Lost in Translation - csoportos kiállítás a MyMuseum Galériával

2022. 11. 03., 00:18:00 — 2022. 11. 05., 00:41:00
képzőművészet
Három Holló nagyterem és a MyMuseum Galéria kiállítóterme, Budapest
Lost in Translationcsoportos kiállításunk apropóján izgalmas beszélgetéseket, tárlatvezetéseket, koncertet szervezett a MyMuseum Gallery a Három Hollóban, ahol a munkáim is szerepeltek.

Három napos eseménysorozattal várunk új, nagyszabású kiállításunk, a Lost in Translation megnyitója kapcsán!

A rengeteg vendég művésszel, két szinten szervezett csoportos kiállításunk apropóján izgalmas beszélgetéseket, tárlatvezetéseket, koncertet és bulit szervezünk, ahol reméljük, hogy velünk tartasz! Ez lesz az ősz eseménye a MyMuseum Gallery-ben!

Lost in Translation
Kiállító művészek / Exhibiting artists:
HALÁSZ Dániel, LÁZÁR Dóri, MAYER Éva, Márk MARTINKÓ, RAJNAI Ákos, RUZSA Rania, Eirini SOURGIADAKI,
VADÁSZI Zoltán, Isabel VAL

Helyszín / Location: Három Holló rendezvényterem/main hall és MyMuseum Gallery, középső szint/middle floor, H-1052 Budapest, Piarista köz 1
(bejárat/entrance: Szabad sajtó út)

Program:
2022. november 3. csütörtök, 19 óra: Megnyitó, A kiállítást megnyitja: Jankó Judit, művészettörténész

2022. november 4. péntek, 16 óra: Híres fordítási dilemmák - irodalmi tárlatvezetés a kiállítás művészeivel (Halász Dániel, Vadászi Zoltán, Ruzsa Rania) beszélgetve a lefordíthatatlan kifejezések pontosságáról, 19 óra: MUSICA MORALIA koncert, utána éjfélig DJ: GALACTIC JACKSON, NORMAL TAMAS

2022. november 5. szombat, 16 óra: Tanuljunk meg újra figyelni! - terápiás tárlatvezetés keretén belül Jankó Judit art coach / pszichológussal és a kiállítás művészeivel (Rajnai Ákos, Isabel Val, Lázár Dóri) beszélgetünk a figyelem felszabadító erejéről

A kiállítás koncepciója:

HUN
A ‘Lost in Translation’ c. csoportos kiállítás a gyors információhoz jutás helyett a tények mögé nézés, a megfigyelés illetve a kritikus és érzékeny szemlélet fontosságát helyezi a középpontba. A kiállított munkák olyan helyzeteket teremtenek, melyek során egy megszokott nyelvből, struktúrából való kilépés, gondolkodásbeli váltás szükséges a megértéshez. A filozófiai, pszichológiai, irodalmi és közéleti, társadalmi szempontból értelmezhető művek passzív helyett aktív befogadói viselkedésre késztetnek és felhívják a figyelmet arra, hogy ha kizárólag egy ismert nyelvi - vizuális, technikai, filozófiai vagy szöveges - rendszer korlátain belül próbáljuk csak megragadni egy közlés értelmét a lényeg veszhet el.

Kontúrok helyett a részletekre való figyelés, a könnyen hihető logika szakértői kommunikációnak tartása helyett a megfejthetetlen elfogadása, a valósághoz ragaszkodás helyett pszichológiai fejlődés a fikció nyelvén, kategóriák helyett átmenetek és a többféle valóság elfogadása az egyetlen igaz helyett. A kilenc kiállító művész különböző témák feldolgozásán keresztül vizsgál hasonló dinamikát. Martinkó vetítése Platón barlangjának megjelenítése, melyben a vetített fotó is a barlanghasonlatot értelmezi egy valós barlang részlet fiktívként történő bemutatásával. Rajnai installációjában lefényképezett tárgyak körvonalak nélkül, akkora nagyításban látszanak, hogy a részletek kerülnek előtérbe. Halász és Mayer alkotásai a képek bemutatott tárgyai helyett a körülöttük lévő teret és életet teszi tapinthatóvá, a köztes világot írja le. Vadászi infra printjei elhitetik velünk, hogy megfejtettük, lefordítottuk a láthatatlant, aztán a feje tetejére állítja az újonnan megismert nyelv logikáját, így végül nem végleg nem tudjuk mit látunk a láthatatlanból. Sourgiadaki projektje a valóság határait feszegeti egy nyelv alapú installációban, melynek alanya maga a néző, aki csak akkor tud magával vinni valamit, ha képes volt a transzfiguráció és teleportálás szavak eredeti jelentését elengedni. Val és Ruzsa szöveg alapú munkái különböző irányokból, a költészet és a személyes írás szövegén keresztül, a sorok között olvasás jelenségével foglalkoznak, míg Lázár művei a tömeges szövegek súlytalanságát és emberre való hatását vizsgálja.

A kiállítás és az esemény célja a felfedezés folyamatának, a részletek és a lényeg felé figyelés fontosságának demonstrálása, amit a kiállításon bemutatott munkákon kívül a művek elrendezése is középpontba helyez. Alapvetően sötét térben, színházi fények, megvilágítások segítségével tájékozódik a kiállításon a látogató, és így fedezi fel a műalkotásokat a sötét függönyök által határolt kisebb-nagyobb terekben. Ezáltal a kiállítás egy élményt is ad, aminek folyamata reflektál a művek által feldolgozott témákra. A befogadó döntések elé kerül és a bemutatott munkákat csak egy megszokott értelmezési struktúra elengedésével fejtheti csak fel. A megismerési folyamat nem csak a tárlat megtekintésével járó látogatói tapasztalat alapja, hanem a kapcsolódó események is interaktívak és a kiállítás témájának mélyebb megértését segítik elő.

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján