Női archetípusok

2021. 08. 15.
iparművészet és tervezőművészet
Az ösztöndíj program első évében a Jean Shinoda Bolen-féle hét női archetípust vizsgáltam az ékszer nyelvén keresztül

Az ösztöndíj program első két évében olyan ékszerek tervezésével, készítésével foglalkozom, ami a Jean Shinoda Bolen pszichiáter kutatásai által meghatározott hét női archetípust mutatja be. Az első évben olyan narratív, konceptuális ékszerek létrehozására vállalkoztam, ami a hét női archetípus destruktív oldalát jeleníti meg.

Az archetípus szó ős-eredetit, őstípust jelent, Carl Gustav Jung svájci pszichoanalitikustól származik a fogalom. Jung elméletében a tudattalan két nagy részre osztható, a személyes és a kollektív területre. A személyes tudattalan az egyéni életút eseményeit őrzi, a kollektív pedig az a terület személyiségünkön belül, amely közös az emberiséggel. Ez az a terület az emberben, ahol évezredek információi tárolódnak ős-mintázatokba, archetípusokba kódolva, amelyek azután szimbolikus képek formájában aktivizálódnak. Bolen a jungi szemlélet alapján jutott arra a gondolatra, hogy a nőket hatalmas belső erők, késztetések befolyásolják: az archetípusok, melyek a görög mitológia istennőinek alakjaival megszemélyesíthetők. Ezek alapján belső istennőink meghatározzák viselkedésünket, értékrendünket, férfiakhoz való viszonyunkat, emberi kapcsolatainkat. Az archetípusokat már megszületésünkkor hordozzuk, befolyásolják a viselkedésünket és azt is, hogy miképpen reagálunk embertársaink viselkedésére. Nem mindenkiben válik aktívvá valamennyi viselkedési minta, amelyet az archetípusok reprezentálnak és nem is tisztán fordulnak elő valakinek a személyiségében.

Az első harmadévet ékszereim elméleti vizsgálódásával töltöttem, aminek gerincét Jean Shinoda Bolen pszichiáter kutatásai adták, valamint különböző művészeti műfajokon keresztül azt vizsgáltam, hogyan jelentek meg, illetve miként értelmezték ezeket az archetípusokat. A második harmadévben a koncepciók kidolgozására forítottam az időt, technológiai- és különböző anyagkísérleteket végeztem. Ebben a harmadévben az ékszerkoncepciók kivitelezésével, véglegesítésével, a tervekhez kapcsolódó anyagkísérletekkel és a megvalósításukhoz használt technológiák kifejlesztésével foglalkoztam.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus