Ludovice, memento mori! - Megújult az Ify-kereszt

2022. 08. 12.
építőművészet
Szent György-hegy
Megújult az Emmaus kápolna közelében álló, Ify Lajos által készített kereszt, amelyen a jellegzetes felirat is olvasható.

Az Ify birtok bejáratánál álló piétás keresztet 1942-ben állította (állíttatta?) Ify Lajos atya, az Emmaus kápolna építője. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park értékleltárában is szereplő kereszt az évek alatt nagyon lepusztult, a kőből falazott és cementes habarccsal vakolt lábazaton veszélyes kiomlások és repedések keletkeztek. Reális veszély volt a kereszt eldőlése.

Mivel az Emmaus kápolna tornya 2021. novemberében leomlott, az épületegyüttes felújításának és hasznosításának lehetősége szinte teljesen esélytelenné és reménytelenné vált. A kereszt viszont, amely a turistaösvény mentén, a kapun kívül áll, méreténél és elhelyezkedésénél fogva könnyebben kezelhető és felújítható. Restaurálásával az Ify örökség egy kis része valóban megmentésre kerülhet.

Az első lépés a homokkő faragvány szemcseszórásos tisztítása volt. A nemzeti prakra tekintettel a szemcseszórás természetes, teljes mértékben lebomló anyaggal történt. A nagy nyomáson kijuttatott szóróanyag eltávolította a meszelés levelesen leválló maradványait és a kőre rakódott algás-mohás növényi szennyeződést is. 

A lábazat megerősítése volt a következő feladat. A repedések tisztítása után a helyenként látszólag csak agyaggal falazott kőanyag közé injektálóhabarcs került kézi injektálóval. Ezután három laposacél vízszintes pánt lett abroncsként elhelyezve a lábazat köré. A szétcsúszni "akaró" kőfalazat teherelosztását hegesztett acélháló oldotta meg. A több helyen kritikusan kiomlott részek, amelyek a szobor eldőlésével fenyegettek, fagyálló falazóhabarccsal az eredeti kőanyag felhasználásával visszafalzásra kerültek. Visszahelyezésre került a jellegzetes kis lépcső is, amely a kereszt előtt, azzal egybeépítve a kirándulók gyakori pihenőhelyeként szolgál. 

A megtisztított kőfaragvány Remmers alapozóval és kőrestaurátor festékkel történő felületkezelése fekete vasoxid pigmenttel enyhén tört fehér színnel történt, hiszen eredetileg is meszelve volt. 

Hogy az acél pántolás és a vasháló erősítés ne látszódjon, több lépésben, rétegenként hizlalt fagyálló vakolás következett. A simítóvakolat után a lábazat is a faragvánnyal megegyező fetéssel lett felületkezelve. 

A végső mozzanat az ikonikus felirat kihúzása volt világosszürke színnel, így évtizedek után újra olvasható az római számos dátum és a Ludovice, memento mori! - Lajos, emlékezz a halálra! 

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus