Összefoglaló "A MIKROKOZMOSZ NYOMÁBAN" c. ösztöndíjprogram hatodik ciklusáról

2021. 08. 18.
zeneművészet
Budapest
Elmaradt projektek és koncertek őszi pótlása, elkészült Levendula-keringő

1. Nagy örömömre szolgált, hogy májusi korlátozásfeloldások óta elkezdődött a már meglévő kis darabok gyakorlati alkalmazása.

Az egyik legkiemelkedőbb eredmény, hogy Havasi Kristóf János, Seleljo Erzsébet szaxofonművész Bartók konzis növendéke 1. helyezést ért el a III. Stepan Tomitch Nemzetközi versenyen idén májusban. A három beküldendő darab közül az egyik a „Fanfare” c. szaxofondarabom volt. 
A tervek szerint idén ősztől több országos hangszeres versenyen hangzanak majd el hegedű, klarinét, oboa, fagott és egyéb hangszeres darabok a projektemből.
A tavasszal elmaradt miskolci nagyszabású promotáló rendezvény is pótlásra kerül még ebben a naptári évben.

2. A rézfúvós hangszerek kötetei további darabokkal bővültek, az utolsó, nagyon hangszerspecifikus kürtdarab a „Felhang-fanfár” címet kapta, ahol a billentyűkkel csak a „tonalitást” lehet megváltoztatni, a dallamhangokat végig szájjal kell képezni.

3. A cimbalom kötetének megírását is a szokásos kutatómunkával kezdtem, áttanulmányoztam a meglévő pedagógiai irodalmat (Gerencsér Ferenc, Szeverényi Ilona: Cimbalomiskola,  Tarjáni Tóth Ida, Falka József: Cimbalomiskola). Szakmai konzultációt pedig Szalai Andrással és Farkas Eszterrel a Szent István Konziból, valamint Gódor Erzsébettel a Hubay Jenő Zeneiskolából folytattam. 

4. A hároméves ütemterv végére tervezett zenekari kötetek megírását előrevettem és még 2021 folyamán szeretném befejezni őket. A tücsökzenekar számára két ciklust (szvitet) fogok komponálni, amelyből az egyiket már el is kezdtem. Az első magyar népdalokat fog felsorakoztatni, a második pedig beás cigánydalokat. 

5. A „Levendula-keringő” névre keresztelt, haladó zeneiskolásoknak (ifjúsági és konzis zenekaroknak) szánt zenekari darabbal már el is készültem, augusztus közepén fejeztem be. Ez egy kilenc nagy formarészből álló groteszk keringő, amely jól ötvözi a rondóformát, a hídformát és a triós formát. A mű karaktere egyszerre ironikus és nosztalgikus. A főtéma egy szabályosan megkomponált „Reihe”, a dallamot a hegedű kötetében már megtalálható „Dodekafon valcer” c. darabomból kölcsönöztem ki. A művet első ízben a Szent István Király Zeneiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekara fogja bemutatni Horváth Gábor vezényletével az együttes karácsonyi koncertjén ez év decemberében. Ezt követően remélhetően a Tihanyi Zenei Táborban is megszólal majd 2022 nyarán.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus