Madách Imre Az ember tragédiája 15 színéhez készítettünk illusztrációkat.

2023. 06. 22.
képzőművészet
Budapest
Az Országút felkérésére Madách Imre Az ember tragédiája 15 színéhez készítettünk illusztrációkat. Az így létrejött alkotásokból 52 darab sorszámozott, dedikált exkluzív mappa készült el, mely számos kiállításon látható lesz hamarosan

https://orszagut.com/kepzomuveszet/magyarorszag-legrangosabb-kepzomuveszei-tisztelegnek-madach-elott-4577?fbclid=IwAR1wnOB-50dL-ZHGDmtlpeY965KcnKM863_Ri-doc-DTviaiYV91Rh4Efig

Magyarország legrangosabb képzőművészei tisztelegnek Madách előtt

Lapunk felkérésére a kortárs magyar képzőművészet élvonalába tartozó művészek Az ember tragédiája 15 színéhez készítettek illusztrációkat. Az így létrejött alkotásokból 52 darab sorszámozott, dedikált exkluzív mappa készült „…Rajzoltunk egy költeményt…” címmel.

Vajon merre fordult a Tragédia képzőművészeti adaptációja a mindenki által ismert a 135 éve megjelent Zichy Mihály-illusztrációk óta eltelt idő alatt? Ez foglalkoztatta az Országút magazint, így felkértünk hat elismert kortárs képzőművészt, hogy ábrázolják a dráma színeit.

„A mappába került művek a Tragédia inspirációjára készült autonóm alkotások a kortárs magyar képzőművészet élvonalába tartozó művészek jelenkori nézőpontjából. Madách, Dantéhoz hasonlóan, rengeteg képet használ, ám művészeink nem ezeket alkalmazzák. Gyakorlatilag semmit sem idéznek meg a történelmi környezetből vagy a szöveg konkrét eseményeiből, látomásaik legtöbbször távolról, áttételesen kötődnek adott szöveghelyekhez, lényegében időtlenek, vizuális idiómáik nem feltétlenül az adott színben szereplő korszakhoz kötődnek” – írja az alkotásokról Sturcz János művészettörténész, akadémikus.

Csurka Eszter

A művészek az Országút szerkesztőségében találkoztak, hogy a legmagasabb minőségű giclée nyomtatással készült nyomatok mindegyikét ellássák kézjegyükkel. Röviden bemutatjuk az alkotókat.

Szurcsik József és Orosz István

Csurka Eszter (Menny, Paradicsom, Paradicsomon kívül) Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, igazi összművész: festő, szobrász, performer, fotós, rendező, színész, díszlettervező. Művei megtalálhatók több közgyűjteményekben.
Szurcsik József (Egyiptom, Athén) Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, grafikus, képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori oktatási rektorhelyettese, egyetemi adjunktus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
Milorad Krstić (Róma, Konstantinápoly) szerb származású, 1990 óta Magyarországon élő és alkotó képző- és animációs művész, multimediális alkotó. My Baby Left Me című animációs filmje elnyerte a 45. Nemzetközi Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve díját.
Orosz István (Prága I., Párizs, Prága II.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, író. A Tovariscsi, konyec! című rendszerváltó plakátjával világhírűvé vált művész a Magyar Művészeti Akadémia tagja.
Baksai József (London, Falanszter) Munkácsy Mihály- és Prima-díjas magyar festő, grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Művei megtalálhatók több közgyűjteményben.
Mayer Éva (Űr, Jégvilág, Paradicsomon kívül) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, doktori fokozatát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte, alkotásaiban szívesen boncolgatja, hogy kik vagyunk és mi végre vagyunk a világon.

„…Rajzoltunk egy költeményt…”

A sorozatot először június 24-én, a Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2023 nyitórendezvényén mutatjuk be a Balatonföldvári Kilátóban, majd ősszel a Magyar Művészeti Akadémia rendez kiállítást az alkotásokból.

Fotók: Hernád Géza

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján