Ingyenes online filmfesztivál a Cinemira ünnepi ajándéka!

2022. 12. 15.
film- és fotóművészet
Budapest
A Cinemira, hazánk egyetlen Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztiválja az ünnepek alatt is meglepetéssel készül: december 6. és január 6. között elindítja a Cinemira Stream szolgáltatást. Az ünnepi hónapban 45 fiataloknak szóló kisfilm és animáció elérhető ingyenesen a Cinemira Stream platformján.

Idén télen számos mozi kénytelen csökkenteni a nyitvatartási idejét vagy teljesen bezárnia a kapuit, a Cinemira Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztivál viszont szeretné, hogy a fiatal közönség ne maradjon néznivaló nélkül az ünnepek alatt! A fesztivál december 6-tól kezdődően, egy hónapon át eddigi legjobb versenyfilmjeiből nyújt ingyenes válogatást a közönségnek újdonsült Streaming aloldalán keresztül, ahol életkori ajánlás szerint böngészhetőek a mókás, tanulságos és elgondolkodtató kisjátékfilmek, animációk.

A fesztivál 45 kisfilmmel indul, de december folyamán felkerülnek további meglepetésfilmek is.

A Cinemira KIDS korábbi nyertes filmjei közül látható többek között A papírsárkány (The Kite) című megható, stop-motion technikával készült nagyapa-unoka történet, egy váratlan fordulatot vevő szülinapi zsúr A csodálatos játék (The Amazing Toy) című filmben, az egy magyar kisfiú és egy kínai kislány barátságát bemutató Kicsi csípős, és a magyar sakkbajnokokról szóló Cserebogarak: A polgár lányok.

Rendhagyó módon a nézők a 2023-as Cinemira KIDS kínálatába is előzetes betekintést kapnak, olyan, még vetítésre váró versenyfilmekkel, mint az afrikai népmeséken alapuló A világ születése (KUUMBA UMBO) című animáció, a Piroska meséjét humorosan folytató Óvakodj a farkastól! (Beware The Wolf!), vagy a súlyos veszteséget feldolgozni próbáló testvérek álmáról szóló Színes álom (Dream in Color) című animációs film.

A kamaszoknak szóló, idén novemberben megrendezett Cinemira TEEN versenyéről frissen érkeznek a párkapcsolati kérdésekről mesélő Paradicsommadár (Bird of Paradise), illetve a magyar Klíma, Orrvérzésig és Perfect Match című kisfilmek. Látható az idei Cinemira TEEN legjobb nemzetközi kisfilmjének választott, útkeresésről és a szülői elvárások súlyáról szóló Trófea (Trophy), valamint az animációs zsűri külön dicséretében részesített, mentális higiénéről szóló Nyári zápor (Sommerragen) című alkotás is.

A Cinemira decemberi online filmfesztiváljának teljes kínálatát itt lehet böngészni, a filmek 2023. január 6-ig lesznek elérhetőek.

A Cinemira Nemzetközi Ifjúsági- és Gyerekfilmfesztivál főtámogatója a Nemzeti Filmintézet.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.