Peregrinus tábori misézőkészlet

2021. 04. 25.
iparművészet és tervezőművészet
Budapest
A Peregrinus egy 30-50 fős római katolikus szentmise tábori körülmények közötti megtartásához szükséges liturgikus tárgyak kompakt készlete.

Tábori misézőkészlet: olyan könnyen hordozható, szentmise végzésére alkalmas tárgyegyüttes, mely minden, a liturgia szempontjából lényeges tárgyat, anyagot tartalmaz, és biztonsággal szállít.

Megoldásom nem a szokásos liturgikus tárgyak kicsinyített változatával, és egy tokban való elhelyezéséből áll. A készletet egy darabra összeszerelhető majd szétszerelhető tárgyban oldottam meg, ez a készlet direkt erre a célra lett tervezve, formálását ennek az élethelyzetnek az elemzése alakította ki. Szándékom szerint így kevesebb helyet foglal, kompakt, és hátizsákban bárhová könnyen elvihető, például cserkésztábor vagy katolikus iskolai osztálykirándulás alkalmával akár egy hegytetőn vagy erdő közepén is használható. A tárgyegyüttes átmenetet képez a liturgikus tárgyak és a túrafelszerelések között, tehát a funkcionalitás, praktikum, kompakt megjelenés mellett a célcsoport számára elfogadható esztétikum - azaz a szakralitás iránti tisztelet érzékeltetése - egyaránt fontos szempontok. A tárgyegyüttes részei a liturgikus cselekményt segítő módon külön-külön is praktikusan mozgathatóak, használható méretűek, de értelemszerűen egy ilyen összetett helyzetben kompromisszumos megoldást kell keresni.

A különböző egyházi felekezetek máshogy végzik szertartásaikat a kereszténységen belül is, ezért el kellett dönteni, melyik liturgikus cselekményhez tervezem a munkát. Úgy döntöttem, hogy római katolikus miséhez megfelelő tárgyegyüttest készítek. A legfontosabb szempont ebben az esteben, hogy a hit szerint a kenyér (ostya) átlényegül Krisztus testévé, a bor pedig Krisztus vérévé. Az átlényegült bor, illetve kenyér neve az Oltáriszentség. Azok a tárgyak, illetve tárgyfelületek, melyek érintkeznek az Oltáriszentséggel, érthető okokból fokozott megkülönböztetést érdemelnek: nem lehetnek belső éleik, érdes felületük, mert a hit szerint az Oltáriszentség minden darabjában azonos mértékben van jelen Krisztus, így ezeket a felületeket maradéktalanul el kell tudni tisztítani, „purifikálni”.

A szertartáshoz szükséges anyagok:

 1. ostya (kenyér): ~35 mm átmérőjű, 30-50 db, ~70mm átmérőjű, 1 db.
 2. bor: 0,5-1 dl;
 3. víz: kézmosásra: ~0,5 dl, borhoz hozzáönteni, purifikálni: 0,5 dl.

A szükséges tárgyak:

 1. kehely a bornak;
 2. paténa/áldoztató tál/cibórium az ostyának vagy kenyérnek (a paténa a pap ostyájának a tartója, egy kis tányér. Az áldoztató tál egy nagyobb tál, amiben a híveknek szánt ostya van, ebből is történhet az áldoztatás. A cibórium egy fedeles, öblös kehely, amiben a híveknek szánt ostyát tárolják, illetve ebből is áldoztathatnak);
 3. misekancsók a víznek, illetve a bornak (ebből öntik a kehelybe);
 4. 2 db gyertya;
 5. 1 db oltárkereszt.

Szükséges textíliák:

 1. purifikáló kendő (törlőkendő az Oltáriszentséggel érintkezett felületeknek, ezt aztán különleges módon tisztítják);
 2. korporálé (terítő az Oltáriszentséget tartalmazó edényeknek);
 3. kéztörlő kendő;
 4. palla (textillel kasírozott fedél, mellyel a kehelyre helyezett paténát vagy a kelyhet fedik).

