"Nem a paraván mögé terveztek minket"

2021. 02. 01.
színházművészet
Revizor - a kritikai portál
Főszerepeket játszik, bábokat tervez, emellett saját előadásait írja és rendezi. Horváth Márkkal, a győri Vaskakas Bábszínház sokoldalú művészével öngyilkos parafafiguráról, szakrális színházról és vérfrissítésről is beszélgetett Jászay Tamás.

Horváth Márk MMA ösztöndíjassal Jászay Tamás beszélgetett pályakezdéséről, a színművész és a tervezői szakma párhuzamosságairól:

"Revizor: Azon bábosok táborát gyarapítod, akik eredetileg prózai színészek akartak lenni: a felvételin csábítottak magukhoz a bábszínészek.

Horváth Márk: Kamaszkori vágyam volt, hogy prózai színész legyek. A prózai felvételin matekoztam kicsit, majd átmentem a bábosokhoz: láttam, milyen sok remek prózista jön onnan, arra számítottam, hogy majd én is átlépek oda. Amikor Tengely Gáborék hívtak, hogy menjek át a felvételijükre, tökéletesen hoztam azt a sztereotípiát, aminek a lebontásán dolgozunk: elképzelni se tudtam, hogy valaki önszántából bábos akarna lenni. Már a felvételin zseniális dolgokat láttam, de még nem szippantott be teljesen a báb. Tisztelettel néztem a kirakott bábokat, de nem akartam azokkal dolgozni. Inkább csináltam parafadugókból egy emberkét, aki egy iskolapadról lezuhanva lett öngyilkos – ne kérdezd, milyen gondolataim voltak akkoriban, mindenesetre ő volt az első készített bábom.

(...)

Revizor: A szakdolgozatodat a szakrális színházi formákról írtad. Ha jól értem, a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjával most ezt az irányt gondolod tovább.

Horváth Márk: Nagykanizsán piarista diák voltam, onnan kerültem be a Színműre: a védőburok hirtelen pukkadt ki. A hirtelen jött szabadságot nagyon élveztem. Jártam még templomba egy ideig, de elkezdett zavarni, hogy az egyes miserészekben felismertem a különböző dramaturgiai funkciókat. Hatást elemeztem, és azzal, hogy maradéktalanul megismertem a szertartás minden elemét, elveszett a misztérium. Egyetemista voltam, amikor jöttek a nyilatkozatok a szakrális színház jelentőségéről, engem pedig érdekelt, hogy mi ez valójában. A szakdolgozatomban azt vizsgáltam, mitől bábszínház a katolikus liturgia; miben más az, ha egy bábot mozgatással töltesz meg élettel, vagy ha felmutatsz valamit, amit a közösség hite „kelt életre”. A kutatás közben készült el az Egyszemélyes passió című előadásom, és végre láttam jó minőségű szakrális színházi előadásokat is. Nagy élmény volt Vidnyánszky Attilától a Mesés férfiak szárnyakkal, ami a katolikus szemléletet az űrversennyel házasítja, ráadásul komoly impulzust adott A pilóta, aki elrepült című szólóelőadásomhoz is. A téma továbbra is érdekel, és az MMA ösztöndíja lehetőséget ad az elmélyedésre. Három előadás elkészítését is vállaltam: az Egyszemélyes passió és a Leszállt az ég dicső királya után az Akárki következik, ezzel elkészül a passiójáték, misztérium, moralitás trilógia. Aztán Shakespeare és Peter Weiss a következő lépés: meglátjuk, a nem szakrális témában írt műveknél működik-e a szakrális színházi forma. Lehet, hogy nem, de az is kutatási eredmény lesz."

A teljes interjút az alábbi linken tekinthetik meg:

https://revizoronline.com/hu/cikk/8800/beszelgetes-horvath-markkal/?fbclid=IwAR1U74lts52RiPxwJDFOYsU0xdWmbS51xMEXrIU8WPkXJOc0j2iHRAk8phA

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • The Ceramics Bible, magyar vonatkozással

  2021. 09. 21.
  iparművészet és tervezőművészet
  A The Ceramics Bible Következő kiadása magyar keramikussal (is) az oldalain.
 • TALÁLKOZÁS

  2021. 09. 01., 10:00:00 — 2021. 10. 10., 19:00:00
  iparművészet és tervezőművészet
  TALÁLKOZÁS címmel nyílik kiállítás az 52. Eukarisztikus kongresszus tiszteletére.
 • Az Ébredés című zenés némajáték a Művészetek Völgye műsorán

  2021. 07. 24.
  színházművészet
  Marofka Mátyás első rendezése, az Ébredés című újcirkuszi-vizuális színházi produkció, a Művészetek Völgyében lesz látható.