ÖRÖKSÉG kortárs gyűjteményes kiállítás a fertődi Eszterházy-kastélyban

2022. 10. 27., 00:18:00 — 2023. 07. 01., 00:17:00
képzőművészet
Fertőd, Eszterházy-kastély galériája
A fertődi Esterházy-kastély Esterházy Galériájában közel 50 művész 108 alkotásával nyílt exkluzív gyűjteményes kiállítás az Esterházy-kastély és a Térnyitó Alapítvány közös szervezésében. Munkáim is szerepelnek a tárlaton.

Örökség – új időszaki kiállítás a fertődi Esterházy-kastély kortárs galériájában

A fertődi Esterházy-kastély Esterházy Galériájában közel 50 művész 108 alkotásával nyílt exkluzív gyűjteményes kiállítás az Esterházy-kastély és a Térnyitó Alapítvány közös szervezésében.

A legnevesebb magyar művészek – közöttük számos Kossuth- és Munkácsy-díjas – műveit sorakoztatja fel a fertődi Esterházy-kastély Esterházy Galériájában nyílt, Örökség című kiállítás.

A tematikus kiállítás az örökség gondolatát járja körül, amely a tárlat helyszínét – örökséghelyszín minőségét – is tekintve időszerű. Festészet, grafika, szobrászat, iparművészeti alkotások, installációk jelzik a gyűjtemény műfaji gazdagságát, amelynek esztétikai minősége, művészeti színvonala tökéletes harmóniát alkot az Esterházy-kastély hiteles történelmi miliőjével, ugyanakkor kortárs művészeti megnyilvánulásként magában hordozza a saját örökségét értő és értékelő jelent, amely egyidejűleg alakítja a jövőt.

A kiállítás megnyitóján Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a gyűjtemény Örökség címe a múltból örökölt értékhordozó források együttesére utal, amelyeket az emberek – függetlenül a tulajdonviszonyoktól – a saját, állandóan fejlődő értékeik, hiedelmeik, hitük, tudásuk és hagyományaik tükröződéseként és kifejeződéseként határoznak meg. „Az örökség tehát sokkal inkább a tárgyak jelentésével van szoros kapcsoltban, mintsem a tárgyak materiális megjelenésével” – tette hozzá.

A kiállítást Árvai-Józsa Kitty művészettörténész nyitotta meg. Kiemelte: „Az Örökség című kiállításon anyaországi és határon túl élő, kortárs magyar alkotók bemutatkozása valósul meg, ahol szépen kirajzolódik a közös gyökerekből táplálkozó, mégis sokszínű, lokális jegyekkel gazdagított gondolkodásmód éppen úgy, mint a különböző művészgenerációk alkotásainak egy térbe komponálásával megszülető korrelációja.”

A megnyitót követően a kiállítás kurátora, Kosinsky Richárd, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészeti igazgatója, művészettörténész tartott szakmai tárlatvezetést.

Kosinsky Richárd elmondta: „A tematikus kiállítás az örökség gondolatát járja körül, amely a tárlat helyszínét tekintve is aktuális. Az Esterházy-kastély, a Térnyitó Alapítvány és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös projektje közel ötven kortárs magyar képzőművész alkotásait mutatja be.

A tárlat az örökség tematikájának egyes aspektusaiba kínál betekintést – a művészeti tradíciótól kezdve az emberiség természethez való viszonyán keresztül a nagyobb ívű, társadalmi kérdésekig bezárólag. Az örökség fogalmának vagy gondolatának mélyebb értelmezésével kialakítható egy közös, kritikai nyelvezet, melynek segítségével már produktívan hasonlíthatók össze a látszólagos ellentétek. A kortárs művészet szeizmográfiai pontossággal érzékeli saját örökségét, reagál jelenére és alakítja hagyatékát – egyszerre tekintve múlt és jövő felé.”

Az Esterházy Galéria Örökség című kortárs kiállítása keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tekinthető meg. A kiállítás – a nyugati kastélyszárny Esterházy-arcképcsarnokával, a porcelánkabinettel és a Ritkán látott arcok családtörténeti kiállítással – a vezetett kastélytúrák részeként és egyénileg is látogatható minimum 5 fővel. A túrák időtartama 2 óra.

Részletes információk az eszterhaza.hu oldalon.

Fotók: Fekete Ágnes/Eszterháza Központ

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján