MAGYAR BETLEHEM 2022 - A JÓZSA JUDIT GALÉRIA TÉLI TÁRLATA

2022. 12. 01., 18:00:00 — 2023. 01. 31., 18:00:00
képzőművészet
Józsa Judit Galéria (1053 Budapest, Városház u. 1.)
Magyar Betlehem 2022 - Összművészeti kiállítás a Józsa Judit Galériában 36 alkotóművész és 11 magyar divattervező részvételével.
A Józsa Judit Művészeti Alapítvány a kereszténység egyik legfontosabb ünnepéhez, karácsony ünnepköréhez szorosan kapcsolódó témával „Magyar Betlehem” címmel nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett hagyományteremtő szándékkal, az idén már hatodik alkalommal. A Józsa Judit Művészeti Alapítvány szakmai zsűrije (a kuratórium és a tanácsadó testület tagjai) döntése szerint a kiállításra méltó alkotások 2022. december 2. – 2023. január 31. között kiállításra kerültek a Józsa Judit Galéria időszakos kiállítótermében.

Ünnepélyes megnyitó: 2022. december 1-én, csütörtökön 18 órakor 
Közreműködik: Kovács Nóri, Magyar kultúráért díjas énekes
A vendégeket köszönti és a kiállítást megnyitja: Józsa Judit keramikus, művészettörténész
A tárlat ingyenesen megtekinthető: 2022. dec. 2-2023. jan. 31. között. 

Részlet a megnyitóbeszédemből:

„A Józsa Judit Művészeti Alapítvány a kereszténység egyik legfontosabb ünnepéhez, karácsony ünnepköréhez szorosan kapcsolódó témával, „Magyar Betlehem” címmel nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett. Alapítványunk szakmai zsűrijének döntése szerint az idei évben 36 alkotóművész csodálatos műveit és 11 magyar divattervező ünnepi öltözékeit mutatjuk be január végéig.

Tisztelt Hölgyek és Urak! 

Minden évben megkérdezik tőlem, hogy miért Magyar Betlehem?

Hát azért, mert évről évre azt látom, hogy egyre aktuálisabbá válik. Európa egyes városaiban már a Betlehemes állítását is bojkottálják, mert irritálja a bevándorlókat. A Karácsony szent ünnepét fenyőünnepnek nevezik, sőt egyesek a Karácsony szót se akarják hallani.

Az édesszülő, édesapa és édesanya szavaink nekünk édesek, másoknak nem azok…

Kifordult a sarkából ez a világ s bene Európa. Csakhogy mi magyarok is Európa része vagyunk, sőt a történelmünk során számtalanszor mi védtük meg a keresztény Európát, vérünket adtuk érte. Életüket feláldozó hőseink iránt érzett tisztelet is arra késztet minket, hogy akkor is résen legyünk, amikor az elkényelmesedet, a keresztény hitet, erkölcsi rendet és a nemzeti értékeket feladó pénz uralta világ szellemi, lelki nihillizmusba süllyed. Nekünk magyaroknak nem ez a sorsunk. Több mint ezeréves ősi kultúránk kötelez.

Szent István országfelajánlása kötelez bennünket, Mária országát és Mária népét. Arra kötelez, hogy a trianoni szétszakítottágunk ellenére határtalanul összefogjunk a Magyarok Nagyasszonya oltalmazó palástja alatt és megvédjük magunkat, az országot és a nemzetet.

A mag, a fény hordozói vagyunk, olyan fényé, amely a sötétségbe boruló világban is égni tud. Ez a fény ott van mindannyiunkban, ébresszük fel, lobbantsuk lángra, mert erre a tűzre nagy szükségünk lesz. A művészeknek is.

A kortárs művésznek, népművésznek ugyanis kötelessége reflektálnia valamiképpen a korának történéseire. Mikor lenne aktuális a Magyar Betlehem téma, ha nem most, a keresztények legnagyobb ünnepe, a karácsony közeledtével? Mikor reflektáljon a kortárs magyar művész a kor történésére, ha nem most, amikor ki se lábaltunk a pandémiából, és a szomszédunkban kitört a háború, és vele az energiaválság? Mikor mondhatja, festheti, rajzolhatja, mintázhatja, szőheti, vagy varrhatja meg, hogy ő a keresztény hitén és értékrendjén átszűrve, hogyan is látja e világot és ebben a világban mit is akar megvédeni, ha nem most?! (…)

Szívből remélem, hogy a különböző műfajú, keresztény szellemiségű, kortárs magyar művészeti alkotások üzenete e témában, Önök, a széles nagyközönség, valamint az internet segítségével eljuthat szerte a Kárpát-medencei magyar testvéreinkhez, sőt a diaszpóra magyarságához is, hozzájárulva az összetartozásunk, adventi várakozásunk mellett a karácsony öröméhez.

A Magyar Betlehem c. összművészeti tárlatunk valamennyi kiállító művésze lélekemelő alkotásokat hozott létre, mert a hit, remény és szeretet erényében mindannyian bővelkednek, és ezt alkotásaikban teljesítik ki. Valamennyien keresztény hitében erősítik meg a magyar társadalmat, mert ők érzik és tudják, hogy erre nagy szükség van. Köszönet érte!

Megtisztelő figyelmüket megköszönve, kívánok Önöknek Áldott Adventi időszakot és Boldog Karácsonyt!

Isten áldja Önöket! Isten áldja és óvja Nemzetünket!”

A Józsa Judit Galéria középső nagy kirakatában megrendeztem ebben az évben is a Magyar Betlehem c. gyűjteményes kirakat – kiállításomat. A rövid leírása itt olvasható:

http://www.jozsajudit.hu/szoveg/Aktual_files/MB_Kirakat2022.pdf

A megnyitó beszédem itt olvasható:

http://www.jozsajudit.hu/szoveg/Aktual_files/JJG221201_MBmegnyito.pdf

További fotók:

http://jozsajudit.hu/album/JJG221201_MBetlehem/

Facebook megosztás rövid leírás és fotók megtekinthetők a Józsa Judit Közösségi oldalon is: https://www.facebook.com/judit.jozsa.982

https://www.facebook.com/profile.php?id=100032893310990

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.