Gyöngykoszorú - magyar klasszikus költészet zenei köntösben

2020. 09. 12.
színházművészet
Pozsonyi úti Református Templom altemploma
GYÖNGYKOSZORÚ- magyar klasszikus költészet zenei köntösben, Újhelyi Kinga színművész előadásában.

GYÖNGYKOSZORÚ- magyar klasszikus költészet zenei köntösben, Újhelyi Kinga színművész előadásában. A válogatás vezérelve a hit megtartó ereje, az istenkereső ember, az alapvető létkérdésekkel küzdő és a szerető-szerelmes ember problematikája az Intelmek szentencia-szerű szövegrészleteire felfűzve.

Gyöngykoszorú címmel tart koncertet Újhelyi Kinga Jászai Mari díjas színművésznő és zenekara. A formáció a magyar irodalom ismert és kevéssé ismert lírai darabjait szólaltatja meg. A koncertanyagban dalként elhangzó magyar költészeti gyöngyszemeket – mint például az Ómagyar Mária-siralmat, József Attila Óda c. versét, Pilinszky János Apokrif c. versét vagy Arany János Tetemre hívás c. balladáját- a karantén ideje alatt zenésítették meg. Az elhangzó vers-dalokat Szent István intelmei Imre herceghez című szövegemlékünk szentecia-szerű szövegrészleteibe ágyazta Újhelyi Kinga, illetve fűzte fel, mint egy gyöngykoszorút. A válogatás vezérelve a hit megtartó ereje, illetve az istenkereső ember, az alapvető létkérdésekkel küzdő és a szerető-szerelmes ember problematikája volt. Ezek a kérdések ma is ugyanúgy érdekesek, elgondolkodtatóak, kortól és történelmi környezettől függetlenül. „Hiszem és vallom, hogy a zene és a költészet erős szimbiózisban formálódó, egymást inspiráló, élő szövet. Szeretném, hogy költészetünk ne csupán olvasott vagy felolvasott formában, hanem dalban elhangzó anyagként is eljusson és megtalálja közönségét, minőségi zenei köntösben”− vallott a Gyöngykoszorú inspirációjáról a színésznő.
A dalokat Dargó Gergely hangszerelte. Az ő kiemelkedő szakmai tudása és zenei érzékenysége mellé társult Szabó Krisztián gitárművész, Albert Szilárd hegedűművész, valamint Pusker János kiváló csellista hangszeres kísérete.
A produkció a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjprogramja keretében valósult meg.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus