Késtok készítés

2023. 01. 29.
népművészet
Miskolc
Mesterem, Juhász József unokáját Juhász Rolandot próbálom bevezetni a bőrből készült késtok készítés csodálatos világába.

Egy kedves felkérésnek tehettem eleget.

Megkeresett a mesterem Juhász József késes Népi Iparművész unokája. Örökségéhez egy számára kedves késhez szeretett volna egy bőr tokot készíteni, lehetőleg az ő keze munkájával így teljessé tenné az örökségét. Szívesen álltam rendelkezésére és instrukcióim alapján a cserzett marhabőr jelentős átalakuláson esett át.

Miután a késről levettük a mintát papírra vetettük egy sablon vázlatát. A bőrre másolva megadtuk a munkadarab formáját. Dekorkéssel kivágtuk, a varrás helyet állítható árkolóval végig árkoltuk. Benedvesítettük a felületet így könnyebb a beütő díszítő mintákat megfelelő mélységűre beütni, és logó klisé is szépen kirajzolódó felületet ad.

Megfestettük bőrfestékkel, a késnyéllel legközelebb harmonizáló színt próbáltuk elérni. Az élnél lévő távtartók kivágása következett. Majd elkészítettük az öv bújtatót ugyan így díszítettük, festettük, rávarrtuk a tok hátfalára. Miután a félbehajtott tokot az uhu ragasztója összefogta, kifurkáltuk a varró cérna helyét, amit rádlival egyenlő távolságra előre kijelöltünk. Csikóba fogva viaszos cérnával végig öltöttük. Az élét levágtuk méretre lecsiszolás után, rádiuszra esztergált csiszolt fával simítottuk.

Ezután az eláztatás lépése következett. A fóliába csomagolt kést (hogy ne érje a fanyelet nedvesség) bele helyeztük a már kész tokba, kicsit ráigazítjuk, megnyomkodjuk, hagyjuk fellógatva, míg keményre nem szárad. Ekkor teljesen felveszi az alakját a késnek. Végezetül áttetsző bőr cipő ápolóval felfényesítettük.

Igazi kihívás volt egy fiatal kezével dolgozni, nagy örömünkre szolgált a remekmű, nagy szolgálatot fog tenni a kés hordásánál, amellett még szép is. Csodálatos dolog az érdeklődő fiataloknak a tudást átadni, mint ahogy én is kaptam a nagyapjától.

Köszönöm a lehetőséget!

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.