Megjelent a Média, identitás, lokalitás című kötet

2022. 12. 14.
művészetelmélet
Szeged
A Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában megjelent a Média, identitás, lokalitás című tanulmánykötet.

A Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában, Fejős Sándor, Forró Lajos és Pusztai Virág szerkesztésében megjelent a Média, identitás, lokalitás című tanulmánykötet.

Identitásaink megképződését, formálódását számos tényező, ismeret, tapasztalat befolyásolja. Mivel a XXI. században élő ember információinak jelentős részét a médiából szerzi, nem nehéz meglátni a kapcsolatot a média és az identitás fogalma között. Annál nehezebb feladat feltárni ennek a kapcsolatnak a természetét, működését, kiterjedtségét, következményeit. A kötetben olvasható tanulmányok ehhez a nehéz, de napjainkban kiemelten fontos munkához járulnak hozzá. A lokalitás fogalma szintén szorosan hozzákapcsolható a „média” és az „identitás” kifejezésekhez, hiszen a társadalmi jelenségekről csak úgy alkotható hiteles összkép, ha azt a mikroszinten zajló folyamatok, helyi sajátságok figyelembevételével tesszük meg. A helyi jelleg hat az identitásra is, a média pedig mindkettőre. A mediális tartalmak erősíthetik, de gyengíthetik is a helyhez fűződő identitást, az egyes településekhez, régiókhoz kapcsolódó médiumok pedig hű tükrei lehetnek egy-egy korszaknak. Ezt is jól példázzák a kötetben helyet kapott írások.

A kötetben Pusztai Virág A néző identitáskereső törekvései a mozgóképes univerzumokban címmel publikált tanulmányt. 

A tanulmány témája:

Az ezredforduló után számos, jelentős változást figyelhetünk meg a fikciós mozgóképes alkotások megformálása és befogadása terén. A filmalkotók egyre részletesebben kidolgozott virtuális környezeteket teremtenek, melyek maximálisan megélhetők, belakhatók. A nézők pedig az egyszeri filmes kalandok helyett egyre inkább igénylik a sorozatokat, illetve azt, hogy a nekik tetsző filmes univerzumokban hosszan elidőzhessenek, odatartozónak érezhessék magukat. Egyre fontosabb, hogy a film ne csupán szórakozást, illetve művészi élményt és tanulságot nyújtson, de támpontokat adjon identitásaink kialakításához is. Az új típusú filmes alkotások kielégítik a néző azon vágyát, hogy általuk élhesse meg önazonosságát. A tanulmány célja a nézői identitáskereső törekvések mögött álló motivációk médiafilozófiai megközelítésű feltárása.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.