LOCKDOWN – „Menekülés a művészetbe”

2022. 10. 21.
képzőművészet
Limes Galéria, Katonatemplom, Révkomárom
Lockdown – Menekülés a művészetbe című tárlattal várja október 21-től az érdeklődőket a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete (MAMSZE) a komárnói Limes Galériába. Az egyesület évadzáró kiállításán a Covid-időszak alatt létrejött műveket mutatnak be.

A világjárvány okozta korlátozások miatt hosszú kihagyás után az egyesület 2022-ben tudott ismét kiállítani csoportosan, szalonjelleggel. A tavalyi évben megválasztott elnöknek, Kovács Csonga Anikónak és az egyesülethez tartozó Limes Galéria új vezetőjének, Balla Ritának ez az első közösen szervezett szalonkiállítása a tagok munkáiból. Az egyesület két tagjának is tudott önálló kiállítást szervezni az év során, és egy nemzetközi kiállításon a tagok erdélyi képzőművészekkel együtt is kiállíthattak az évad első negyedében.
A koronavírus megjelenése óta eltelt időszak nemcsak a hétköznapi kultúrát, a gazdaságot, az oktatást vagy az egészségügyet alakította át, hanem radikális változásokat tapasztalhatunk a kortárs művészet terén is. A csoportos, válogatott tárlatra a szakmai zsűri harminc alkotó beküldött munkái­ból végül negyvennyolc alkotást válogatott ki.
– A kollektív kiállításon a pandémia időszaka alatt létrejött műveket mutatjuk be. A kiállításon látható művek témáit, formavilágát nem a pillanatnyi divatok irányították, hanem a belső tartalmi indulatok. A Zebegényben élt Szőnyi István festőművész, főiskolai tanár szavai jutnak eszembe: „Nem az a fontos, hogy ki, mikor, mekkora méretben, mennyi idő alatt csinálta, hanem csakis az alkotó személyétől elszakadt műtárgy belső értéke” – fogalmazott A. Bak Péter, a kiállítás kurátora.
– A beküldött portfóliók alapján a zsűri tagjai a végső, kiállítandó alkotásokat online konferencián választották ki, szem előtt tartva a tematikai kiírást és a magas szakmai minőséget. A zsűribizottság tagjai voltak: A. Bak Péter festőművész, művészeti író és szakbecsüs, Keppel Márton művészettörténész, Kovács Csonga Anikó grafikus, festőművész, a MAMSZE elnöke, Méry Beáta festőművész, valamint jómagam. A kiállító művészek kivétel nélkül az egyesület tagjai, zömé­ben Dél-Szlovákiában élő alkotók, de vannak köztük dorogi, lábatlani, Budapesten élő művészek is – mondta lapunknak Balla Rita művészeti menedzser, a Limes Galéria vezetője. Majd hozzátette, hogy a kiállítás egészét az összehangolt műfaji sokszínűség jellemzi: a közép- és az idősebb generáció munkáira a figuratív ábrázolásmód és a posztmodern jegyek jellemzők, míg a fiatalabb korosztályra a kevert média használata, a linóleummetszet és a grafika vegyítése vagy a nyomatokkal való kísérletezés különböző textúrákra. – A bent és kint feszültsége nem másról szól, mint a szabadság megélésének törékeny egyensúlyáról. Szabadság a fizikai valóság kényszerítő realitásától, ugyanakkor szabadság a művészet határtalanságának lehetőségeiben. A MAMSZE seregszemléjének hívószava a „lockdown” volt, utalva a Covid-világjárvány által okozott fizikai zártság tapasztalatára. A szalon kiegészítő jelmondata a „menekülés a művészetbe” volt, jelezve a fizikai tapasztalatot meghaladó valóságban egyedüli módon érzékelhető szabadság elérésének útját – mondta Keppel Márton művészettörténész.
Az egyesület tagjai között felvidéki építészek is alkotnak, ők az elmúlt három évben készült terveikkel vagy már a kész épületegységekről készült fotókkal és egyéb digitális felvételekkel képviselik az építészet műfaját. 

– A szalon kiállított építészeti munkáiban leginkább közös talán az útvesztőszerű egyértelműség, amelyet a holland építész, Aldo Van Eyck meglehetősen titokzatosan fogalmazott meg. A tervezők munkái is úgy próbálnak helyi értékekre reflektálni, hogy egy globalizált világban kell azokat elhelyezniük, mely kortárs attitűd egyfajta komplex, labirintikus egyértelműséget kíván meg – fogalmazott Győrffy Rachel építész, egyetemi tanársegéd a MAMSZE építészeinek munkáiról.
A kiállítást A. Bak Péter, a tárlat kurátora nyitja meg pénteken este hat órakor, beszédet mond Kovács Csonga Anikó és Balla Rita. A Lockdown – Menekülés a művészetbe című tárlat keddtől péntekig 13 és 16 óra között, november 11-ig látogatható.

Kiállító művészek: A. Bak Péter, Bugyács Sándor, Csótó László, Czafrangó Sylvia, Éliás Ádám, Fecsó Szilárd, Ferdics Béla, Füzik Szilvia, Gáspár Péter, Godány Sándor, Hajnovics Márta, Király Zsuzsa, Kovács Csonga Anikó, Kopócs Tibor, M. Kiss Márta, Mag Gyula, Méry Beáta, Mikóczy Dénes, Nagy Judit, Petrla Ferenc Señor, Pomothy László, Simon Anikó, Szilva József, Szőke Csémy Éva, Pukkai Judit, Schniererová Miriama, Takács János, Tomovics Marianna, Vámos János, Végh Éva.
Kiállító építészek:
Csémy Krisztián, Csémy Olivér, Litomericzky Nándor, Löw Attila, Szabó Krisztián.

Forrás: magyarnemzet.hu
Egyéb cikkek:
felvidek.ma
ma7.sk
 

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján