Mentális térképünk bővítése: Cered, Észak-Magyarország

2022. 12. 15.
építőművészet
Cered
Észak-Magyarország hegyekkel körbevett falvairól igen keveset tudunk, pedig jelentős történelmi és pazar természeti örökséget rejtenek. Ezúttal ismerkedjünk meg röviden Cered történetével, építészeti értékeivel, művészeti törekvéseivel és küzdelmes mindennapjaival!

Nógrád megye északkeleti csücskében találhatja meg a térképen keresgélő ezt az 1072 lakosú palóc falut. Salgótarjánból 20 km-es kanyargós, lélegzetelállító panorámájú út vezet ide. A falu a magyar-szlovák államhatár mellett fekszik. A környék kulturális központja a XIX. században épült kúriában újjáépített Faluház. Cered torony nélküli római katolikus temploma barokk stílusban 1755-62. között épült. Közelében megtekinthető a – mára már a falu jelképévé vált – XVIII. századból származó zsindelytetős fából készült műemlék harangláb, amely a népi építőművészet remekei közé tartozik. A település tájképi szépsége, gazdagsága és a harangláb biztosít némi potenciált a kiránduló turizmus számára.

A községtől nyugatra, a Medves hegység lábánál ered a községet kelet-nyugat irányba átszelő Tarna. A környező hegyekről a Medves és Szilvás-kő 620 m csúcsán kívül az év nagy részében láthatók a Mátra, a Bükk és a Tátra csúcsai is.  A Medves hegyei, erdői változatos geológiai képződménnyel és az itt élő ritka növény- és állatfajok miatt ma már természetvédelmi terület. A Pípó-pataki tavak jelentős térségi értékek, ahol horgászati lehetőség áll az idelátogatók részére.

Évente egy alkalommal nemzetközi művésztábor várja az alkotókat. A faluban két festőművész él, működik palóc hagyományőrző asszonykórus, és népi hímző is fellelhető a településen.

Cered három város vonzáskörzetében helyezkedik el, de mindhárom több mint 20 km-es távolságra található. A tömegközlekedés (autóbusz) – vasútvonal nincs – rossz, és drága, ezért a település hátrányos helyzetben van mind a foglalkoztatás, mind az egészségügy, mind a művelődéshez való hozzájutásban.

A település belterületein, valamint lakott külterületein a közvilágítás, a vezetékes ivóvíz- és szennyvízhálózat, a vezetékes földgázhálózat, és a vezetékes telefonhálózat kiépült. 2018. évben a Digitális Jólét Program keretében a szélessávú internethálózat kiépítése megtörtént, ami sajnos csak a település belterületén lesz elérhető. A szélessávú mobil internet szolgáltatás azonban a település egész területén elérhető. Az önkormányzati utak szilárd útburkolattal ellátottak, azonban kb. 80%-a rossz állapotú, kátyús. A települési szilárd hulladék hetenkénti elszállítása is megoldott, továbbá 2018. évtől a szelektív hulladékgyűjtés is biztosított konténer kihelyezésével, illetve az ingatlanokról a szolgáltató külön zsákban kéthetente szállítja el a szelektív hulladékot.

Az önkormányzat Szilaspogony és Zabar településekkel közösen működteti az óvodát, a körzeti háziorvosi, a védőnői és fogorvosi ellátást, valamint a közös önkormányzati hivatalt. A gyógyszertári ellátás is biztosított, azonban a lakosság a szakorvosi és kórházi ellátást a 20 km-re eső Salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház- és Rendelőintézetben veheti igénybe, mely súlyponti kórházként működik. A legközelebbi mentőállomás is szintén Salgótarjánban van. A beteghez való kiérkezésének ideje a terepviszonyok miatt viszonylag hosszú.

Az iskolai oktatás – a 2011-ben átadásra került, önkormányzat tulajdonában álló – új iskola épületében történik, melynek működtetője a Salgótarjáni Tankerületi Központ. Ide járnak Szilaspogony és Zabar község gyermekei is. Az id. Szabó István Általános iskolában 1-8. évfolyamon integrált oktatás folyik. Az önkormányzat az óvodai ellátást a Ceredi Gesztenyéskert Óvodában biztosítja.

A faluház épületében működik az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, amely programokkal várja a falu lakosságát. Az IKSZT működtetője a Tarnamenti Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A körzeti könyvtár az iskola új épületében került elhelyezésre, nyitva tartása rendszeres, szolgáltatásai folyamatosan igénybe vehetők. A településen a civil szektor még nem jelentős, de növekvő mértékű. Az oktatási esélyek kiegyenlítésében szerepet vállalhatnak a településen működő kulturális, honismereti és hagyományőrző egyesületek.

A Salgótarján-Cered közti útszakaszon évente több alkalommal autóverseny kerül megrendezésre, többek között az országos hírű Salgó Rally. A településen működik a Ceredvölgye Sportegyesület, melynek fő profilja a labdarúgás. A sportolási lehetőségeket jelentősen bővítette a 2011-ben átadásra került új tornaterem.

A közbiztonság a településen az elszegényedés következtében egyre romlik. A községben egy körzeti megbízott teljesít szolgálatot, irodája a faluház épületében került elhelyezésre, a településen polgárőrség is működik. Uniós és hazai forrásból felújításra került az egészségügyi centrum, az óvoda, a temető, következő évben pedig megújul a községháza-faluház épülete.

(Forrás: https://cered.asp.lgov.hu)

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus