Gyűjtés a Balaton felvidéken 1.

2020. 11. 09.
képzőművészet
Balaton-felvidék
Elkészült az őszi térképek helyszíni adatgyűjtése.

A munkatervemben szereplő tizenkettő helyszínből hat személyes bejárása és adatgyűjtése, valamint az adatok feldolgozása történt meg szeptember és október folyamán. A helyszínek a következők voltak: Gulács, Tóti-hegy, Hegyesd, Csobánc, Haláp, Szent György-hegy. A Tóti-hegy, a Hegyesd és a Csobánc anyagát teljesnek tekintem, a Haláp és a Gulács esetében legalább még egy személyes látogatás és egyes részletek további tanulmányozása szükséges. A Szent György-hegy bejárása részleges volt.

A gyűjtés a tájképi és térképészeti szempontból jellegzetes elemek (például: növényzet, domborzat, sziklák, épületek) vizsgálatát, feljegyzések és fényképek készítését célozta. A gyűjtött anyag meghatározó szerepet játszik a végleges grafikákat közvetlenül előkészítő vázlatok és kompozíciós tervek készítésénél. A vizsgált motívumok a Google műholdfelvételein nem láthatók a munkához szükséges részletességgel, jelentős részüket a turistatérképek sem jelzik, kizárólag személyes látogatás során lehet képet alkotni róluk. Konkrét példákat említve ilyenek a Hegyesd kevéssé látványos bazaltoszlopai, vagy a Tóti-hegy északkeleti oldalának szakadéka.

A Covid-19 járvány kapcsán kialakult helyzet miatt az egyik tervezett utazásom meghiúsult, de a munkatervem második fázisának elindításához így is elegendő anyaggal rendelkezem. Az elmaradt utazás miatt a növényzet késő őszi állapotáról a munkatervhez nem kapcsolódó területen készítek fotókat. A helyszíni gyűjtés a járványhelyzet alakulásának függvényében novemberben és decemberben folytatódik.

Orr András

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • The Ceramics Bible, magyar vonatkozással

  2021. 09. 21.
  iparművészet és tervezőművészet
  A The Ceramics Bible Következő kiadása magyar keramikussal (is) az oldalain.
 • TALÁLKOZÁS

  2021. 09. 01., 10:00:00 — 2021. 10. 10., 19:00:00
  iparművészet és tervezőművészet
  TALÁLKOZÁS címmel nyílik kiállítás az 52. Eukarisztikus kongresszus tiszteletére.
 • Az Ébredés című zenés némajáték a Művészetek Völgye műsorán

  2021. 07. 24.
  színházművészet
  Marofka Mátyás első rendezése, az Ébredés című újcirkuszi-vizuális színházi produkció, a Művészetek Völgyében lesz látható.