Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
film- és fotóművészet
Terény
FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.

FFP tábor 2023

FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát.

Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

A Fast Forward Program alkotótáborának célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18-35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak.

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A tíz nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok segítik.

Jelentkezz már most! Regisztrációs linkek a csoportoknál.

Mikor: 2023. augusztus 7—16.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18-35 éves fiataloknak

Hol: Terény, a NOHA Stúdió ökológiai szemléletű alkotó- és közösségi tere

Mennyiért: 105.000 Ft/fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát. 

Jelentkezési határidő: 2023. június 1.

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2023. június 30.

Részvételi díj befizetési határideje: 2023. július 7.
További részletekért lásd a részvételi feltételeket.

Utazás: egyénileg

Csoportok:
Kisjátékfilm /mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató
Dokumentumfilm /mentor: Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató
Animáció /mentor: Csáki László animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató
Hang /mentor: Várhegyi Rudolf hangmester, sound designer

A tábor szakmai vezetője Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár.

Csoportok:

1. Kisjátékfilm (2 csoportban)
Mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató

Cél:
A csoportok Terény és a szűkebb környék helyszínei által inspirálva kisjátékfilmet készítenek 5-9 perc hosszúságban. A résztvevők ezen keresztül megismerik a fikciós filmkészítés technikai és alkotófolyamatát, az együttes munka dinamikáját, az ezzel együtt járó kommunikációs helyzeteket és azok megoldási lehetőségeit. 

Tematika:
A gyalog, biciklivel, esetleg rövidebb autózással elérhető helyszíneket, mint egy emlék vagy vágy, esetleg egy felmerülő fikciós helyzet helyszíneként kell elképzelni, majd ezeket az érzeteket narratív struktúrába rendezve fejleszteni a forgatásig. A résztvevők egyéni affinitásuk, egymás megismerése és a mindenki által elfogadott szinopszis figyelembevételével a tervet – alapos előkészítés után – leforgatják, megvágják, és hangosítják. A csoportok tagjai: forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vágó, rendezőasszisztens/gyártásszervező. A további stábszerepeket a felálló stábon belül kettős funkciókkal oldjuk meg. Színészként az erre a feladatra meghívott kollegákra, a stáb tagjaira, illetve a helyben castingolt amatőr szereplőkre lehet számítani.

2. Dokumentumfilm (3 csoportban)
Mentor: Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató

Cél:
A workshop a dokumentumfilm-készítés alapjaival ismerteti meg a jelentkezőket, arra helyezve a hangsúlyt, hogy miként lehet a valóság töredékeiből dramatikus történetet felépíteni. A workshop során a résztvevők három 7-10 perces kreatív dokumentumfilmet készítenek el csapatban.  A résztvevők a helyszínen felkutatott valós történetek, élethelyzetek, sorsok és szereplők bevonásával megtanulják a valóság dramatizálásának lépéseit. A folyamat megismerteti őket a dokumentumfilm-készítés professzionális stációival és körülményeivel, a téma kutatásától, a koncepció kialakításán és prezentációján keresztül a forgatás és utómunka alkotói fázisáig. A filmkészítés technikai folyamata mellett a résztvevők megtapasztalják a közös alkotás dinamikáját, a valós szereplőkkel való együttműködés lehetőségeit, a valóság analizálásának és drámai szerkezetté formálásának technikáit, a gyors alkotói döntések meghozatalának fontosságát és a közös filmkészítés örömét.

Tematika:
A három csapat a tábor első napjaiban megismeri a helyszínt és valós történetek, szereplők, forgatható élethelyzetek után kutat a faluban. A kutatást közös esti konzultációk kísérik, ahol a csapatok lépésről lépésre alakítják ki mentorukkal a koncepciót és a következő napok forgatási tervét. A forgatások során kreatív gyakorlatok segítik a csapatokat a talált témák fejlesztésében és a forgatási módszer kidolgozásában. A forgatásokat esti konzultációk kísérik, ahol a nyersanyag, a szereplők és a szituációk mélyebb elemzése és megértése segítségével a csapat tagjai a valóság elemeiből rugalmasan kialakítják a film dramaturgiai és esztétikai alapvetéseit. Az utómunka során megismerkednek a kreatív vágás és hangkeverés lehetőségeivel. A csoportok tagjai: rendező, operatőr, vágó.

3. Animáció
Mentor: Csáki László animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató

Mottó:
Fókuszban a papírkivágás! Animáljunk ollóval! Milyen lett volna, ha Henri Matisse, mozgatni kezdi a papírkivágással készült montázsait?

Cél:
Papírkivágásos animációs technikával készülő klip tervezése, rendezése és gyártása 1–2 perc hosszúságban, részekre bontva kivitelezve. Minden alkotó a stábban egy részlet/zenei egység kidolgozásáért és gyártásáért felel. Közösen felosztjuk a résztvevők között a választott zeneművet és megbeszéljük azokat a visszatérő vezérmotívumokat, amelyek esetleg egységesíthetik a klipet. A kiválasztott zenei részletet, animatikban tervezzük, majd ollóval formáljuk meg kamera alatt az animációt. Az alkotótábor első harmadában prezentáljuk az animatikot majd gyártani kezdjük a szekvenciákat és a tábor végén összevágjuk a klipet. Az alkotási folyamat során megismerjük és használjuk a TVPaint, Dragonframe és Adobe Premier, After effect programokat. Ezen programok ismerete hasznos lehet, de a tábor ideje alatt is megtanulható.

Tematika:
Legalább három zenéből választjuk ki közösen azt, amelyből a klip készül. Konzultációk során átbeszéljük a struktúrát és fejlesztjük a vizuális koncepciót, majd részekre vágjuk a zeneművet. Innentől egyénileg folytatódik a munka, az adott részhez, antimatik tervezésével. Az elkészült animatikot prezentáljuk a résztvevőknek, az észrevételek, javaslatok alapján, ha szükséges, fejlesztjük tovább az animatikot. Majd gyártási tervet készítünk a hátralévő napokra és elkezdjük egyénileg párhuzamosan több munkaállomáson animálni a részeket. Lehet egymás részeibe mozgatni, kellékeket készíteni, tehát nem kell teljesen önállóan dolgozni. Ha igény van rá, akkor ministábokban, egymásnak besegítve is mehet a munka. A tábor végén kilppremier!

4. Hang
Mentor: Várhegyi Rudolf, hangmester, sound designer

Cél:
Egy rövidfilm-készítés keretén belül megismerni a filmes hangkészítés komplett folyamatát és technikai eszközparkját. Ha valaki már rendelkezik előtanulmányokkal, a tábor annak is remek lehetőséget nyújt tapasztalatot szerezni és szakmai kapcsolatokat építeni. A táborban lehetőség lesz oldott hangulatban, kreatív módon részt venni a teljes gyártási folyamatban a forgatókönyvtől egészen a végső keverésig.

Tematika:
A hangcsoport résztvevői a tábor első napjaiban elméleti szinten megismerik a filmkészítés, azon belül a hangrögzítés és utómunka lépéseit, technikai és esztétikai követelményeit, illetve a fikciós, a dokumentum- és az animációs film hangi jellemzőit. A későbbiekben rendszerezik és önálló gyakorlatok keretében kipróbálják a tábor hangtechnikai berendezéseit, összeállítanak egy vagy több számítógépes munkaállomást, ahol később a hangi utómunkákat készítik. A forgatókönyvek létrejötte után komplett hangstábként (mikrofonos, hangfelvevő) segítik a forgatási munkálatokat. Dialógusokat, zajokat, zörejeket, zenéket rögzítenek és kreatív munkatársként részt vesznek a végleges filmhang kialakításában.

Általános jelentkezési feltételek:
Kérjük, jelöld meg, hogy melyik csoportba (kisjátékfilm, dokumentumfilm, animáció, hang) szeretnél jelentkezni. Egyszerre több csoportba és több szerepkörre is lehet jelentkezni, ebben az esetben a tábor szervezői döntik el, hogy melyikbe kerülsz.

A jelentkezés feltétele a lenti tevékenységek valamelyikében megszerzett minimális szakmai tapasztalat. Minden jelentkezőtől egy korábban készített referenciamunkát, eddigi szakmai tevékenységeinek, szoftverismeretének leírását, és egy rövid, max. egyperces videót várunk, hogy miért szeretne részt venni a táborban.

1. Jelentkezés a kisjátékfilmes csoportba:

A kisjátékfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Forgatókönyvírói funkcióra egy max. fél oldalas szinopszissal vagy egy max. 3 oldalas írással vagy egy max. 5 oldalas forgatókönyvvel, és/vagy egy  elkészült, max. 3 perces rövidfilmmel (amelynek forgatókönyvírója voltál) lehet jelentkezni.
A novellát/forgatókönyvet és linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendező: korábbi munkák felsorolása és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni. 

Operatőr: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál.
Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek vágója voltál.
Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Gyártásszervező: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max. 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendezőasszisztens: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A kisjátékfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

2. Jelentkezés a dokumentumfilmes csoportba:

A dokumentumfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Rendező: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Operatőr: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A dokumentumfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

3. Jelentkezés az animációs csoportba:

Az animációs csoportba vizuális munkákból összeállított referencia anyagokkal (portfólió) lehet jelentkezni.

Referenciamunka:
Rajzokból, festményekből, fotókból, grafikákból, firkákból, vázlatokból, papírkivágásokból stb. összeállított portfólió, pdf formátumban max. 10 oldal terjedelembe. Ha van animációs alkotás (bármilyen technikával készült animált mozgókép), akkor azt is lehet csatolni egy wordbe, pdf-be másolt link formában, de nem szükséges az animációban való jártasság.

Az animációs csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

4. Jelentkezés a hangcsoportba:

A hangcsoportba az arra összeállított referenciaanyagokkal, annak hiányában motivációs levéllel lehet jelentkezni. Filmkészítéshez használt audio szerkesztő program ismerete előnyt jelent (pl. Adobe Audition, Reaper, Pro Tools stb.), de nem feltétel.

Referenciamunka:
Bármilyen filmes vagy hanggal (zenével) kapcsolatos anyag, amit te készítettél vagy részt vettél az elkészítésében. A hanganyag vagy más multimédiás felvétel linkjét docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni. Amennyiben nincsen korábbi munkád, a motivációs levélbe írd le eddigi tevékenységeidet, mi a kapcsolódásod a film, illetve a hang készítéséhez.

https://nfi.hu/kepzes/taborok-1/ffp-tabor-2023.html

 A hangcsoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Részvételi feltételek

További információ: ffp@nfi.hu

 • 150 ÉVE SZÜLETETT PETROVICS ELEK

  2023. 12. 07., 09:00:00 — 2023. 12. 07., 17:00:00
  művészetelmélet
  A Szépművészet Múzeum egykori igazgatójának emlékére rendez tudományos konferenciát december 7-én.
 • Liszt a Zenebeszédben

  2023. 11. 25., 15:45:00 — 2023. 11. 25., 15:45:00
  zeneművészet
  November 25-én Szabó Ferenc János tart előadást Liszt Zarándokévek című ciklusának harmadik kötetéről. Zongorán közreműködik és illusztrál Ránki Fülöp.
 • Az Orfeum Mágusa - új Nagyoperett

  2023. 11. 17.
  színházművészet
  Az Orfeum Mágusa címmel születik meg az évezred első új, szenvedélyes nagyoperettje, melynek címszerepében Nagy Lóránt is látható.
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 10. 28., 09:00:00 — 2023. 10. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A Liszt Ünnep programjai a Müpában

  2023. 10. 14., 19:00:00 — 2023. 10. 15., 19:00:00
  népművészet
  Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Végvárak, vitézek - bemutató