Nyolc hét - Magyar fotográfusok a járvány idején / fényképeim a Capa Központ tárlatán

2020. 12. 18.
film- és fotóművészet
Budapest, Capa Központ
Nyolc hét. Ennyi időn keresztül követte a Capa Központ a virtuális térben kortárs magyar fotográfusok tevékenységét a járvány idején. A Capa Központ blogján publikált nyolcrészes válogatásból egy pop-up kiállítás is született, emléket állítva az elmúlt hónapok eseményeinek.

A koronavírus miatt kialakult szokatlan helyzet, a bevezetett korlátozó intézkedések és a házi karantén mind arra késztettek, hogy a fotográfia eszközeivel én is megörökítsem ezt a történelmi kort. Saját közösségi oldalaimon megjelent képeimből a Capa Központ blogja is szemezgetett ez idő alatt, majd végül több képem is beválogatásra került a témában megrendezésre kerülő fotókiállításon. A pop-up fotókiállítás gyorsan reagált a pandémiára, és kortárs magyar fotográfusok munkáiból válogatott, a tárlat nagy közönséget vonzott, sok sajtó megjelenéssel. A kiállítás augusztus 16-ig, a közelgő hétvégén még látogatható.

További információt a Capa Központ honlapján olvashat az eseményről, ugyanitt megtalálhatja a sajtó megjelenéseket is. 

A Capa Központ így ír a tárlatról:

"Nyolc hét. Ennyi időn keresztül követtük figyelemmel a virtuális térben kortárs magyar fotográfusok tevékenységét a járvány idején. A Capa Központ blogján publikált nyolcrészes válogatás egy pop-up kiállítás keretében most a valós térben jelenik meg, emléket állítva az elmúlt hónapok eseményeinek.

Mindannyian máshogy éltük meg a koronavírus-járvány időszakát, különböző módon reagáltunk rá, különféle tapasztalatokat szereztünk. A pandémia és annak következményei a fotográfusok életét is jelentősen befolyásolta, ettől függetlenül azzal foglalkoztak, amivel amúgy is szoktak: fotóztak. Igaz, nem pont azt, amit, és nem pont úgy, ahogy korábban: voltak, akik otthon maradtak, és egyfajta vizuális karanténnaplót készítettek, mások még ilyenkor is kimentek az utcákra, hogy megörökítsék a megváltozott életkörülményeket és városképet. A radikálisan átalakult tér- és időtapasztalat az ablakon kívül és belül is megmutatkozott: felhúzott és eldobott kesztyűk és maszkok; fertőtlenített helyek és gyümölcsök; üresen maradt városi és újra felfedezett, belakott otthoni terek; egymásba folyó ünnep- és mindennapok.

Az élet lassan újraindul, visszatér a régi kerékvágásba, miközben a vírus nyomai és következményei még mindig velünk vannak. A bemutatott alkotások arra is lehetőséget adnak, hogy visszatekintsünk, reflektáljunk erre az emlékezetes tavaszra, amely talán a jövőhöz való viszonyunkat is megváltoztatta. A kiállítás harminckilenc fotográfus nyilvános Instagram-profilján megjelent képein keresztül mutatja be ezt az időszakot, a válogatás során fontos szempont volt, hogy minél többféle alkotói attitűd, látásmód jelenjen meg."

Gellér Judit és Gáspár Balázs
a kiállítás kurátorai

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus