Museum of Modern Ceramic Art, Gifu - Voices in Ceramics: Contemporary Hungarian Ceramic Art (1965–2022)

2023. 08. 20.
iparművészet és tervezőművészet
Japán - Museum of Modern Ceramic Art, Gifu (Tadzsimi, Gifu tartomány)
Nagy öröm és megtiszteltetés volt részt venni két tárgyammal (közösen Monori Anita, szintén MMA ösztöndíjassal) ezen a kiemelkedő fontosságú kiállításon amiről immár részletesen tudok beszámolni

Nagy öröm és megtiszteltetés volt részt venni két tárgyammal (közösen Monori Anita MMA ösztöndíjassal) ezen a kiemelkedő fontosságú kiállításon, amiről immár részletesen tudok beszámolni – a kiállításhoz kapcsolódó interjúkkal amikben a kiállítás kurátora ismerteti a kiállítás átfogó koncepcióját és nemzetközi szintű kerámiaművészeti jelentőséget.

https://www.imm.hu/hu/news/view/659,Kort%C3%A1rs+ker%C3%A1mi%C3%A1k+nyolc+sz%C3%B3lamban

https://www.imm.hu/hu/news/view/677,Szalagcerem%C3%B3nia+%C3%A9s+m%C3%BAzeumi+teaszertart%C3%A1s

A tárgyak:

STROHNER Márton - MONORI Anita:

Nyakékek (diplomamunka B feladat, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)

Necklaces (Capstone Project “B”, Moholy-Nagy University of Art and Design)

2009

1. magasság, szélesség / height, width: 4 cm, 20 × 42 cm

2. magasság, szélesség / height, width: 5 cm, 25 × 35 cm

biszkvit (mázatlan porcelán), porcelán, fémsodrony, fém rögzítő gyűrűk, fém alátétek, textilkötél

biscuit (unglazed porcelain), porcelain, metal wire, metal circlips, metal washer, textile string

A művészek tulajdona

Property of the artists

Fotók / Photos: FRIEDRICH Krisztina

Leírás:

Kortárs magyar kerámiaművészet Japánban

Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965–2022)

Voices in Ceramics: Contemporary Hungarian Ceramic Art (1965–2022)

Museum of Modern Ceramic Art, Gifu (Tadzsimi, Gifu tartomány)

https://www.cpm-gifu.jp/museum/eng.html

2023. április 22. – július 2.

Április 22-től a kortárs magyar kerámiaművészetet bemutató kiállítás látható Japánban a szigetország kerámia-völgyének nevezett Gifu tartományban, Tadzsimi város modern kerámiaművészeti múzeumában.

A tárlat először mutatja be külföldön – minden eddiginél átfogóbban – a hazai kerámiaművészet kortárs alkotóit, csoportjait és irányait – a rendszerváltást megelőző és követő éveket, évtizedeket a fókuszba helyezve. A művek öt történeti és három tematikus egységbe sorolva jelennek meg. Az első történeti szekció az 1985-ben létrehozott Herend Stúdiót és annak három alkotóját mutatja be. A következő két egységben már a rendszerváltás után alakuló, keramikusokból álló TERRA és DeForma Csoportokat ismerhetjük meg. A történeti sort a millennium környékén diplomázók, majd a legújabb generációkat képviselő művészek zárják. A három tematikus egységben apró műalkotások, Japán előtt tisztelgő kerámiák és a Magyar Művészeti Akadémia keramikus tagjai kerülnek bemutatásra.

A kiállítás fejezetei:

I. Mesterek (Magyar Művészeti Akadémia)

II. Herend Stúdió (1985-)

III. TERRA Csoport (1991/1992-)

IV. DeForma Csoport (1993-)

V. Új évezred

VI. Apró műalkotások

VII. Új belépők, új tagok

VIII. Tisztelgés Japán előtt

Az Iparművészeti Múzeum kiállításának legfőbb célja, hogy minél teljesebb képet adjon a kortárs magyar kerámiaművészetről. Korábban ilyen volumenű nemzetközi bemutatkozási lehetőség nem adódott sem az Ipaművészeti Múzeum, sem a szakma számára, ezért igen megtisztelő a felkérés – amely ugyanakkor kihívást is rejt magában. Kihívás, mert egy olyan világszerte ismert, elismert és jelentős kerámiaművészeti tradíciókkal bíró országnak, mint Japán, nehéz újat, érdekeset, inspirálót mutatni. A kortárs magyar kerámiaművészetet bemutató kiállítás anyagában ezért kapott helyet a Tisztelgés Japán előtt című egység, ahol a kiválasztott alkotások konkrét utalásokat tesznek a japán kultúrára. Ugyanakkor a többi szekcióban is feltűnik Japán és a japán kultúra termékenyítő hatása, például az origami, a kalligráfia, a kimonók textilmintái, a hullámmotívumok, a természet szeretete és tisztelete, a fatüzelésű és a raku égetési technikák. Továbbá számos olyan alkotó is szerepel a tárlaton, akik sikerrel képviselték Magyarországot a Gifu tartományban 1986 óta megrendezésre kerülő, világhírű minói nemzetközi kerámia-seregszemlén (International Ceramics Festival Mino, Japan), többek között Babos Pálma, Csirke Orsolya, Fekete László, Geszler Mária, Jakobovits Márta, Nagy Márta és Takács Zoltán.

A Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965–2022) című kiállításon közel 60 alkotó (54 keramikusművész és 3 ötvösművész) több mint 250 alkotása szerepel. A legkorábbi tárgy – melyet Németh János formált – 1965-ben, míg a legfrissebb – amelyet Antal Kitti jegyez – 2022-ben készült. Az egyéniségek, a stílusok, a műfajok, a felhasznált anyagok és technikák változatos szólamai – reményeink szerint – harmonikus egésszé állnak össze.

A magyar kerámiakultúra területén a rendszerváltás előtt – az abban az időszakban jellemző szűk keretek közé szorítva – nehéz volt érvényesülni, levegőt venni és szót kapni. A vasfüggöny leomlását közvetlenül megelőző, majd követő évek a változás szelét hozták: az egyéni alkotók csoportokba tömörültek, együtt alkottak, közösen léptek fel.

Napjaink információs dömpingjében kihívást jelent olyan szólamot találni a kerámiakészítés területén, ahol a szakmai tudás, a hitelesség és a minőség megőrzése mellett lehet újat, egyedit mutatni. Kinek a tárgyai kiabálnak hangosabban, vagy épp, ki marad csendben a közösségi média keltette kakofonikus hangzavarban? Ki képes megújulni, mindig egyedi szólamokban üzenetet megfogalmazni és átadni a kerámián keresztül? A jelen kiállításon szereplő alkotások ezekre a kérdésekre is választ kínálhatnak.

Köszönetet mondunk a gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeumnak (Museum of Modern Ceramic Art, Gifu) és a tokiói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központnak a bemutatkozási lehetőségért, amely nagy megtiszteltetés a 2022-ben alapításának 150 éves jubileumát ünneplő Iparművészeti Múzeum számára. A jelen kiállítással a kortárs magyar kerámiaművészet bemutatásán túl azt is meg szeretnénk mutatni, hogy az Iparművészeti Múzeum modern és kortárs gyűjteménye is számottevő e területen. Szándékunk volt, hogy minél több múzeumi tárgy kapjon helyet a tárlaton, ezért a válogatás 112 tételéből 81 az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményéből, valamint Ötvösgyűjteményéből való, 31 tétel pedig kölcsönzés révén szerepel. A kölcsönzésekért hálával tartozunk a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek – Nemzetközi Kerámia Stúdiónak, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítványnak, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának, a K.A.S. Galériának, a Zsdrál-Art Galériának, a Barabás Gyűjteménynek és az alkotóknak.

A tárlathoz háromnyelvű katalógus készül, amelynek szerzője Novák Piroska főmuzeológus. A kortárs japán kerámiaművészetre kíváncsi magyar közönség pedig néhány éven belül egy cserekiállítás keretében ismerkedhet a szigetország kerámiakultúrájával – a két múzeum között létrejött együttműködés keretében.

A kiállítás kurátorai: HAYASHI Izumi (Museum of Modern Ceramic Art, Gifu) és NOVÁK Piroska (Iparművészeti Múzeum, Kerámia- és Üveggyűjtemény)

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján