Népi iparművész cím

2021. 08. 08.
népművészet
Népi iparművész lettem! A Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület (NITT) ülésére 2021. június 24.-én került sor, melynek során egyöntetűen odaítélték számomra a címet. Óriási mérföldkő ez számomra, hálás vagyok mindazokért, akikkel a kosárfonás által gazdagodtam, hazai és külföldi mestereimnek!

A mesterektől tanult technikák, fogásmódok, fonások, berakástípusok, díszítések, szegés- és fülezésmódok akkor tudnak csak rögzülni, ha a tanultakat önállóan is képesek vagyunk alkalmazni és önálló műhelymunkák során is el tudjuk készíteni. Nélkülözhetetlen a gyakorlás, ezért is képezte a munkaprogramom szintén meghatározó alappillérét az önálló alkotómunka, melyre hétköznap délutáni, esti órákban a Hagyományok Háza kosárfonó műhelyeiben vagy saját otthonomban került sor, hogy a mesterektől tanultakat önállóan is gyakoroljam, a tőlük tanult kosártípusokat saját magam, önállóan is elkészítsem, több példányban, s közülük a legjobban sikerült alkotásokat a Népi Iparművészeti Osztályra beadjam zsűriztetésre. Célom volt, hogy a három esztendőben magam is népi iparművész címet szerezzek, gazdagítva ezen kézművesek névsorát, hogy minél több tárgyam Hagyományos vagy Modern Mester Remek vagy Míves Termék kategóriát szerezzen (HMR, MMR, HMT, MMT). A Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület (NITT) ülésére 2021. június 24.-én került sor, melynek során egyöntetűen odaítélték számomra a címet. Óriási mérföldkő ez számomra, hálás vagyok mindazokért, akikkel a kosárfonás által gazdagodtam, hazai és külföldi mestereimnek, tanítványaimnak! Több éves tárgyalkotó zsűriztetés eredményeképp lehetek a cím birtokosa a Népi Iparművészeti Bizottság döntése által! A ,,Népi Tárgyalkotó Iparművész’’ minősítéshez az alkotónak meghatározott számú zsűrizett alkotást kell megszereznie. A benyújtott kérelem alapján szakmai szempontú, zártkörű elbírálás történik. A ,,Népi Iparművész’’ minősítéshez szükséges alkotások kategóriánkénti megoszlása a következő: Minden műfajban 5 db „HA”, „MA” kategóriát elért tárgy, valamint 30 db „HB”, „MB” 30 db szükségeltetik. Én 38 tárgyat zsűriztettem az elmúlt 3 évben, ebből 25 lett „A” kategóriás (10 HMR, 15 MMR) és 11 kapott „B” kategóriát (9 HMT, 2 MMT), csupán 2 tárgyamat utasította el a zsűri. Ez arányaiban is nagyon erős megoszlásnak minősül. Az MMA ösztöndíj nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a továbbképzéseknek, műhelymunkáknak köszönhetően ilyen minőségben tudjam elkészíteni tárgyaimat. Az MMA ösztöndíj lehetővé tette számomra a szakmai fejlődést, tökéletesedést, hogy én is hazánk ezen rangos kézműves alkotóközösségének, a tárgyalkotó népi iparművészeknek táborát gyarapítsam.

A népi iparművészeti alkotások besorolása

Az emberi erőforrások minisztere 21/2013. (III. 19.) EMMI rendelete alapján 2013. március 19. utáni dátummal meghirdetett zsűri alkalmainkon már érvénybe lépnek az új kategóriák:

„HA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és fokozott mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.

„HB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely fokozottabb mértékben jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.

„MA” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.

 „MB” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás, mely megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus