Nekirugaszkodás - levéltári anyag rendezése a Pécsi Egyházmegyei Levéltárban

2022. 09. 27.
művészetelmélet
Pécs
A hároméves ciklus kezdetén egy olyan munkát kellett elvégezni, amely nem egy-egy részteljesítéshez szükséges, hanem szinte az összes harmadév szakmai munkájának alapját képezi.

Lectori Salutem!

Tíz év "majd egyszer" után elérkezett a "most": megvalósul a Pécsi Székesegyházi Énekiskola történetének és a Pécsi Székesegyház zenei életének feldolgozása. 

Ahogy egy munkát gyakran az íróasztalunk rendbetételével kezdünk, úgy e hároméves projektnek nem lehetett megfelelőbb nyitánya, mint a Pécsi Székesegyházi Énekiskola levéltári iratanyagának (PEL IV. 7.) rendezése (amelyre egyébként nyolc éve kaptam meghívást Damásdi Zoltán levéltárostól). 

A levéltári anyag viszonylag jó állapotban lévő számsoros iratokból és több doboznyi rendezetlen iratanyagból állt. Különösen a vegyes anyaghoz jött jól a sokéves kutatási előismeret (pl. írásképek).

Elsőként le kellett választani a teljesen irreleváns, az iratba tévedésből kevert tételeket. Leválasztottunk egy az Énekiskolához közvetlenül nem kötődő - de a kutatás számára nagyon értékes - zenei anyagot (közte Hergenrőder Miklós karnagy hagyatékát), amely a régi székesegyházi kottatár felszámolásakor lett idecsatolva. Ez a kottatári anyaghoz került, jegyzékkel. A levéltárvezető kérésére ugyancsak kiemeltük a fényképeket, amelyek a Levéltár fotótárába kerültek.

Ezután következett a 65 évnyi számsoros iratanyag szálankénti áttekintése, összevetése a protokollum-jegyzékekkel (sorba rendezés, hiányok feljegyzése), továbbá az anyag állományvédelme érdekében az iratcsomók átcsomagolása, a papírokat elszaggató régi madzagok korszerű anyagra cserélése. A számsoros iratok meglehetősen jó állapotban, kevés hiánnyal maradtak fenn.

A vegyes anyagból lettek rendezve a Székesegyház zenei életével kapcsolatos programok, meghívól, Mayer Ferenc tanári zsebnaptárai, vagy az Énekiskola mindennapi életéről árulkodó bevásárlási könyvecskék, háztartási könyvek, raktárfüzetek. A rendezetlen anyagból nem várt iratok is előkerültek, így olyan jegyzetek, kisnyomtatványok, amelyek a székesegyházi énekkar repertoárjához adnak adatokat egy olyan időszakra, amelyről nem maradt fenn kórusnapló.

A rendezés lezárásaként jegyzék készült a teljes iratanyagról.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.