ÖRÖKSÉG kortárs gyűjteményes kiállítás a fertődi Eszterházy-kastélyban

2022. 10. 27., 00:18:00 — 2023. 07. 01., 00:17:00
képzőművészet
Fertőd, Eszterházy-kastély galériája
A fertődi Esterházy-kastély Esterházy Galériájában közel 50 művész 108 alkotásával nyílt exkluzív gyűjteményes kiállítás az Esterházy-kastély és a Térnyitó Alapítvány közös szervezésében. Munkáim is szerepelnek a tárlaton.

Örökség – új időszaki kiállítás a fertődi Esterházy-kastély kortárs galériájában

A fertődi Esterházy-kastély Esterházy Galériájában közel 50 művész 108 alkotásával nyílt exkluzív gyűjteményes kiállítás az Esterházy-kastély és a Térnyitó Alapítvány közös szervezésében.

A legnevesebb magyar művészek – közöttük számos Kossuth- és Munkácsy-díjas – műveit sorakoztatja fel a fertődi Esterházy-kastély Esterházy Galériájában nyílt, Örökség című kiállítás.

A tematikus kiállítás az örökség gondolatát járja körül, amely a tárlat helyszínét – örökséghelyszín minőségét – is tekintve időszerű. Festészet, grafika, szobrászat, iparművészeti alkotások, installációk jelzik a gyűjtemény műfaji gazdagságát, amelynek esztétikai minősége, művészeti színvonala tökéletes harmóniát alkot az Esterházy-kastély hiteles történelmi miliőjével, ugyanakkor kortárs művészeti megnyilvánulásként magában hordozza a saját örökségét értő és értékelő jelent, amely egyidejűleg alakítja a jövőt.

A kiállítás megnyitóján Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a gyűjtemény Örökség címe a múltból örökölt értékhordozó források együttesére utal, amelyeket az emberek – függetlenül a tulajdonviszonyoktól – a saját, állandóan fejlődő értékeik, hiedelmeik, hitük, tudásuk és hagyományaik tükröződéseként és kifejeződéseként határoznak meg. „Az örökség tehát sokkal inkább a tárgyak jelentésével van szoros kapcsoltban, mintsem a tárgyak materiális megjelenésével” – tette hozzá.

A kiállítást Árvai-Józsa Kitty művészettörténész nyitotta meg. Kiemelte: „Az Örökség című kiállításon anyaországi és határon túl élő, kortárs magyar alkotók bemutatkozása valósul meg, ahol szépen kirajzolódik a közös gyökerekből táplálkozó, mégis sokszínű, lokális jegyekkel gazdagított gondolkodásmód éppen úgy, mint a különböző művészgenerációk alkotásainak egy térbe komponálásával megszülető korrelációja.”

A megnyitót követően a kiállítás kurátora, Kosinsky Richárd, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészeti igazgatója, művészettörténész tartott szakmai tárlatvezetést.

Kosinsky Richárd elmondta: „A tematikus kiállítás az örökség gondolatát járja körül, amely a tárlat helyszínét tekintve is aktuális. Az Esterházy-kastély, a Térnyitó Alapítvány és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös projektje közel ötven kortárs magyar képzőművész alkotásait mutatja be.

A tárlat az örökség tematikájának egyes aspektusaiba kínál betekintést – a művészeti tradíciótól kezdve az emberiség természethez való viszonyán keresztül a nagyobb ívű, társadalmi kérdésekig bezárólag. Az örökség fogalmának vagy gondolatának mélyebb értelmezésével kialakítható egy közös, kritikai nyelvezet, melynek segítségével már produktívan hasonlíthatók össze a látszólagos ellentétek. A kortárs művészet szeizmográfiai pontossággal érzékeli saját örökségét, reagál jelenére és alakítja hagyatékát – egyszerre tekintve múlt és jövő felé.”

Az Esterházy Galéria Örökség című kortárs kiállítása keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tekinthető meg. A kiállítás – a nyugati kastélyszárny Esterházy-arcképcsarnokával, a porcelánkabinettel és a Ritkán látott arcok családtörténeti kiállítással – a vezetett kastélytúrák részeként és egyénileg is látogatható minimum 5 fővel. A túrák időtartama 2 óra.

Részletes információk az eszterhaza.hu oldalon.

Fotók: Fekete Ágnes/Eszterháza Központ

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.