Koncert-előadások gyerekeknek Kárpátalján

2019. 01. 07.
zeneművészet
Kárpátalja
Nagy sikert aratott Kárpátalján az első gyerekkoncert-sorozat, melynek alkalmával a klasszikus stílus műveivel ismerkedhetett meg a lelkes közönség. Az alsó tagozatos korosztályú csoportok számára tartott műsor a koncertélmény közvetítése mellett az ismeretterjesztést tűzte ki célul.

Advent harmadik hetében három kárpátaljai intézmény diákjaihoz látogatott el Czébely Bea, aki kulturális programjával további színnel gazdagította az ünnepi készülődés, ráhangolódás eseményeit. A koncertek célközönsége a gyerekek vegyes korosztálya volt, első alkalommal a Viski Művészeti Iskola hangszeres növendékei, másnap a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola alsó tagozatosai, végezetül pedig a Técsői Hollósy Simon Középiskola felső tagozatos tanulói részesülhettek a klasszikus zene adta koncertélményekben illetve az azzal összekötött interaktív előadásban.
 
A koncert-előadások minden korosztály számára nagy sikert arattak, a kezdeményezés nemcsak a célját érte el, de a vártnál jóval több pozitívabb visszajelzést kapott, így a folytatás nem is lehet kérdéses. Első alkalommal a zenélésben jártasabb, hangszert tanuló, képzésben részesülő, gyakorló zenészpalánták és tanáraik számára tartott előadás a klasszikus stílus műfajai és táncai köré épült, zenei példákkal és a művekhez, zeneszerzőikhez kapcsolódó történetekkel illusztrálva azokat. A koncert-előadás az ismerős vagy ismert műveken túlmutatva azok stílusban, korban való elhelyezésére is rámutatott, hozzájárulva a hallgatóság klasszikus stílusban szerzett ismereteinek bővítéséhez, azok összefüggéseinek felfedezéséhez, rendszerezéséhez. A gyerek-közönség mellett a tanári kar is lelkesen üdvözölte a kezdeményezést, kiemelve az oktatás újszerű megközelítését és annak hasznosságát.
 
A következő alkalmak két magyar tannyelvű, nem zenei alapfokú általános iskola intézményeiben zajlottak le, a fiatalabb és az idősebb korosztályt egyaránt megszólítva. A zenei képzesben még nem részesülő növendékek számára különösen érdekesnek bizonyultak ezek az előadások: volt olyan diák, aki nagyon szerette volna kipróbálni a zongorát, és most nyílt rá először alkalma, de olyan gyerek is akadt, aki életében most volt először koncerten, ebből is látszik, milyen ritkán kapnak ilyen ingereket, jutnak ilyen alkalmak közelébe az iskolások. A koncert-előadás keretében a gyerekek nemcsak a zenehallgatás élményével, de a korról és zeneszerzőiről szóló, az ismeretterjesztést szolgáló történetekkel is gyarapíthatták tudásukat, a játékos kérdésfeltevésekre válaszolva számot adhattak tudásukról is, melyet lelkesen meg is tettek.
 
Mindkét korosztály hallgatóságáról elmondható, hogy lelkes hozzászólásokkal, tapssal emelték a koncert jó hangulatát, felkeltette érdeklődésüket a hangszeres játék testközelből való megfigyelése, a zenékhez kapcsolódó történetekkel, a kérdések közös megválaszolásával pedig számukra is közelebbivé, érthetőbbé, befogadhatóbbá vált a klasszikus zene. A koncert végén felcsendülső Hull a pelyhes variációkat pedig már együtt énekelték a zongoraszólammal.
 

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus