Kilenc mese

2022. 08. 12.
irodalom
Kilenc mese című kötetem tartalma, stílusa a gyerek- és a felnőttmese határán mozog. A kötetcím Balázs Béla Hét mese című kötetére utal. A költői stílusban írt, szimbólumokkal dolgozó írások a kiszolgáltatottság, gyengeség, szenvedés mesenyelven való elmondására törekszenek.

Kilenc mese című kötetem szellemi előzménye Lesznai Anna, Balázs Béla és Gáli József munkássága, őket említhetem, mint hatást. A mesék szereplői tárgyak (erkély, gyufa, tükör), épületek (kórház), állatok (rigó, madár, malac, szamár), emberek (kislány, kisfiú, Robert Bresson). A történetek alakjai önmagukat áldozzák fel, hogy ne váljanak áldozattá. Erősségük, hősiességük a gyengeségükben van. A külvilág (a felnőttek, törvények és szabályok uralta világ) nyomása alatt mindegyikük összeroppan, összetör, ebben van a létezésük, a létezhetőségük nagysága, győzelme.

A mesék szerkezeti felépítéséről elmondható, hogy a kihagyásosság, töredékesség a főbb jellemzőjük, általában az írásaim sajátossága, a kifejezéshez alkalmazott módszer. A szövegek nyelve nagyon költői, balladisztikus és mitologikus.

Az Erkélyről című mesében egy erkély beleszeret a tengerbe, a Kórházról című mesében a kórház szomorú, amiért nincs benne beteg, ezért a kertjében élő virág, hogy felvidámítsa, megbetegszik, a Gyufáról című mesében a gyufát mindenki kigúnyolja, hogy az erdőben talált öngyújtó okán azt képzeli magáról, hogy ő egy tűzokádó sárkány, a Malacról című mesében egy tükör elalszik, és azt álmodja, hogy a vágóhídon van, és előtte visznek el egy malacot, a Kislányról című mesében egy árva kislányt nem szeretnek a gyerekek, és őt ez nem bántja, boldog, az Égről című mesében az ég megharagszik az emberekre, és elköltözik a tenger fölé, míg a Szamárról című mesében a szamarat bántják, csipkedik a társai, amiért ő megelégszik a világ adományaiból azzal, hogy áll a réten, és süti a Nap.  

A melankolikus, meditatív szövegek az élet és a derű szeretetére törekszenek.  

A könyv illusztrációját a szecesszió stílusában képzelem el, természetesen modern formában. Nagy hatással vannak rám a hazai és a külföldi szecessziós könyvillusztrációk.

A mesék hamarosan a Látó, az Országút, a Népszava lapokban jelennek meg.

A következő időszakban keresek kiadót a kötetnek.

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján
 • A fény és gesztusa - Tárgy- és fényanimáció & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 12. 16., 10:00:00 — 2023. 12. 17., 19:30:00
  színházművészet
  A résztvevők a fény képzőművészeti és előadó művészeti vetületeivel ismerkedhetnek meg a tárgyalkotás és tárgyanimáció folyamatában a Mihail Csehov technika segítségével kutatva és felfedezve annak atmoszféra és karakter teremtő/formáló erejét, lehetőségeit.
 • A diótörő

  2023. 12. 15., 16:00:00 — 2023. 12. 15., 19:00:00
  zeneművészet
  Csajkovszkij: A diótörő – teljes balettzene Cserna-Szabó András Diótörő-parafrázisával