Magyar Formatervezési díj 2022

2022. 10. 06.
iparművészet és tervezőművészet
Néprajzi múzeum
A Dedas kárpitozott közületi ülőbútor család kapta a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját

Az idén 43. alkalommal megrendezett Magyar Formatervezési Díj átadó ünnepsége hagyományosan a Design Hét Budapest rendezvénysorozat nyitó eseménye volt. Ez alkalommal a Díj Bírálóbizottsága a Termék kategória különdíját az első termékemnek, a Dedas közületi ülőbútorcsaládnak ítélte. A különdíjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága ajánlotta fel. Az átadó ünnepségen az oklevelet Jónás Csaba, a kárpitos kivitelező vette át.

A bírálóbizottság indoklása:

"A DEDAS elnevezésű közületi ülőbútor-kollekció darabjai mind anyagukban, mind formailag üde színfoltjaivá válhatnak az unalmas várótermi rostokolásnak. A sorolható, moduláris darabok egy igazán figyelemreméltó inspirációból indultak ki, az 1969–71-ben épült pécsi DÉDÁSZ-számítógépközpont Lantos Ferenc által tervezett homlokzati frízének grafikus elemeiből, amely a Bonyhádi Zománcárugyár közreműködésével készült el. A kortárs képzőművészetben mára ikonikussá vált alkotás emléke megjelenik a textilhuzatok mintázatában, magában hordozva a nemzetköziesség elvét, amely annak idején az épület homlokzatának tervezésénél is fontos szempont volt. A gyártói együttműködésnek köszönhetően az elkészült bútorkollekció letisztult és átgondolt technológiai megoldásokkal emeli ki a magas minőségű és funkcióban gazdag darabokat. A tervező munkáját dicséri a játékos vonalvezetés és a részletekre való kitérés, mint a támlák magassága, ami a priváttér érzetét kelti a várakozó számára. A kollekció nem egy diszciplínát feszeget, hanem emlékeztet minket a különböző iparművészeti területek összefonódásának eredményére. Az egyes darabok formai küldetése megegyezik, ennek következtében a zsűri is egyöntetűen üdvözölte a vidám és kényelmes bútorkollekció sikerét." 1

A díjhoz hagyományosan kapcsolódó kiállítást és az ott bemutatott díjazott alkotásokat november 11-éig lehetett megtekinteni.

Kivitelező: Kárpitos Partner Group Bt.

Tervező: Hevesi Annabella, Line and Round studio

A projekt megvalósítását támogatta a Magyar Divat & Design Ügynökség

Fotók: Rácmolnár Milán, Magyar Formatervezési Tanács, Ekler Artúr

1https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/nemzeti-dijak-osztondijak/magyar-formatervezesi-dij/mft-dij/2022

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.