Ihlető találkozások 2.

2021. 04. 21.
népművészet
Berettyóújfalu
Egy új tárgy alkotási folyamata sokféleképpen indulhat el. Ötletet adhat egy kiállítás, egy új technika megismerése, de egy személyes szakmai találkozás is új világokat nyit meg. Ösztöndíjas programom megvalósításában mindvégig segítségemre vannak ilyen jelenbéli és régebbi szakmai találkozások.

Egy új tárgy alkotási folyamata sokféleképpen indulhat el. Ötletet adhat egy kiállítás, egy új technika megismerése, de egy személyes szakmai találkozás is új világokat nyit meg. Ösztöndíjas programom megvalósításában mindvégig segítségemre vannak ilyen jelenbéli és régebbi szakmai találkozások. A programom magában foglalja az áttört zománc készítés technikai kísérleteit, ehhez kapcsolódóan a népi díszítőművészet tanulmányozását is. A technika adottságai révén alkalmas a csipkeszerű, áttört mintázatok átírására, de az egyszerűbb hímzésminták is tartogatnak kincseket, mint például a derecskei kisbunda, melynek másolati példányát a Bihari Múzeum is őrzi lakóhelyemen, Berettyóújfaluban. A kunsági stílusú kisbunda újraalkotójával Tóth Ilona Csillával, Debrecenben találkoztam évekkel ezelőtt, amikor a Déri Múzeum Dobozi kincseit tanulmányoztam. Csilla textilrestaurátorként  foglalkozott a 16-17. századi öltözékek rekonstrukciójával de akkoriban készítette a derecskei kisbundát is. Önzetlen segítségére most is számíthattam. A bunda díszítményeinek szerkesztett rajzát így közvetlenül vizsgálhattam. Innen már egyenes út vezetett a kunsági kisbundák világába, melyek gazdag mintavariációkat vonultatnak fel egykori kutatójuknak Dorogi Mártonnak köszönhetően, aki az 1930-as években Györffy István biztatására kezdte el gyűjtőmunkáját és rajzokon örökítette meg az alapmotívumokat. Az elegáns, palástszerű ruhadarab nem csak a Nagykunságban, hanem az azzal határos vidékeken is népszerű viseletnek számított a 19. században. Derecskén és Berettyóújfaluban is készítettek kunsági stílusú bundát a szűcsmesterek. A kunság területén leghíresebb, név szerint is fennmaradt emlékű mesterek voltak: a kisújszállási Gaál Sándor, a kunhegyesi Szabók: Pál, Imre és Lajos, a kunmadarasi Üstökös Sándor.

A minták sokaságából az egyszerűnek mondható duplabimbó (7. ábra), és a macskatalp (11. ábra) nevű díszítmény emelkedett ki előttem, ami számomra egy emberi felsőtest sziluettjét idézi fel. Az eredetileg feketével hímzett minta átdolgozásomban színeket és befoglaló formákat kapott. A rózsaminták is ötleteket adtak, de azokat a következő évharmad munkájába fogom beépíteni. A fotókon látható az eredeti ötletadó öltözeti darab, annak újraalkotott példánya, mintarajzai (valamennyi Tóth Ilona Csilla munkája), Dorogi Márton tanulmányában megjelent számozott mintarajz és az általam végzett átdolgozás rajzi- és munkafázisai.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus