Hommage à Baranyay András - Tárlatvezetés a B32 Galériában

2021. 05. 19., 17:00:00 — 2021. 05. 19., 17:00:00
képzőművészet
B32 Galéria
2021. május 19., szerda Kondor Attila, Mátyási Péter és Tolnay Imre tárlatvezetése a "kétely és bizonyosság - a fényképből indulva/ in memoriam BARANYAY ANDRÁS" című kiállításon

2021. május 19., szerda
Kondor Attila, Mátyási Péter és Tolnay Imre tárlatvezetése
a "kétely és bizonyosság - a fényképből indulva/ in memoriam BARANYAY ANDRÁS" című kiállításon
17.00 és 17.30 órás kezdéssel a B32 Galériában (XI. ker. Bartók Béla út 32.)

A tárlatvezetésen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: http://bit.ly/ketelyesbizonyossag

Belépés védettségi igazolvánnyal! Maszk viselése kötelező!

Kérjük, hogy belépéskor készítsék elő védettségi igazolványukat, valamint személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványukat. Az épületben továbbra is kötelező a maszk használata,
valamint belépéskor a kézfertőtlenítés. 

Személyként tükröződő Egyetemesség

Műteremváros – animációs film, videó installáció 2019.

Individuáció 100x140cm olaj, vászon 2021.  

Mons Alba   120cm olaj, formázott rétegelt lemez 2017.

A kiállított festmények és a két táblakép között vetített animációs film első ránézésre három egymástól eltérő szemléletmódot testesít meg. A munkák egymásra reflektáló elhelyezésével e kiindulópontok közös értelmezési mezőbe kerülnek és reményeim szerint egyfajta lételméleti és kontemplációs modellt alkotnak.

Individuáció

A fotórealisztikus festészet eszközét használtam egy hétköznapi jelenség fenomenológiai redukcióhoz hasonló értelmezéséhez. A festményen kilenc „teljesen egyforma” erkélyes ablakot látunk szemből. Az ablaktükrökben ugyanakkor egy város házai fölé magasodó hegy tükröződik. E tükörképek valójában mind egyéni részletek, ha úgy tetszik tükörmozaikok, amelyeket megszakít a fal „nem-tükröző” anyaga. E széttagoltság miatt az azonos formájú kivágatok a tükrözött látvány más-más részletét adják vissza. Mindegyik tükröződés-részlet lényegében a látvány „egyéniesülése”; éppúgy egyéniek és ezért töredékesen adják vissza a látványt, ahogy az ablakok mögött élő lakók elméje – vagy bárki más „egyénivé vált létező” elméje – szintén csak részleteiben, töredékesen képes önmaga számára reflektálni a világlátványt.

A kép által végig gondolt/festett fenomenológiai redukció azonban nem áll meg az egyéni lét tragikus, zárt és töredékes felfogásánál: maga a kép nézőpontja teszi evidensé, hogy a fragmentáltságot meg lehet haladni és képessé válhatunk a létezőket egy nagyobb, egyetemes egységben szemlélni.

Mons Alba

A formázott fatáblára festett képen az ég félköréből kivágott hegy sziluettje mögötti űrt csak a fehér fal „festi” a címben olvasható fehérré. A munkát a Via Negativa metafizikai elve inspirálta: az Abszolútum végtelen és feltéteken túli, ezért nem fejezhető ki a tárgyak, érzékelhető dolgok megjelölésére használt eszközökkel.

A hiányzó, üres forma a kortárs művészetben gyakran az elidegenedés okozta elbizonytalanodásra vagy jelentés vesztésre utal. Jelen esetben a természet elidegenedésének-elvesztésének a tapasztalata is felvetődhetne.  Ezt a „közérzeti” és „posztmodern” üresség-tapasztalatot csak egyfajta lehetséges kiinduló pontnak tekintem, amit a Via Negativa mintegy transzformál és transzcendál: a hegy hiánya a teljesség invokációja.

Műteremváros

Az  animációs film mintegy az időben kiterjesztett közeget ad a két táblaképhez. A film tudatosan használja a ’video loop’-ot, az első és az utolsó plán egymáshoz illeszkedőre lett komponálva. Az így ciklikussá váló film nem csupán kényszerű és passzív „örök visszatérés”, hanem utalás az pillanat előtti Pillanatra, ami az örök „Most” – minden időbeli változás, ciklus időn kívüli centruma és forrására.

Ahogy esetleges egyéni nézőpontunkat a szemlélődés során túlhaladjuk mi magunk is megváltozhatunk: fragmentált létezőből az egyetemességet, az Abszolútumot tükröző személlyé válhatunk.

A kiállított munkákat az örökkön szemlélődő Baranyay András Személyének ajánlom.

Kondor Attila 2021. április 21.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus