Kitekintés - A csobánkai Margitligeti kápolna helyreállítása

2022. 04. 14.
építőművészet
Csobánka
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány használatában lévő Margitligeti kastély - az Élet háza - mellett található egy kápolna, melynek felújítását az Alapítvány vállalja. A kastély egykor Prohászka Ottokár Hadiárvaházként működött.

A történelem ismétli önmagát

Egy évszázad telt el a csobánkai Prohászka Ottokár hadiárvaház megnyitása óta. A kastélyépület a 20. század folyamán többször gazdát cserélt, de Prohászka Ottokár szellemi hagyatéka tovább él falai között. Ma a Böjte Csaba atya által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány használatában van, mint zarándokszállás és lelkigyakorlatos ház, gyakran fogadja az alapítvány erdélyi otthonaiból érkező gyermekcsoportokat is. Bár az eredeti elképzelések szerint anyaotthonként is működne az épület, ez mostanáig még nem valósulhatott meg. Böjte atya, aki életét elsősorban az árva és nehéz sorsú gyermekek segítésének szenteli, elődjének tekinti Prohászkát.

A kastély mellett álló kápolna épülete eddig nem került a figyelem középpontjába, évek óta kihasználatlanul áll. A közelmúltban fogalmazódott meg a helyreállítás gondolata, melyet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vállalt. A tervek elkészültek, a kivitelezés hamarosan kezdetét veszi.

(...)

A kápolna felújítása

Az épület – a tervek szerint – eredeti állapotában lesz helyreállítva. (7. kép) A tetőszerkezet cseréje után lesz, a belső tér ismét látszó dongaboltozatos fedést kap. Az utólag épült födémek, válaszfalak elbontásával ismét kialakul az egykori tágas kápolnatér, melyre szükség is van, mert az egykori kastélyban, Az Élet Házában található kis kápolna nagyobb misék, összejövetelek megtartására nem alkalmas: korábban a nővérek imádkoztak itt, ma egyéni vagy kiscsoportos elmélkedések helyszíne.

A kápolna épülete mindenki számára nyitott lesz. A hátsó épületben, ahol egykor a lelkészlakás volt, lelkigyakorlatos terem kap helyet.

A kápolna felújítása során a belső festés visszaidézése, a külső vakolatdíszítések helyreállítása hozza vissza a szakrális jelleget.

A kápolna melletti park szabadtéri misék tartására is alkalmas lesz.

Az omladozó kövek, téglák üzenik, az egykori kápolna megújulásra vár, hogy Prohászka szellemiségét méltón őrizhesse, és száz évvel később – egy újabb válságos történelmi korban – ismét a remény, az újjászületés, a Teremtőbe vetett hit tere lehessen.

A teljes cikk a Székesfehérvári Egyházmegye kiadásában nemrég megjelent Prohászka-tanulmányok 2018-2022 c. kötetben olvasható.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus