Kiöntő készlet tervezése

2020. 04. 20.
iparművészet és tervezőművészet
Magyarország
Kiöntőkészlet tervezése mellett a Vízivárosi Galériába tervezett szeptember 8-29-ig tartó Hager – Gelley művészcsalád kiállításra készülök.

Munkatervem és a legutóbbi ösztöndíjas találkozón megbeszéltek szerint egy kiöntőkészlet tervezése a fő feladatom ebben a trimeszterben, emellett az eddigi projektek befejezése, és kiállításra való felkészítése is most zajlik.

Az őszi/téli időszakban készített Manta-tál belső oldalának csiszolása egy hagyományos ezüstműves módszerrel, habkővel történt. Ennek a módszernek a lényege, hogy vizes habkővel a kézben oly módon lehet a kalapált felületet összecsiszolni, hogy a felületről szinte teljesen eltüntethetőek a készítés okozta enyhe egyenetlenségek. A habkő felveszi (gyorsan hozzákopik) a csiszolandó felület alakját, ezáltal a tárgy felületének pontos negatívjával történik a csiszolás. A továbbiakban egyre finomabb csiszolópapírokkal közelítem a felület fényességét. Elképzelésem szerint a tárgy belül teljesen fényesre lesz csiszolva, kívül pedig megőrzi a lényeget, a készítés nyomatit.

Az evőeszközök közül a holker szerű készlet további darabokkal bővül (kiskanalak, desszertesvilla), és a kés kialakításán, élezésén is dolgozom. Ez a készlet lett a reggeliző készlethez rendelve, így ahogy ez elnyeri végső formáját, úgy a reggeliző készlet is teljessé válik.

A klasszikusabb vonalat képviselő készlet kiskanalakkal bővült, és a kés élezését is sikerült megoldani.

A "fő" készlet, az öntéssel készülő organikus tárgyak a 13lat nevet kapták, tisztelegve a régi finomsági szabvány előtt, illetve, mert ez a készlet szokatlan módon 80,0%-as finomságú ötvözetből készül, ami közel áll a 13 latos finomsághoz.

A kiöntő készlet tervezésénél fontos szempont volt az elején szűkíteni, pontosan mit is szeretnék csinálni: forró italos kiöntő kanna, hozzá tartozó kísérőtárgyakkal. Nem vettem figyelembe a hagyományos teás, illetve kávés kannák egymástól eltérő formavilágának történetiségét, inkább más szempontok vezéreltek. Elképzelésem szerint ugyanis a hagyományos kávéskannának egyre kevesebb értelme van a kávékészítés jellegéből fakadóan: a mai kávékészítő lehetőségek, és berendezések egyből a csészébe (vagy saját kannába) töltik a kávét. Ebből a szempontból mindegy is, milyen kávé készül, a hagyományos főzős, majd kannában szervírozós változatról ugyan nem mondhatjuk ki, hogy nem létezik, de abban talán mindenki egyetért velem, hogy nem jellemző. Éppen ezért én a kiöntőmet inkább teázásra szánom, mert ott van értelme a kínálónak: a teavizet valamiben felforraljuk, majd a kannában felöntjük a korábban odakészített füvet. Ettől persze ha valaki kávé szervírozására szeretné majd használni a kiöntőmet, minden további nélkül megteheti, gondoskodom a jó tisztíthatóságról.

Három fő irányból közelítettem a feladatot. Ez a három megközelítés mód a technológiából eredeztethető, és keresi a megfelelő arányát az ezüstműves technológiáknak, és a praktikus gyárthatósági szempontoknak.
Az első egy gyártmány szerű dolog, amin a kidolgozás módján, illetve apró részletekben jelenne meg az ezüstműves gondolkodásmód.

A második lehetőség, hogy teljesen átadom magam a kalapálás élvezetének, mint tettem azt a Manta-tál esetében is. Ez a dolog áll legközelebb a szívemhez, de nem szabad megfeledkezni a programom céljáról: ésszerű, kifizethető megoldás keresése, amit nem a vitrinnek tervezek, hanem mindennapi használatra akár.

Ezen gondolatok szülték meg a harmadik irányt. Ebben az esetben a formaalkotás nagyját egy huszáros vágással leegyszerűsítem, hogy aztán legyen lehetőségem a kézi kalapálás finoman hullámzó formai lehetőségeit felvillantani. A munkába beleépítettem egy ergonómiai kísérletet a kiöntés mozdulatát megkönnyítendő. Jelenleg a modellezés fázisban tartok.

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján