LuppArt-művésztelep

2022. 10. 27.
képzőművészet
Budakalász- Lupa-sziget
Művésztelep a Lupa-szigeten

Mint művész és alapítótag, 2015 óta dolgozom a LuppArt művésztelepen. 

Rieder Gábor írása a LuppArt művésztelepről:

Inzuláris művészet

A művészettörténet – mindenekelőtt a középkor-tudomány – ismeri az inzuláris stílust, a szigeteken kialakuló zárt kulturális egységeket. Egy széles hullámzó vízfelület közepén elzárt apró földdarabon, ha megkapaszkodik az élet, szükségszerűen inzuláris kultúra alakul ki. Márpedig a LuppArt művésztelep éppen egy szigeten, a híres-neves Luppa-szigeten ütötte fel tanyáját 2015-ben. Aki csak egyszer is járt már itt, az jól tudja, hogy mennyire kivételes hangulatú hely. Mikor az utazó beszáll a lélekvesztő motorcsónakba az Ebihal büfénél, hogy a révész átvigye a Duna-ág túlsó oldalára, már biztos lehet benne, hogy egy perc múlva eléri azt az időtlenül békés, civilizációval belakott, mégis természetközeli mikrouniverzumot, ami egyszerűségében is különleges: középen az égig érő platánfákkal szegélyezett gyalogos ösvény, két oldalon a decens nyaralócskák, a Bauhaus-stílusú gyöngyszemektől a modernista tömbökig. Stégek, csónakok, kutyák, hódok és szúnyogok.

Ez a helyszín olyan magától értetődő módon kívánja a művészeket, hogy szinte érthetetlen, miért kellett Farmosi Gáborra várni, aki sok évvel ezelőtt elindította a nyári művésztelep intézményét. A kicsiny kezdeményezésből nőtte ki magát a Luppa-szigeti nyári Art Residency program (Einspach Gábor segédletével), ahol együtt alkotnak – egy-egy neves külföldi alkotó mellett – a hazai kortárs képzőművészeti színtér kiválóságai és friss tehetségei. Ebben az inzuláris kultúrában mindenki magára talál. Unatkozni én még egy művészt sem láttam Luppa-szigetén. Viszont láttam szalámit installálni Jiri Kovandát, camera obscurát építeni Mátrai Eriket, üvegmozaikot rakosgatni Tarr Hajnalkát, platánkérget gyűjteni Felsmann István és felfordított kajaktestet fotózni Tombor Zoltánt. Megfordult itt víziszonyát leküzdő alkotó és folyton a vízben lubickoló művész, éjjel-nappal a műteremben robotoló lelkes pályakezdő és sörös kancsót emelgető befutott középgenerációs. Ecsetek, festékek, vásznak állványok, szprék, papírtekercsek, hígítók és fixírfolyadékok hajóztak be ipari mennyiségben a szigetre, hogy itt, az inzuláris kultúra hatása alatt, képzőművészetté nemesedve szülessenek újjá. A műtárgyak nagy része pedig – jótékonysági kiállítások és aukciók révén – bekerült a kortárs művészet véráramába, egy kis részük pedig megmaradt ajándékként az alapítók által létrehozott gyűjteményben. Ebből született meg a LuppArt kollekció, a Luppa-szigeti művésztelep inzuláris kultúrájának sokszínű lenyomata.

/ Rieder Gábor

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.