Kiállítások a fenntartható hagyomány jegyében

2020. 10. 19., 08:15:00 — 2020. 12. 18., 08:15:00
népművészet
Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Zsámbék, Szekszárd, Mezőkövesd, Békéscsaba, Berettyóúfalu, Válaszút
A tárgyalkotó népművészet országos seregszemléjére ötévente szokott sor kerülni. A rendezvény 2020-ban regionális kiállításokkal indult Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Zsámbékon, Szekszárdon, Mezőkövesden, Békéscsabán, Berettyóúfaluban és Erdélyben Válaszúton.

A tárgyalkotó népművészet országos seregszemléjére ötévente szokott sor kerülni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Házával és a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen a 2020-as évre is meghirdette pályázatát XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre a tárgyalkotó népművészet, a népi kismesterségek különböző ágaiban.
 Összesen huszonkét kategóriában pályázhattak az alkotók, köztük „helyi termék – helyi érték” kollekcióval is, ami emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település, vagy tájegység helyi kézműves hagyományát.   
Olyan alkotásokat vártak a szervezők, melyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba.

                A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétlépcsős volt. Az első szakaszban régiónként előzsűri válogatta ki azokat a tárgyakat, melyek a régiós kiállításokon szerepelhettek. A második válogatás döntötte el, hogy mely alkotások vehetnek részt a 2021-ben megrendezendő budapesti országos tárlaton. Jómagam 1997-ben vettem részt először ezen a megmérettetésen és azt követően valamennyi pályázaton eredményesen szerepeltem, az utolsó három alkalommal Gránátalma díjjal ismerte el a zsűri a munkámat. Ebben az évben, - bár megvolt a tervem egy újabb ékszer- és díszgomb kollekcióra - nem került beadásra, mert olyan nagy megtiszteltetésben volt részem, hogy felkértek az országos zsűriben való részvételre.

Nagyszerű volt látni, hogy ékszer kategóriában milyen sok színvonalas alkotás készült országszerte és határon túl. Az alkotók ötletgazdagon és sokoldalúan alkalmazták a régi tárgyakon fellelhető díszítésmódokat a modern igényekhez készített munkáikon. A hagyományosan gazdag anyagot bemutató gyöngy-ékszerek mellett több fémékszer és a lószőr-ékszer is megjelent. Magas színvonalon kivitelezett rekeszzománc, filigrán technika, áttört díszítés alkalmazásával, pitykegombok formai gazdagságát felvonultató kollekcióval találkoztam a regionális kiállításokon. A bőrműves, hímzés, csipke, szálasanyag kategóriában is számos ötletes ékszerdarabot fedezhettem fel.  A fotók egy kis ízelítőt adnak az ékszer sokoldalú megjelenési formáiból és a regionális kiállítások egy-egy kiragadott részletéből. Az országos kiállítás megnyitójára várhatóan 2021 tavaszán kerül sor.

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • The Ceramics Bible, magyar vonatkozással

  2021. 09. 21.
  iparművészet és tervezőművészet
  A The Ceramics Bible Következő kiadása magyar keramikussal (is) az oldalain.
 • TALÁLKOZÁS

  2021. 09. 01., 10:00:00 — 2021. 10. 10., 19:00:00
  iparművészet és tervezőművészet
  TALÁLKOZÁS címmel nyílik kiállítás az 52. Eukarisztikus kongresszus tiszteletére.
 • Az Ébredés című zenés némajáték a Művészetek Völgye műsorán

  2021. 07. 24.
  színházművészet
  Marofka Mátyás első rendezése, az Ébredés című újcirkuszi-vizuális színházi produkció, a Művészetek Völgyében lesz látható.