Ihlető találkozások 1.

2021. 03. 31.
népművészet
Berettyóújfalu
A távolabbi és közelebbi múltban is volt példa olyan szakmai találkozásokra, melyek elindították egy-egy tárgy megtervezését. Az egyik ötletadó találkozás a rábaközi hímzést helyezte a figyelmem fókuszába.

Ösztöndíjas programom előző szakaszában az azsúrzománc technika művészettörténeti előzményeit és a népművészeti motívumok átdolgozásának példáit vizsgáltam a szecessziós művészetben. A munka jelen szakaszában a gyakorlati megvalósításra kerül sor: a népi díszítőművészetünk tanulmányozására, díszítmények gyűjtésére az áttört zománc technikai-formai lehetőségeinek figyelembevételével.
A távolabbi és közelebbi múltban is volt példa olyan szakmai találkozásokra, melyek elindították egy-egy tárgy megtervezését. Az egyik ötletadó találkozásra a 2021. januári, első ösztöndíjas online összejövetelen került sor, ahol az évfolyamtársakkal együtt beszámoltunk az első évharmad alkotói-, kutatói eredményeiről. Erdei Lilla népi csipkéket bemutató beszámolójában láttam meg egy különleges hímzés-csipke kombinációt, ami rögtön elindított egy tervezési folyamatot. Ez a népi hímzőkultúra egyik legkülönlegesebb tűcsipkés alkotása a rábaközi pókos fehér hímzés, melyet ma már világszerte höveji csipke néven ismernek.
A höveji csipke 2010 óta földrajzi védettséget élvez és 2014-ben felvételt nyert a nemzeti értéktárba.
A csipke áttört mintázatát a fémlemezen lombfűrész segítségével lehet kialakítani, ehhez azonban transzformálni kell az eredeti mintát és nem utolsósorban a  fülbevalónak szánt csepp alakú befoglaló formához is hozzá kell igazítani a diszítményt. Az áttört díszítés terve több alakváltozáson keresztül jutott el a végleges formájába. A színezés sok-sok technikai kísérletet igényel, mert szeretném megjeleníteni a zománcban a sejtelmesen áttetsző svájci batiszt színét. A színek hagyományos módon történő keverése a kristályos, szemcsés állagú zománcok esetében nem megoldható, nem ad egyöntetű eredményt, így csak a színek egymásra való rétegezése jöhet szóba. A hímzés pókolt részét áttört fűrészeléssel oldom meg, zománccal való kitöltés nélkül. A képek az alkotás megelőző és jelenlegi fázisait illusztrálják. Ezt követően a zománc színkísérletek fognak következni.

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • The Ceramics Bible, magyar vonatkozással

  2021. 09. 21.
  iparművészet és tervezőművészet
  A The Ceramics Bible Következő kiadása magyar keramikussal (is) az oldalain.
 • TALÁLKOZÁS

  2021. 09. 01., 10:00:00 — 2021. 10. 10., 19:00:00
  iparművészet és tervezőművészet
  TALÁLKOZÁS címmel nyílik kiállítás az 52. Eukarisztikus kongresszus tiszteletére.
 • Az Ébredés című zenés némajáték a Művészetek Völgye műsorán

  2021. 07. 24.
  színházművészet
  Marofka Mátyás első rendezése, az Ébredés című újcirkuszi-vizuális színházi produkció, a Művészetek Völgyében lesz látható.