Kulisszatitkok / Színházat építünk

2019. 09. 27.
iparművészet és tervezőművészet
Thália Télikert Új Kamaraszínház
Egyedi Üvegtextil alkotások készültek a Thália Színház új játszóhelyének előcsarnokába és kávézójába

IPARMŰVÉSZETI, BELSŐÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ

Földszinti kávézó festett óarany alapú üvegtextil falburkolata és képei a többi belsőépítészeti elemmel közösen reflektálnak a Thália színház előcsarnokának anyag- és színhasználatára.

A II. félemeleten, a főlépcsőház felőli rövid végfal egy tűzszakaszhatáron lévő üvegfal, amelyen keresztül végig lehet nézni a lépcsőházon. Az üvegfal előtt egy különleges üveg előtétfal készült Hegedűs Andrea Ferenczy Noémi – díjas iparművész által készített textilbetéttel és vezérelhető opálosodást biztosító réteggel. Ezek a rétegződések biztosítják az üvegfal élményszerűségét: alapesetben a fátyolszerű szöveten keresztül enged betekintést az érkezőkre a lépcső- házban, ugyanakkor opálosítva lehetőséget teremt az üvegfelület vetítésére, melyen így információk, de legfőképpen médiaművészek által készített video-installációk is be- mutathatók.

A tér másik rövid végfalán szintén üvegburkolat készül, azonban ez eltérő pozíciója miatt a díszlépcső hátteréül szolgál. Az üveglapok mögött egyenletes megvilágítást biztosító LED világítás helyezkedik el, így az üvegfal visszafogott derengésével és a textilbetéttel különleges hátteret biztosít a díszlépcsőnek.

Emeleti előcsarnok egyedi üvegtextil alkotásai, a finom áttetsző geometrikus mintázatával, légies nagyléptékű kompozíciójával, piros, fekete, halványsárga és fehér textil rétegeivel jól illeszkednek a tér színdinamikájához és reprezentatív rendeltetéséhez, egy "vetített színpadképhez hasonlatosak". Az egyik teljes felületében megvilágított üvegtextil alkotás, különleges hangulati elemet hordoz az előcsarnok többfunkciós használatában. Az előtér két végében az egymással szemben elhelyezkedő két nagyvonalú üvegtextil alkotás hasonló tervezői koncepcióval készült, így a teret összefogja és kiegyensúlyozott vizuális élményben részesíti a közönséget.

Építész: Vincze Krisztián, Belsőépítészek: Tarján Andrea, Mezey Sándor

További fotók a munkafolyamatról és beépítésről:

https://www.facebook.com/AndreaHegedusDesign/

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus