Jó estét nyár, jó estét Szerelem zenész színmű

2022. 09. 16.
színházművészet
Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Színház
Fejes Endre írása, Presser Gábor zenei szerzeményeivel.Egy igazi színpadi történet született, amelynek főhőse egy színészileg remekül eljátszható karaktert mutat. Szívfacsaró dráma, egy szánandó és a tragédiák ellenére is azonosságot, közös lelkiséget érzékeltetni tudó ember bukástörténete ez.

https://www.moriczszinhaz.hu/eloadasok/jo-estet-nyar-jo-estet-szerelem-3098

https://www.jegy.hu/program/jo-estet-nyar-jo-estet-szerelem-136511

"Egy kis fényért az életem az ár, jó estét nyár…” énekli Fejes Endre 1969-ben megjelent igaz történeten alapuló regényének főhőse a Presser dalokkal kiegészült színpadi adaptációban. 1969 régen volt, a szocialista Magyarország életérzései messze már, mai fiataloknak történelemkönyv. 

Fejes Endre – Presser Gábor:JÓ ESTÉT NYÁR, JÓ ESTÉT SZERELEM
zenés színmű

A magát görög diplomataként előadó Viktor, saját életét annak minden perspektívájával kilátástalannak, értelmetlennek ítéli. Pedig képességei jók, tanulhat, diplomát szerezhet; és akkor mi van? Lesz egy szar magyar mérnök. Ehelyett választja azt az életet, amiben meghajolnak előtte frakkban, szmokingban… Olyanok, akik, ha tudnák, hogy valójában kicsoda, emberszámba sem vennék. De ha virulnak a százasok, és fényes luxusautóból száll ki az ember, akkor már érezheti magát embernek. Akkor a szép nők is észreveszik, sőt szerelmesek lesznek… Ez a kitörési vágy, a látszatélet, a fennhéjázás kényszerűsége, az egzisztenciális kasztrendszer életérzései valóban olyan messze vannak tőlünk…?
 

2022.szeptember 16-án pénteken este mutattuk be Nyíregyházán Horváth Illés rendezésében ezt az örök klasszikusnak nevezhető tragédiát. Azóta rendszeresen műsoron tartja Móricz Zsigmond Színház, elnyerve a mindenkori közönség tetszését, pozitív visszajelzésének eleget téve pedig elég sikeres pályát jár be az elkészült előadás. Ha jól értesültem, olykor bérleten kívül is játszák a darabot. Ami vidéki viszonylatokban szerintem nagyon nagy szó! 

A mozgást, koroegráfiát én készítettem az előadáshoz. A zenék sűrű váltakozása és a műfajhoz társult jellegetességek miatt elég markánsan jelen tudott lenni a munkám és a kezem nyoma ebben a folyamatban, majd a kész és kiforrott előadásban is látványosak lettek, érzékelhetőek a stílusbeli és látásmódbeli alkotói jellemzőim. 

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.