Heves megyei babák a Dobó István Vármúzeum gyűjteményében

2021. 08. 18.
népművészet
Dobó István Vármúzeum, Eger
Heves megyei népviseletes textil babák

A babák létrejöttének oka sokféle: lehet önálló játék céljából életre kelteni, esztétikai értékkel bírnak a népi iparművészeti babák, kapcsolódhatnak népszokásokhoz és lehetnek betegségűzés céljából létrejöttek. Alapanyaguk változó, lehet természetes alapanyag, textil és papír.

A Dobó István Vármúzeum játékgyűjteményébe több mint 3000 játék található, melynek jelentős része a különféle technikákkal készített babák. Jelen esetben a Heves megye területén keletkezett textil alapanyagú babákat kutattam a gyűjteményben. Elsősorban a készítés technikájának megfigyelését tűztem ki célul.

Papp Ferencné Temesvári Katalin Gyöngyösön született. A babák készítését Budapesten tanulta meg. 1961-ben lett népi iparművész, majd 1981-ben nyerte el a Népművészet mestere címet babáival. Az ország egész terület lefedi munkássága. 53 babát őriz tőle a gyűjtemény. Heves megyét illetőn Recsk és Boldog településekről őriz a múzeum egy-egy lány babát. A népviseletes babák készítésének módja szigorú előírásokon alapul. A test és arc megalkotása sablonok alapján történik. A gyűjteménybe az alkotó hagyatékába bekerültek a test sablonjai, a viseletek szabásmintái, melyeket önállóan tervezett és alakított ki. Az arc kidolgozása egy gipszformára történik textillel, melyet száradást követően megfestenek. A boldogi baba szeme ragasztott, a recski festéssel valósult meg. Szemöldökük mindkét esetbe ragasztott.

A markazi születésű Keszthelyi Jánosné babái az egykori népi játékbabák mintájára jöttek létre. A test alapanyaga vegyes: textil, csuhé és fa ötvözete. Gyermekkorának játékvilágát elevenítette fel idős korában készített babáival. Többnyire életképek, népszokásokat idéznek föl vagy jeles naphoz kapcsolódnak. A test váza fa vagy textil. A textilből készített alsó végtag kialakításánál megjelenik a lábfej, a cipő. Több esetben egy farúd alkotja a test vázát, vagy akár a két lábat. A lábakat a testhez dróttal erősítette, ezáltal mozgathatóvá váltak. A felső végtagokat textilből késztette el, merevítése drót, a kézfej csökevényes formában jelenik meg. A fej kialakítása textil anyagból valósult meg, ahol az arc egy sík felület érzékszervek nélkül. Hiányzik nála teljes egészében az orr, szem és a száj kialakítása. Testtartásuk kifejezőerővel bír.

Fedémesen 1956-ban készült gyermekjátékként hat babából álló lakodalmas menet. Testük és fejük fából készült, melyet textilanyaggal borítottak be. Alsó végtagjuk egy farúd, mely bábjátékot idéz elő. Karjuk feltekert rongy, T alakban rögzül a testhez. Az arcokat jelzésszerűen színes festékkel kifestették. A babák nagysága változó: 24- 44 cm.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus