„Örömmel Feléd...” – Ozsvári Csaba emlékkiállítása Tihanyban

2019. 08. 27.
iparművészet és tervezőművészet képzőművészet
Tihany
Ozsvári Csaba (1963–2009) ötvösművész a hazai és nemzetközi egyházművészet kiemelkedő, egyéni stílusú alkotója volt. Emlékére a Tihanyi Bencés Apátságban nyílt kiállítás, amelyen olvashatók a hitről, művészetről vallott gondolatai, látható néhány illusztrációja.

Köszöntőbeszédében Korzenszky Richárd OSB nyugalmazott tihanyi perjel elmondta: „Nincs olyan vasárnapi szentmise, amelyen ne lenne a kezemben az Ozsvári Csaba által díszített kehely, amelyen látható az Istenszülő Szűz, a mindeneket ítélő Krisztus (...). Az apró motívumokból sugárzik, hogy ez a kehely nem akárhol készült, hanem itt, hozzáértéssel, európai műveltséggel és imádsággal”. 

Ozsvári Csaba művei a legegyszerűbb templomoktól a római Szent Péter-székesegyházig szolgálják a szent liturgiát. Élete egyik legfelemelőbb időszaka volt, amikor aranyozott ezüst domborművű evangéliumos könyvborítót készített a Magyar Katolikus Egyház megbízásából II. János Pál pápának, a Szentatya 1991-es magyarországi látogatásának tiszteletére. E remekművét XVI. Benedek pápa is használta, illetve Ferenc pápa napjainkban is, kivételes jelentőségű egyházi események alkalmával.

Ozsvári Csaba művészi hitvallását így fogalmazta meg: „A művészetben és a művészeten kívül engem nem érdekel más, mint Jézus Krisztus. És semmi másról nem akarok szólni, csak Isten dicsőségéről. […] Amikor dolgozom, az ábrázolandó témában vagy liturgikus tárgyban újra és újra meg kell élnem a személyes kapcsolatomat Istennel. Ez nélkülözhetetlen a szakrális művészet területén. Hívőként végzem a munkámat. Mindig Istenbe kapaszkodva és mindig az Egyház közösségében. A szenvedő Jézus Krisztus ábrázolásakor a Megfeszített testének, sebeinek és arcvonásainak megformálásakor megrendítő az Ő közelsége. Megrendítő és félelmetes, de csodálatos is, mert csak az Ő közelségében élhető az Élet. Valamit ilyenkor megsejt az ember a végtelen Istenről.”

Ozsvári Csaba emlékkiállítása szeptember 30-ig látható a Tihanyi Galériában.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.
 • Beethoven-est

  2023. 04. 13., 18:00:00 — 2023. 04. 13., 19:00:00
  zeneművészet
  A koncerten elhangzó művek Beethoven három különböző arcát igyekszik bemutatni, meghatározó korszakainak hegedűre és zongorára írt művein keresztül. Beethoven hegedű- és zongoraszonátái a klasszikus zene leghíresebb kompozíciói közé tartoznak.