Jeruzsálemben fejleszti filmtervét Kis Hajni

2022. 12. 12.
film- és fotóművészet
Kis Hajnit beválogatták a Jerusalem Sam Spiegel Film Lab-be, ahol az időskori gondozásról szóló Ich bin Marika című filmtervét fejlesztheti.

Kis Hajnit beválogatták a Jerusalem Sam Spiegel Film Lab-be, ahol az időskori gondozásról szóló Ich bin Marika című filmtervét fejlesztheti. A workshopra hat nemzetközi és hat izraeli alkotót hívtak meg.

A Jerusalem Sam Spiegel Film Lab 2011-es indulása óta a világ legígéretesebb tehetséggondozó helyévé vált, melynek keretében a fiatal alkotók fejleszthetik játékfilmjeiket. 

Fennállásának első évtizedében számos játékfilmes projekt megvalósulásához járult hozzá, köztük Nemes-Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjéhez, Antoneta Kusijanović Camera d'Or-díjasMurina című alkotásához és Nadav Lapid Ahed térde című filmjéhez, amely 2021-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját. 2019-ben Csuja László és Nemes Anna is részt vett a Film Labben a Szelíd című filmtervükkel, mellyel meg is nyerték a pitchversenyt, és idén Csuja is a pitchverseny zsűrije között volt - többek közt a többszörös Oscar-jelölt Alexander Rodnyansky ukrán rendező mellett. 

Az idei JSSFL-re összesen tizenkét projektet válogattak be, melyek közül hat izraeli, hat pedig nemzetközi projekt, köztük Kis Hajni filmtervével. A Lab-re meghívásos úton lehetett jelentkezni. A felvétel három fordulós, a másodikban egy first draft-ot kérnek, az utolsóban pedig egy beszélgetés volt. A forgatókönyvet Hajni jelenleg egyedül írja, a projekt producere Berkes Juli, gyártója a Proton Cinema.

A nevezett filmterv az Ich bin Marika, melyet a Nemzeti Filmintézet legutóbbi döntésén nem támogatott, 2021 őszén viszont a Nipkow ösztöndíjprogram keretében Hajni Berlinben töltött három hónapot és itt fejlesztette a projektet. A forgatókönyv elkészültét itthon a FilmJUS Alapítvány, és a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

Hajni korábban a Filmhunak is mesélt a filmtervéről. Az Ich bin Marika többek között eltérő kultúrák – Nyugat- és Kelet-Európa – találkozásáról, az ebből fakadó feszültségekről, és ezek leküzdéséről szól, főszereplői pedig idős emberek lesznek. Hajnit régóta foglalkoztatja az idős kor és az idősgondozás jelensége, nagy számban költöznek át Lengyelországból, Magyarországról és más Kelet-Közép-Európai országból középkorú, nehéz anyagi körülmények között élő nők Németországba, hogy náluk még idősebb embereket ápoljanak.

A JSSFL a Sam Spiegel Filmiskola égisze alatt működik, és annak új, Jeruzsálem központjában található épületeiben rendezik meg. A Lab a jeruzsálemi Sam Spiegel Nemzetközi Filmlabor, a Beracha Alapítvány, a Rothschild Alapítvány, a Jeruzsálemi Fejlesztési Hatóság, a Jeruzsálemi Filmalap, a Mifal HaPayis, a Kulturális és Sportminisztérium, a Factory 54, az Izraeli Külügyminisztérium és a Sam Spiegel Alapítvány támogatásával valósul meg.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.