Megjelent a Nemzeti Magazin

2019. 11. 20.
színházművészet
A történelem színpada és kulisszái – Trianon színházi szemszögből. Az ember tragédiája két rendezői megközelítésben. Portréinterjú a Nemzeti társulatának Junior Prima díjasával. Mitől olimpia egy színházi, és mi nyűgözi le egy előadásban a pszichológust… olvasnivalók a Nemzeti Magazinban.

Ajánló a Nemzeti Színház magazinjának tartalmából     

Szomorújáték Párizsban

Összeesküvés áldozatai vagyunk, vagy Trianon olyan dráma, amelyben mi is elkövettük a magunk tragikus vétségét? Ablonczy Balázst hívtuk segítségül, hogy felidézze, mi zajlott száz éve a történelem színpadán. A történésszel készült interjúból megismerhetjük az 1920-as békeszerződés körülményeit, a kőszínházak jelképes szerepét és Sztálin hozzájárulását a magyar színházművészethez.

Az összeomlás évei

Gajdó Tamás színháztörténész a vesztes háború utáni színházi életet mutatja be az őszirózsás forradalomtól Trianonig. Olvashatunk operettkedvelő szerb tisztekről, egy sértődött francia tábornokról, elvett színházakról, szétoszló társulatokról, kommunizálásról és a dicsőséges visszatérés elmaradásáról.

Ketten a Tragédiáról

Madách Imre művét többször is megrendezte Szikora János és Vidnyánszky Attila. A Tragédia avatott ismerőiként multiplexnemzedékről, istenkeresésről, a klasszikusok magyarról magyarra fordításról, közéleti helyi értékről és a színpadi derűről is beszélnek a páros interjúban.

Junior Prima

„Össze kell csiszolódni, és ha valami nem működik, akkor dolgozni kell rajta, nemcsak szakmailag, hanem emberileg is. Meg kell ismerni egymást, hogy ki hogyan tud a legjobban dolgozni. Így tudunk egymásnak segíteni, és ekkor lesz jó az előadás” – interjú Szabó Sebestyén László, a 2019-es év egyik Junior Prima díjasával.

Nézőpont

Ketten ugyanarról. Az idei évad két „hivatásos nézője” Hodász András katolikus pap, vlogger és Bazsányi Sándor esztéta, akik először a Médeia előadásáról írták meg a véleményüket. Annyit elárulhatunk: egyiküknek pont az tetszett a legjobban, ami a másik szerint az előadás gyenge pontja.

Színházi Olimpia

„Fontosnak tartom egy ország vagy város kulturális hagyományait, színházi életének dinamizmusát. Es ebből a szempontból Magyarország, illetve Budapest alkalmas helyszín. A MITEM-en is érzékelem azt a művészi-alkotói energiát, amely rendkívül fontos egy Színházi Olimpia létrehozásában” – mondja Valerij Fokin, a 2019-es szentpétervári Színházi Olimpia vezetője.

Szívvel látni

„A valódi színház egzisztenciájában, izmaiban, légzőszerveiben ragadja meg a nézőt. Az ember ül és nem tudja, hogy mitől olyan lenyűgöző az, amit lat, csak azt érzi, hogy szinte megőrül” – színházi interjú a nemrég elhunyt Vekerdy Tamás pszichológussal.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus