Művészeti rezidenciaprogram és előadás a jogjakartai Papermoon Puppet Theatre kortárs bábszínházban

2023. 06. 20.
képzőművészet
Papermoon Puppet Theatre, Yogyakarta, Indonesia
Indonéziai tanulmányutam utolsó állomása júniusban a jogjakartai Papermoon Puppet Theatre kortárs bábszínház művészeti rezidenciaprogramja volt. Az intenzív két hetet egy beszámoló előadás zárta, aminek a munkacíme "Összeköttetés két magányos sziget között" volt.

 A művészeti rezidenciaprogram időtartama alatt lehetőségem adódott betekintést nyerni a szakmailag elismert kortárs bábszínház alkotási metódusába, stúdiójukban megfigyelhettem munkafolyamataikat, anyaghasználatukat, majd éppen aktuális színdarab, a "A bucket of beetles" c. mesejáték próbáit és színházi előadásait. 
Számomra lenyűgöző volt, hogy a lehető legegyszerűbb anyagokból kézzel készült artisztikus kellékek, amiket a színészek használnak, hogyan lényegülnek át a fény, zene, hangok és a manipuláció által egy teljesen élő, organikus világgá, mindenféle számítógépes technika használata nélkül.
Saját projektem egy nagyobb méretű installáció megépítése volt,  képeim vizuálus nyelvezetét, formavilágát felhasználva, a színház installatív munkái által inspirálta helyben talált  anyagokból. Ezt az előző időszakban készült, kis méretű kerámiaszobraimmal egészítettem ki. 
Az installáció elkészülése után egy bemutató előadásra került sor, ahol a nagyközönség elé tártam a kísérletek eredményeit, melynek munkacíme "Connection between two lonely islands" volt. Az installációt egy kortárs, improvizatív táncelőadás "értelmezte", a közönség bevonásával.
A körülbelül 20 perces előadás limitált számú néző előtt, kamaraelőadás formájában zajlott. Ezután egy "artist talk" beszélgetés zajlott, melyben a közönség megoszthatta gondolatait, érzéseit az előadással kapcsolatban és feltehették kérdéseiket az alkotók irányába.

„Művészeti rezidensprogramja során Beátát az érdekelte, hogy a térben megépítse saját vizuális világát, jellegzetes formáit, majd azt  fénnyel, hanggal és mozgással való kíserletezéssel keltse életre.
A záróelőadás történeteket mesél és kérdéseket vet fel a különféle kapcsolódások/ összeköttetések jelenlétéről és hiányáról: legyenek azok kapcsolódások önmagunkkal, a természettel, a többi emberrel avagy láthatatlan, magasabb dimenziókkal szemben. Egy szimbolikus utazás a tudattalan óceánján át, tele fel-fel bukkanó majd újra alámerülő kőarcokkal, megkövült hiedelmek, szabályok, kétségek és félelmek formáival és bálványaival. Cél megtalálni az utat az átalakulás hét lépcsőjén keresztül, az isteni, Végső Nagy Magányos Szigethez."
Koncepció, kivitelezés: Méry Beáta
Előadóművész: Ainun Nais.
Zene: Rikat Parikesit
Fények: Anton Fajri
Fotók: Deden Ardiansyah és Alhaq
Konzulens, tanácsadó, technikai segítség: Papermoon Puppet Theatre
 

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján