Kiállítással tisztelgett a Soproni Petőfi Színház tervezője előtt

2020. 04. 20.
építőművészet
Sopron
A "Hűség városába" látogatott a Színházépítő c. vándortárlat, amely Medgyaszay István életművét mutatja be.

Az 1909-ben Medgyaszay által átépített színház fogadta be a  Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ vándorkiállítását 2020. februárjában. Az eseményt ezúttal is Ritoók Pál, az intézmény főmuzeológusa nyitotta meg, aki a bemutatta az építész munkásságát, hangsúlyt fektetve a soproni színház épületének történetére és szerepére. A megnyitót a társulat színészeinek előadása fűszerezte meg művészi élménnyel: Marosszéki Tamás (Medgyaszayt szerepében), Szőcs Erika és Savanyu Gergely életrajzi források, korabeli írások, vallomások, újságcikkek segítségével idézték meg az építészt és korát, pályafutásának állomásait. 

Az épület megítélése azonban szintén érdekes múltra mutat vissza. A korabeli sajtóból azt is megtudhatjuk, hogy sokan indokolatlanul költségesnek tartották az építkezést. Annak ellenére, hogy kizárólag helyi mesterekkel, helyi anyagokból épült, tartottak attól, hogy az idő szűkössége miatt a kivitelezés nem a megfelelő minőségben fog megvalósulni. A kritikus hangok hamar elcsitultak, hiszen a nagyobb mérvű befektetés magas szintű művészi kiképzéssel párosult, ahogyan azt egy soproni lap szerzője is kifejti: "A színház teste egységes anyagtömegként hat. [...] Csupa derült józanság, mellyel az anyag őszintesége társul. A betonanyag színében mutatkozik, mint a márványból vésett szobormű, a vakolat megtartja érdes felületét, menten minden szén- és anyaghazugságtól." Ebben tetten érhető, hogy Medgyaszay itt is híven alkalmazta a Vasbeton művészi formájáról c. alapművében megfogalmazott anyaghasználati és formaalkotó irányelveket. Emellett itt használta először a saját szabadalmát képező biztonsági ajtózárakat. 

A soproni Nemzetőr hasábjain így fogalmaznak:  "Az épület jellege keleti és magyar. Íme a nemzet eredetének és egyéniségének megnyilvánulása egy építészeti remekműben."
Ez az épület is hozzájárult  tehát ahhoz a hírnévhez, melynek köszönhetően Medgyaszayt "színházspecialistaként" emlegették az őt méltató korabeli cikkek. Felavatása után, 110 év elteltével a nagyközönség szeretete töretlen, s nagy becsben tartja a műemléket, a jellegzetes mérműves ablakok az intézmény szimbólumává váltak. A színház épülete a régió jelentős kulturális központjaként működik. A karantén ideje alatt a színház művészei közös videóban dolgozták fel Dés László ismert szerzeményét a Valahol Európában c. musicalből.

(a kép forrása: Balogh Attila oldala)

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus