Párbeszéd a művészetkritikáról - konferencia

2019. 10. 22.
film- és fotóművészet irodalom művészetelmélet színházművészet zeneművészet
Pesti Vigadó, Makovecz terem
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata által rendezett kétnapos konferenciájának témája a művészetkritika.

"Az MMA Művészetelméleti Tagozatának Párbeszéd a művészetkritikáról című konferenciája arra keresi a választ, hogy a kilencvenes évektől robbanásszerűen bekövetkező társadalmi, gazdasági, kulturális, technikai változások hogyan hatottak a művészetkritikára. Betöltheti-e szerepét a műkritika egy kulturálisan is megosztott, egymás mellett elbeszélő, „következmények nélküli országban”? Tudta-e értelmezni, hatékonyan közvetíteni a kritika a művészetekben bekövetkező paradigmaváltást? Egyáltalán vannak-e még fórumok, ahol a kritika betöltheti hagyományos közvetítő szerepét? Kérdések sokasága, izgalmas, meggondolkodtató két nap vár a résztvevőkre, akik természetesen hozzáfűzhetik véleményüket az előadásokhoz. S hogy miért párbeszéd? Mert a kritikusok mellett az alkotók is megszólalnak, s mert dialógusra törekszünk a szükségképpen eltérő vélemények között is."

Tóth Klára filmesztéta,

a konferencia szakmai felelőse

A második napon, október 22-én, kedden, a Pesti Vigadó Makovecz termében először a filmkritika kerül a figyelem középpontjába Schubert Gusztáv, Kovács András Bálint és Soós Tamás Dénes előadásában, majd a program kerekasztalbeszélgetéssel folytatódik (Szász Attila, Cserhalmi György, Jelenczki István; moderátor: Kelecsényi László). A délelőtt második felében a színházkritika lesz a főtéma Lukácsy György, Bérczes László és Bóta Gábor prezentációjában. Délután a zenekritikáról Hollós Máté, Kovács Géza és Gombos László tart előadást, végül az irodalomkritikát helyezi fókuszba Jánosi Zoltán, Dérczi Péter és Gróh Gáspár.

A neves szakemberek előadásai és az izgalmasnak ígérkező kerekasztalbeszélgetések mellett művészeti produkciók is kiegészítik a konferenciát mindkét napon (előadók: Vecsey H. Miklós és Oberfrank Pál, valamint a Kruppa Vonósnégyes). A konferenciát Vashegyi György, az MMA elnöke nyitja meg, a levezető elnökök: Farkas Ádám, Kucsera Tamás Gergely, Tóth Klára és Solymosi Tari Emőke.

Minderről bővebben: http://vigado.hu/programok/-/event/10184/parbeszed-a-muveszetkritikarol/16003

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus