LIBRO lámpakollekció tervezése a Viaplant részére

2021. 08. 16.
iparművészet és tervezőművészet
A Viaplant egy speciális, növényi összetételű kreatív anyag, amely nagyszerűen alkalmazható világítótestek létrehozására. A Viaplant Design Kft. megbízásából egy új, funkcionális lámpakollekcióra készítettem terveket.

A Viaplant Design Kft. (www.viaplant.com) tulajdonosával, Szakács Barnabással már régóta tervezzük egy új lámpakollekció létrehozását. Célkitűzésünk, hogy a lámpák a mindennapi életben jól használhatók legyenek, sokféle beállítási lehetőséggel rendelkezzenek, és maximálisan bemutassák e különleges anyag szépségét. A Viaplant anyag valódi növények felhasználásával készül.  A borostyánhoz hasonlóan időkapszulába zárja a természet művészeti teljesítményét. Megőrzi a növények részleteit, színeit és textúráját, amelyek minden egyes darab esetében egyedi és utánozhatatlan mintázatot alkotnak.

A Viaplant korábbi modelljei statikus felépítésünknél fogva egy szűkebb felhasználási területen voltak alkalmazhatók, leginkább hangulatvilágítás céljára. A cég a termékkínálatát bővítve szeretne a funkcionális világítás irányába továbblépni. Az esztétikus növényi mintázatot megjelenítő hasáb alakú világítótesteket az egyik oldalon kibővítettük egy irányított fényt kibocsátó felülettel. Az irányított fény viszont magával hozta a dönthetőség, forgathatóság, valamint a rugalmas térbeli elhelyezhetőség igényét.

A formaterv kialakításakor mindvégig szem előtt tartottam a gyártástechnológiából adódó lehetőségeket. A Viaplant lemezek speciális előállítási módja miatt csak síklapokkal dolgozhatunk, melyek a hasábszerű, illetve poligonáris lámpatest kialakítást teszik lehetővé. A LIBRO lámpatest minimalisztikus hasáb formája egy tudatosan felvállalt döntés. A letisztult formával előtérbe helyezzük a felületen megjelenő fraktálszerű részletességgel bíró növényi struktúrákat, amelyek kiszámíthatatlan és véletlenszerű egymásra rétegződése az átszűrődő fényben egyedi vizuális élményt ad. A hasáb forma irányultságot ad a tárgynak, első ránézésre is értelmezhetővé teszi a fény irányát, a hosszanti élek mentén.

A designkaraktert a lehető legegyszerűbb geometriai alakzatok egymás közötti feszültsége, illetve a hasáb alakú világítótest instabil, de mégis egyensúlyi állapotot tükröző elforgatott, döntött térbeli pozíciója határozza meg. A világítótestek elülső felületén a fény egy kör alakú opálplexi ablakon lép ki, ami szinte szétfeszíti a lámpatest négyzetes keretét. A kör forma a lábazaton is visszaköszön, utalva a forgathatóságra, és kontrasztot teremtve a világítótest szögletes formájával. A hasáb alakú világítótest tömegközéppontjában, vízszintesen helyezkedik el a forgástengely, így az bármilyen elforgatott pozícióban egyensúlyi állapotban marad. A LIBRO lámpákban a hasáb alakú világítótest megdöntésével, szokatlan térbeli elhelyezésével hozzuk létre azt az érdekes kontrasztot, amellyel a tárgy az otthon vagy a közösségi tér fókuszpontjává válik.

A LIBRO lámpák vizuális hangsúly tekintetében visszafogott, de funkcionálisan annál jelentősebb eleme a fém lábazat. A lábazat formai kialakításánál is az alapvető geometriai formák használatára törekedtem, az asztalon vagy padló síkjában elhelyezkedő körlemez felületből párhuzamos szárak nyúlnak fel a forgáspontokig, amelyekkel a lábazat a világítótesthez csatlakozik. A lábszerkezet az asztali lámpánál és az állólámpánál egyirányú, a fali karnál két irányba történő forgatást tesz lehetővé. A lábazat minden típusnál fémlemezből készül, melynek vastagsága a lámpa méretével arányosan növekszik. A fémlemez lábazat érdekessége, hogy elölnézetből szinte láthatatlan, dimenzió nélküli, olyan hatást kelt, mintha a térben lebegő világító hasábot mindössze két szál fonal tartaná. Az oldalnézet felé fordulva fokozatosan rajzolódik ki a lábazat formája. A lemez lábazat önmagában állva instabil, csak a világítótest behelyezésével és CNC esztergálással kialakított csavarok rögzítése után képeznek merev egységet. A lábazat kialakításánál fontos szempont volt a testreszabhatóság. Lézervágással szénacél, rozsdamentes acél és sárgaréz anyagokból tervezzük a gyártását. Ezek utólagos lakkozásával, galvanikus színezésével a lehető legváltozatosabb enteriőrökhöz alkalmazhatóvá válik a lámpakollekció.

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján