Gyűjtés a Balaton-felvidéken 2.

2020. 12. 03.
képzőművészet
Balaton-felvidék
Elkészült az állatvilág alakjainak és a néphit figuráinak gyűjtése.

Elkészült a munkatervem által érintett területek (kivéve a Somló-hegy, Kis-Somlyó és a Ság-hegy) állatvilágának feltérképezése, és a helyi néphit természetfeletti figuráinak gyűjtése. A folyamat során a szöveges információfelhalmozás mellett rajzi vázlatok készültek, és elkezdtem egy "figura bank" összeállítását, utóbbit a későbbi munkafolyamatok támogatása céljából. A "bank" a megjelenítésre szánt szereplőket sorakoztatja fel leltár szerűen, bemutatva fő vizuális ismertetőjegyeiket és néhány általános mozdulatmintát. Ehhez a munkafázishoz kapcsolódik még a növényvilág ugyanilyen jellegű tanulmányozása, ami eddig csak részlegesen történt meg. A növények szervesebben kapcsolódnak a domborzati elemekhez, sziklákhoz, romokhoz, épületekhez, grafikai szempontból általánosabban kezelhetőek, de igyekszem a területnek megfelelő jellemző fajok sajátosságait figyelembe venni.

Az állatvilág és a néphit alakjai elszórtan jelennek majd meg a tájban, kis jelenetekbe rendezve, vagy magányosan, lehetőleg a nekik megfelelő évszakban és napszakban. Például a néphit alakjai közül a fehér ember, ludvérc, ördög, vagy a tüzesember kifejezetten éjjeli lények, ezért ezek az éjjeli térképeken szerepelnek majd. A figurák által előadott jeleneteket lehetőség szerint konkrét néprajzi adatok alapján próbálom összeállítani (amennyiben fellelhető ilyen adat). A következő idézet például egy látványos, jól ábrázolható konkrét eseményt ír le: "Egyik bevallóm a gyúrhegyi dombon a Csobáncz mellett 12 tüzes embert látott, a mint kerczeztek (= rudakkal dobálva mulattak)." (Jankó János: A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei III. kötet - A Balaton környékének társadalmi és embertani földrajza. 2. rész: A Balaton-melléki lakosság néprajza, Magyar Földrajzi Társaság Balaton-Bizottsága. Budapest, 1902) .

A nyersanyaggyűjtést nehezítették a Covid-19 járvány miatt elrendelt korlátozások, és az a tényező, hogy a Magyar Néprajzi Múzeum Könyvtára költözés miatt határozatlan időre bezárt, de a nehézségek végül áthidalhatónak bizonyultak. Más forrásokból sikerült megfelelő mennyiségű és minőségű anyaghoz jutnom, így az eredeti munkaterv megvalósítható maradt. Ezúton is köszönöm a segítséget Rakovszky Istvánnak, a Kisképző könyvtárvezetőjének, Széll Virágnak, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár könytárosának és Jakab Rékának, a Veszprém Megyei Levéltár kutatószolgálat vezetőjének.

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • The Ceramics Bible, magyar vonatkozással

  2021. 09. 21.
  iparművészet és tervezőművészet
  A The Ceramics Bible Következő kiadása magyar keramikussal (is) az oldalain.
 • TALÁLKOZÁS

  2021. 09. 01., 10:00:00 — 2021. 10. 10., 19:00:00
  iparművészet és tervezőművészet
  TALÁLKOZÁS címmel nyílik kiállítás az 52. Eukarisztikus kongresszus tiszteletére.
 • Az Ébredés című zenés némajáték a Művészetek Völgye műsorán

  2021. 07. 24.
  színházművészet
  Marofka Mátyás első rendezése, az Ébredés című újcirkuszi-vizuális színházi produkció, a Művészetek Völgyében lesz látható.