Nagyvárad, Szatmárnémeti és Kecskemét cívisházai

2022. 04. 12.
építőművészet
Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kecskemét
2022. január és március között elkészítettem Nagyvárad, Szatmárnémeti és Kecskemét földszintes polgárházainak kataszterét és helyszíni fotódokumentációját.

Évek óta kutatom Debrecen cívisházait, a földszintes történeti lakóházakat. Jellemzően a Monarchia idején az ország nagy részén épültek zártsorú vagy hézagosan zártsorú földszintes polgárházak. A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának támogatásával azt kutatom, arra keresem a választ, hogy a debreceni cívisházak mennyire egyediek, mit is jelent az, hogy cívisház?

A jellemzően cívisek által lakott alföldi mezővárosok polgárházait kutatom. Minden városban az egyedi adottságai és a története (genius loci), a helyi mesterek által az épületeken is kirajzolódik egy helyi karakter. Az alföldi polgárházak közös gyökerei mellett a helyi sajátosságokat, a helyi karaktert szeretném feltárni és összehasonlítani.

2022 első hónapjaiban három város: Nagyvárad, Szatmárnémet és Kecskemét polgárházait kutattam a helyszínen. Röviden szeretném összefoglalni a terepmunka során szerezett első benyomásokat.

A lakosság összehasonlítása 1900-ban: Debrecen 74 ezer fő, Nagyvárad 50 ezer fő, Szatmárnémeti 27 ezer fő, Kecskemét 46 ezer fő.

A nagyjából 200 ezer lakosú Nagyváradot a Sebes Körös folyó, a síkság és a hegy (váradi dombok) találkozása, illetve a vár határozza meg. Azonban a vár miatt többször elpusztították a várost. A mai városszerkezet nagyrésze csak a törökök után épült ki, a XVIII. században. Nagyvárad sosem volt szabad királyi város, négy önálló városból állt, amelyek 1848-ban egyesültek, ettől kezdve beszélhetünk Nagyváradról.

Az összehasonlításból kitűnik, hogy Nagyváradon az alföldi mezővárosokhoz képest egy másabb karakter rajzolódik ki. Nagyváradon nem alakult ki cívis életforma, a városi házhoz tartozó föld a határban, ami többek között Debrecent meghatározza. Nagyváradon is maradt még mementóként néhány oldalhatáron álló népi lakóház háromszög alakú oromzattal, sőt íves oromzattal is. A tájidegen, többemeletes beépítések mellett, alapvetően egységesen megmaradt az óváros, jelentős mennyiségű földszintes házzal, amelyek nagy utcaképeket alkotnak. Főleg a kisebb telkek, a szűk utcák és a sűrű városszövet a jellemző. A házak állapota vegyes, sok szépen felújított és sok felújításra váró, romjaiban is gyönyörű, illetve átalakított ház van a városban.

Az alföldi síkságon, a nagyjából 100 ezer lakosú Szatmárnémeti óvárosa a Szamos folyó északi partján található. A város történetét a vár határozza meg, ami miatt többször elpusztították, a törökök után a várral együtt az egész város megsemmisült, a mai település ezután épült ki. Két város: Szatmár és Németi 1715-ben egyesült és szabad királyi várossá vált.

Szatmárnémeti óvárosa vegyes képet mutat, a szépen megőrzött történeti utcák mellett hangsúlyosak a többemeletes modern beépítések. Szatmárnémetiben nem maradtak meg olyan egységes utcaképek és területek, mint Nagyváradon, viszont a megmaradt házak nagy arányban megőrizték eredeti karakterüket, díszes homlokzatukat, még ha sok esetben felújításra várva is.

Szatmárnémetiben hangsúlyos a szecessziós ornamentika (stilizált díszek, korongok), különösen sok a magyaros szecessziós, népi ornamentika (nőifej, virág motívumok).

A 110 ezer lakosú Kecskemét is egy igazi cívisváros, egy tipikus alföldi mezőváros. Nagyon sok mindenben hasonlít Debrecenhez. A halmaztelepülés városszerkezete jellemzően kisebb tömbökre tagolt, sok teresedéssel. Az ősi településmagot újsori szabályos utcákkal és telkekkel bővítették, azonban nem körgyűrű szerűen, mint Debrecenben, hanem a belvároshoz kapcsolódó különálló telepekkel. Kecskeméten is a zártsorú vagy hézagosan zártsorú polgárházak a jellemzőek, de hangsúlyosak az oldalhatáron álló népi lakóházak is.

Nagyvárad, Szatmárnémeti és Kecskemét polgárházainak elkészítettem a kataszterét. Térképen jelöltem a még meglévő polgárházakat, majd a helyszínen fotódokumentációt készítettem.

Debrecenben kb. 250, Nagyváradon kb. 400, Szatmárnémetiben kb. 200, Kecskeméten kb. 210 értékes polgárház maradt napjainkra, amelyek leginkább megőrizték karakterüket.

 

A klasszikus elemeken túl, például timpanon, korinthoszi oszlopfő, a három város egyikében sem találtam a debreceni házak homlokzatdíszeivel megegyező épületszobrot vagy domborművet. Ez is a helyi karakterek meglétét erősíti, persze a városokon belül sok típusdísz van, ami több házon is megtalálható.

A helyszínen készített fotóimból készített válogatások a Debrecen házai oldalamon érhetőek el:

Nagyvárad:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.654956542607704&type=3

Szatmárnémeti:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.660223062081052&type=3

Kecskemét:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.686088992827792&type=3

A következő ösztöndíjas időszakomban még további négy alföldi város polgárházait szeretném kutatni, kiemelten Szegedet és Nyíregyházat. A tervezett 8 város polgárházainak összehasonlítása és bemutatása a célom.

Harangi Attila

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus