Nagy sikerrel debütált az Egyesült Államokban az Emmy-díjas magyar filmproducer életrajzi kötete

2022. 11. 09.
film- és fotóművészet
New York
A telt házas októberi magyarországi könyvbemutató után, a New York-i Liszt Intézet szervezésében az Egyesült Államokban is telt házzal mutatkozott be a kortárs magyar és amerikai film egyik legnagyobb alakja, az ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor életét feldolgozó A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csil

 New York-i Magyar Főkonzulátus dísztermében Bűcs Bálint, a New York-i Liszt Intézet igazgatója nyitotta meg a Csupó Gábor legendás karrierjét feldolgozó, A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötet bemutató rendezvényét. 

Köszöntőjében kiemelte, hogy nemcsak a Paramount Stúdiót alapító Zukor Adolf életében játszott meghatározó szerepet New York, de a város magyar közösségének olyan további ikonikus hollywoodi magyar filmalkotói is a tagjai voltak, mint a 20th Century Foxot alapító William Fox, a „Hollywood hercegeként ismert” Tony Curtis vagy éppen a My Fair Lady rendezéséért Oscar-díjjal elismert George Cukor.

Erre a gazdag hagyományra alapozva szervezte meg a New York-i Liszt Intézet könyvbemutató rendezvényét, melyen a szerzőkön kívül az est kiemelt vendége maga Csupó Gábor volt.

„Az én tehetségem abban állt, hogy megláttam másokban a tehetséget, és stúdióvezetőként is mindig az új, friss, európai szemléletet kerestem és képviseltem. 

A Simpson család világsikeréhez kellett, hogy jókor legyünk jó helyen, de az is fontos volt, hogy mertünk mást csinálni, mint ami a megszokott volt. 

A sárga-kék karakterterveimtől például eleinte még a show producerének a haja is rendesen égnek állt.” – nyilatkozta sikerei kapcsán az ötszörös Emmy-díjas magyar producer, rendező, akinek a nevéhez olyan ikonikus alkotások fűződnek, mint A Simpson család, a Fecsegő tipegők, vagy a Híd Terabithia földjére.

A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötet a Magyar filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas Kollarik Tamás filmalkotó és a Magyar Mozgókép-díjas Takó Sándor, a FilmHungary vezetője, a Hollywoodi Magyar Örökség Társaság elnökének közös alkotása. 

A szerzők több mint három évig dolgoztak a köteten, Csupó mellett tucatnyi amerikai és magyar szakemberrel készítettek interjúkat, és felhasználva korábbi kutatásaikat filmtörténeti kontextusba is helyezték Csupó életművét. 

A könyv a Magyarok Hollywoodban hiánypótló sorozat következő darabjaként jelent meg. 

Kiadója a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Kutatóintézete és a FilmHungary.

Takó Sándor, a könyv egyik szerzője a bemutatón kiemelte, egy álma vált valóra azzal, hogy gyermekkori meséinek alkotójával dolgozhatott együtt, akinek könyve az immáron féltucat életművet magába foglaló Magyarok Hollywoodban sorozat számára egyik legkedvesebb darabja. 

Takó megjegyezte, hogy Kollarik Tamással évek óta dolgoznak a hollywoodi magyar életművek hazahozatalával irodalmi, zenei, filmes műfajokon keresztül, amelyben olyan kiemelt partnerek támogatják a munkájukat, mint a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Filmintézet, vagy a Petőfi Irodalmi Ügynökség.

„Csupó Gábor neve ott van, és már örökre ott lesz a legsikeresebb hollywoodi magyarok listáján. Művei és önmaga is popkulturális ikonná vált, aki csupán önmaga tehetségének köszönheti a sikereit, és mindvégig megmaradt magyar és európai alkotónak. Élete jó például szolgál a magyarságnak határon innen és határon túl egyaránt”. – nyilatkozta Kollarik Tamás, a kötet másik szerzője.

Csupó Gábor könyvbemutatója New Yorkban

Az alkotók bejelentették, hogy a kötet angol nyelvű kiadásán jelenleg is dolgoznak, amelyet a New York-i Liszt Intézettel együttműködésben a jövő évben az amerikai közönségnek is be fognak mutatni.

Borítókép: Csupó Gábor könyvbemutatója

Fotók: Liszt Intézet New York

Forrás: https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/11/nagy-sikerrel-debutalt-az-egyesult-allamokban-a-simpson-csaladdal-vilaghiruve-valt-emmy-dijas-magyar-filmproducer-eletrajzi-kotete

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján