Ihlető találkozások 2.

2021. 04. 21.
népművészet
Berettyóújfalu
Egy új tárgy alkotási folyamata sokféleképpen indulhat el. Ötletet adhat egy kiállítás, egy új technika megismerése, de egy személyes szakmai találkozás is új világokat nyit meg. Ösztöndíjas programom megvalósításában mindvégig segítségemre vannak ilyen jelenbéli és régebbi szakmai találkozások.

Egy új tárgy alkotási folyamata sokféleképpen indulhat el. Ötletet adhat egy kiállítás, egy új technika megismerése, de egy személyes szakmai találkozás is új világokat nyit meg. Ösztöndíjas programom megvalósításában mindvégig segítségemre vannak ilyen jelenbéli és régebbi szakmai találkozások. A programom magában foglalja az áttört zománc készítés technikai kísérleteit, ehhez kapcsolódóan a népi díszítőművészet tanulmányozását is. A technika adottságai révén alkalmas a csipkeszerű, áttört mintázatok átírására, de az egyszerűbb hímzésminták is tartogatnak kincseket, mint például a derecskei kisbunda, melynek másolati példányát a Bihari Múzeum is őrzi lakóhelyemen, Berettyóújfaluban. A kunsági stílusú kisbunda újraalkotójával Tóth Ilona Csillával, Debrecenben találkoztam évekkel ezelőtt, amikor a Déri Múzeum Dobozi kincseit tanulmányoztam. Csilla textilrestaurátorként  foglalkozott a 16-17. századi öltözékek rekonstrukciójával de akkoriban készítette a derecskei kisbundát is. Önzetlen segítségére most is számíthattam. A bunda díszítményeinek szerkesztett rajzát így közvetlenül vizsgálhattam. Innen már egyenes út vezetett a kunsági kisbundák világába, melyek gazdag mintavariációkat vonultatnak fel egykori kutatójuknak Dorogi Mártonnak köszönhetően, aki az 1930-as években Györffy István biztatására kezdte el gyűjtőmunkáját és rajzokon örökítette meg az alapmotívumokat. Az elegáns, palástszerű ruhadarab nem csak a Nagykunságban, hanem az azzal határos vidékeken is népszerű viseletnek számított a 19. században. Derecskén és Berettyóújfaluban is készítettek kunsági stílusú bundát a szűcsmesterek. A kunság területén leghíresebb, név szerint is fennmaradt emlékű mesterek voltak: a kisújszállási Gaál Sándor, a kunhegyesi Szabók: Pál, Imre és Lajos, a kunmadarasi Üstökös Sándor.

A minták sokaságából az egyszerűnek mondható duplabimbó (7. ábra), és a macskatalp (11. ábra) nevű díszítmény emelkedett ki előttem, ami számomra egy emberi felsőtest sziluettjét idézi fel. Az eredetileg feketével hímzett minta átdolgozásomban színeket és befoglaló formákat kapott. A rózsaminták is ötleteket adtak, de azokat a következő évharmad munkájába fogom beépíteni. A fotókon látható az eredeti ötletadó öltözeti darab, annak újraalkotott példánya, mintarajzai (valamennyi Tóth Ilona Csilla munkája), Dorogi Márton tanulmányában megjelent számozott mintarajz és az általam végzett átdolgozás rajzi- és munkafázisai.

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • A Mondj Te is egy verset színpadán: Újhelyi Kinga, ANYAÖL

  2021. 12. 12., 19:00:00 — 2021. 12. 12., 20:30:00
  színházművészet
  A monodráma Újhelyi Kinga színművésznő előadásában rekviem-féle minden meg nem született, vagy megszületett és halálra vagy árvaházakba ítélt, pusztulásba hajszolt életért. Egy hatalmas felkiáltójel mindannyiunk számára, hogy ez ne ismétlődhessen meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • Hangok és szavak

  2021. 11. 14., 19:00:00 — 2021. 11. 14., 20:30:00
  színházművészet
  Adott egy színpad. Adott két művész. Adott két hangszer. De vajon a versek hogyan szólalnak meg luppolva, hogyan válik két külön világ, a zenei és a verses eggyé?
 • A Mondj Te is egy verset színpadán: Kautzky Armand

  2021. 10. 31., 19:00:00 — 2021. 10. 31., 20:00:00
  színházművészet
  Sokan csak így ismerik: a hang. A csoda. A legtöbb film magyar hangja, a színházi élet egyik legszebben beszélő művésze, a kiváló versmondó önálló esttel lép színpadra Pasaréten.