KONTEMPLÁCIÓ - a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep gyűjteményének válogatását bemutató kiállítás

2022. 10. 12., 18:00:00 — 2022. 11. 19., 22:17:00
képzőművészet
Szentendre, MANK Galéria 2000 Szentendre, Bogdányi út 51.
A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel hívja meg Önt és kísérőit a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep gyűjteményének válogatását bemutató kiállítás megnyitójára, amelynek címe KONTEMPLÁCIÓ.

MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel hívja meg Önt és kísérőit a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep gyűjteményének válogatását bemutató kiállítás megnyitójára, amelynek címe KONTEMPLÁCIÓ.

A KIÁLLÍTÁST MEGNYITJA
Dr. Boros Lili művészettörténész, kurátor

A KIÁLLÍTÁS KURÁTORAI
Majoros Áron Zsolt MMA ösztöndíjas szobrászművész
Mayer Éva DLA Munkácsy-díjas képzőművész, főiskolai docens

KÖZREMŰKÖDIK
Mayer József gordon előadóművész

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK

AKNAY János (HU), Reshat AMETI (MK), Sergej ANDREEVSKI (MK), BERKES Csilla (SK/HU), BLAHÓ Borbála (HU), B. RAUNIO MÁRIA (FIN), CSONTÓ Lajos (HU), Stanislav BUBÁN (SK), ERŐSS István (HU), ESSE BÁNKI Ákos (HU), Vladimír FRANZ (CZ), F. BALOGH Erzsébet (HU), GÁSPÁR Annamária (HU), GOMBOS Andrea (HU), HORVÁTH Ágnes (HU), JAKATICS-SZABÓ Veronika (HU), KIRÁLY GÁBOR (HU), KÓTAI Tamás (HU), KOPASZ Tamás (HU), KÖNYV Katalin Éva (HU), M. KISS MÁRTA (SK), MAJOROS Áron Zsolt (HU), MAYER Éva (SK / HU), MÁTYÁSI Péter (HU), NÉMETH Marcell (HU), OBERFRANK Luca (HU), RAJCSÓK Attila (HU), RICHTER Sára (HU), Dick ROBERTS (USA), SIPOS Levente (HU), Jiří STANĚK (CZ), SZIGETI Gábor Csongor (HU), SZTOJÁNOVITS Andrea (HU), SZURCSIK JÓZSEF (HU), Margita TITLOVÁ-ILOVSKY (CZ), TOLNAY Imre (HU), MARTINA UHLÍŘOVÁ (CZ), VINCZE Ottó (HU), ZEMAN Zoltán (HU/SK) 

A MANK Galériában bemutatásra kerülő „KONTEMPLÁCIÓ” című tárlat a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep gyűjteményének válogatásából ad betekintést a transzcendenshez és a spiritualitáshoz kötődő alkotásainak szemléltetésével. A kontempláció szemlélődést, elmélkedést, elmélyedést jelent, a legegyszerűbb módja lehet annak, hogy a világot és önmagunkat megismerjük. A kontemplációban teljesen eggyé válhatunk a meditáció/imádság tárgyával, így a működését, legbelsőbb lényegét is megérthetjük általa. Ez az egyik leghatékonyabb megismerési technika, amit nem csak önmagunk, de élőlények, tárgyak és fogalmak megismerésére is alkalmazhatunk. A művészetek világában az alkotási folyamatok önmegvalósító gyakorlásának egyik legfőbb eszköze lehet. A kontempláció valójában egy tudatos kíváncsiság, kinyílás a megismerésre.

A DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep Somorja város első nemzetközi művésztelepe, amelyet 2011-ben alapított Mayer Éva DLA Munkácsy-díjas képzőművész. A művésztelep létrejöttét Mayer Éva családja mellett a város egykori polgármestere, Bárdos Gábor és a Somorjai Református Egyházközség támogatta. Jelenlegi fenntartói a DUNARTCOM egyesület, illetve a Hermész Német-Magyar Kulturális Egyesület.

A kelet-közép-európai térség különböző nemzetiségű népcsoportjainak évszázadokra visszanyúló közös múltja, kulturális öröksége alapvetően meghatározza a napjainkban is sokat kutatott és több szinten értelmezett identitással kapcsolatos kérdéseket. Mivel ezt a térséget a világ egyik legnemzetközibb folyója, a Somorja város határát is érintő Duna szeli át, az egyesület és a szimpózium a Duna és a kommunikáció (communication) szavak rövidítéséből eredő DUNARTCOM elnevezést kapta.

A DUNARTCOM egyesület legfőbb tevékenysége a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep működtetése és szervezése. A szimpózium szakmai programján nyaranta egy tucat képzőművész vesz részt, ez alatt az időszak alatt kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal, szakmai prezentációkkal, workshopokkal, irodalmi estekkel és színházi előadásokkal várja a nagyközönséget is. Az egyesület a művésztelep szervezése mellett  oktatói- és kiadói tevékenységet is folytat.

A DUNARTCOM tevékenysége nemcsak a város történetében, de a felvidéki kulturális életben is értékteremtőnek számít, a hazai és nemzetközi szakma is számontartja jelenlétét. Az alkotótelepen készült alkotásokkal megalapították a művésztelep kortárs képzőművészeti gyűjteményét, amely évről-évre gyarapszik. Az elmúlt tizenegy év folyamán a szervezők céltudatosan hívtak meg elismert magyarországi és határon túli magyar művészeket, illetve külföldi alkotókat. A DUNARTCOM működése jelentős közösségformáló szerepén túl hatással van a helyi képzőművész-, zenész-, és író társadalomra is. 

Az elmúlt évtized folyamán a művésztelepre tizenhat országból közel százhatvan alkotó érkezett; ez idáig több mint ötvenöt szakmai program valósult meg. A meghívottak műfaji megkötés nélkül, de egy-egy tematika mentén alkothatnak, a hagyományos médiumokat alkalmazó képzőművészet mellett újszerű megfogalmazások, technikák és szemléletek is utat nyernek és találkoznak. A művésztelep éves tematikái leginkább szakrális jellegűek voltak, mint a Hullámhossz, Lélekmérleg, Transzvízió, Lélekbázis, Gondviselés, Belső utakon, Fényküszöb, Ereklye, Levitáció, Kontempláció vagy Időkapszula. A szakrális vagy transzcendenshez kötődő éves tematikák választása leginkább abból is fakad, hogy 2011-2013 között a művésztelep programjainak és záró kiállításának rendhagyó módon a somorjai 12. századi román- és gótikus kori református templom adott otthont. 2014 óta a művésztelep záró kiállítása pedig a somorjai Korona Udvar barokk katolikus kolostor kerengőjének inspiratív falai között valósulhat meg.

Mayer Éva DLA
Munkácsy-díjas képzőművész, főiskolai docens

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.