Pályázati felhívás

2023. 01. 25.
képzőművészet
Magyarország
Tót Endre és a Szépművészeti Múzeum a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet lebonyolításában pályázatot hirdet művészeti kutatásra épülő projektterv megvalósítására

Tót Endre és a Szépművészeti Múzeum – a szervezeti egységeként működő Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet útján – ismét pályázatot hirdet művészeti kutatásra épülő projektterv megvalósításának támogatására. A TÓTalJOY-díj alapítója és támogatója, Tót Endre képzőművész, hosszú ideje tervezte egy olyan támogatási forma létrehozását, amely a kortárs magyar képzőművészeti szcéna szereplőit segíti. A díj elnevezése Tót Endre 1970-es években elindított és az öröm fogalmára épített konceptuális programjából ered. A korai örömdarabok, illetve a TÓTalJOY-sorozat akciói a kelet-európai konceptuális művészet legfontosabb alkotásai közé tartoznak.

Örömeim a 70-es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései. Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúrára, a bezártságra és az élet minden területén érezhető elnyomásra, habár ez az elnyomás nagyon finom eszközökkel, szinte alig láthatóan működött. Nagyon indirekt módon reagáltam arra a korra, amelyben élnem kellett. Humorral, könnyeden és valahol filozófiával. A sötét színeket, a drámát következetesen elkerültem munkáimban. Ha eltekintek a kor ideológiájának nyomasztó hatásától, az örömök a magány, az egyedüllét örömei is voltak. Amit az ember átélhet az elnyomás alatt, de a legnagyobb szabadságban is."

A TÓTalJOY-díjra kortárs művészek pályázhatnak megvalósításra szánt, művészeti kutatásra épülő projekttervvel. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek reagálnak a kulturális kontextusok változásaira és a kortársi dilemmákra. A nyertes pályázó részére kutatási és kurátori konzultációs lehetőséget biztosítanak az SZM-KEMKI-ben, valamint kiállítást szerveznek a megvalósuló projektből.

Díjazás

A TÓTalJOY Művészeti díj összdíjazása bruttó 10.000 EUR-nak megfelelő forintösszeg, amelyből 6000 EUR a művész honoráriuma; a fennmaradó 4000 EUR pedig a pályázati felhívás lebonyolítására, valamint a projekt és kiállítás megvalósítására fordítandó.

Lebonyolítás

A művészeti díj odaítéléséről egy kilenctagú, hazai és nemzetközi tagokból álló grémium dönt, akik a beérkezett digitális portfóliók alapján választják ki a nyertes pályázatot.

Pályázati ütemezés

A pályázatokat elektronikus úton a totaljoy@szepmuveszeti.hu e-mail címre várják. 

Leadási határidő: 2023. március 12. 24:00 óra

A pályázat elbírálásának határideje: 2023. március 30.

Nyilvános beszámoló: a pályázat eredményének kihirdetését követő 6 hónap

Projektterv megvalósításának határideje: a pályázat eredményének kihirdetését követő 12 hónap

További információ és letölthető anyagok a KEMKI oldalán.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.