Vázlatterveim és kutatásom eredményeként a tárgyegyüttest egy szokatlan arányú kehelybe integráltam. A kehelynek van egy kupa része, egy szára és egy talpa. A kupa menetes kapcsolódással rögzül a cső alakú szárhoz, így egy tárgyat képeznek. A kupa belsejében van a helye a cibóriumnak. A szárba alulról lehet elhelyezni a három üvegfiolát (bor, víz purifikáláshoz, víz kézmosáshoz), valamint két darab mécsest, és egy darab keresztet. Alul a talplemez zárja le formailag és funkcionálisan is a kelyhet. A tárgyakat egy bőr heveder tartja össze, melyet a talpon található két darab gombba és felül, a kehely fedelén lévő keresztbe kell beakasztani. A tárgyegyüttes feltekerhető textil csomagolást kap, mely helyet ad még a stólának, kéztörlő kendőnek, korporálénak (terítő) és a purifikáló kendőnek is.

A kehely tehát a készlet hordozója, váza is egyben. Szertartás előtt le kell venni a fedelét, ki kell belőle venni a cibóriumot. Alul le kell venni a talplemezt és ki kell venni alulról a három üvegfiolát, a két mécsestartót és az oltárkeresztet. Utána hagyományosan ellátja feladatát. A szára 200 mm magas rozsdamentes acél cső (70 x 1,5 mm), kupája rézötvözetből fémnyomott, felületkezelt, 100 mm átmérőjű félgömb, egy 39 mm magas hengerrel magasítva. Ennek méretét a cibórium határozta meg.

A paténa/áldoztatótál/cibórium tárgyakat én egy külön fedeles áldoztatótálban egyesítettem (a kehelynek is külön fedele van-így nem kell palla). Ebben van szállítva a pap és a hívek ostyája, illetve ebben kerül átváltoztatásra is, valamint ebből áldoznak (ostyát) a résztvevők. Rézötvözetből fémnyomott, felületkezelt tárgy egy peremmel illeszkedik a kehely kupa felső élén. A két edény csak itt ér egymáshoz, közöttük mindenhol máshol 2 mm hézag van. Formája a kehely kupával hasonlatos, átmérője kisebb, hogy beleférjen és alul egy 50 mm-es síklap zárja, ezen áll az oltárra helyezve.

A három üvegfiola kereskedelemben kapható, már létező termék, menetes vízzáró kupakkal. A kupakok kapnak egy külön borítást, ami anyaghasználati és formai szempontok miatt összeköti a tárgyegyüttes többi tagjával, valamint feliratozható, hogy melyik fiola milyen célú folyadékot tartalmaz. Víznek nem feltétlenül van kétféle tartója, de esetünkben három fiola fér el megfelelően a szárban, és így el lehet különíteni a vizet, ami csak kézmosásra szolgál attól, ami találkozik az Oltáriszentséggel.

A mécsestartót úgy terveztem meg, hogy beleférjen egy akár 40 mm átmérőjű teamécses is. Úgy ítéltem meg, hogy a teamécses ebben az esetben a legegyszerűbb, de legpraktikusabb megoldás is. A Mécsestartó hőálló üvegből készül, alul furattal, hogy a beletapadt mécsest ki lehessen lökni. Felső pereme a megfoghatóságot segíti. Magassága a szél miatt kétszerese a teamécsesnek.

Az oltárkereszt 8x8 mm négyzetkeresztmetszetű rézötvözetből készül, aljában menetes csatlakozási lehetőség a talpazatnak. Magassága 84mm, szélessége 44 mm.

A talplemez a kehely szárának aljára csúszik rá, lezárva zárt állapotban a készletet. Kicsomagolt állapotban megfordítva a kereszt talpazataként szolgál, ezért van rajta a menetes csatlakozás másik fele. Oldalán két gomb, ezekre kell akasztani a rögzítő bőrhevedert.

Bőrheveder: Összeállított állapotban ez tartja biztosan össze a készletet. Alul a talplemez két gombjába akad, felül a kehely fedelén található, kereszt alakú nyitógombon kialakított formába kapcsolódik.

textil csomagolás: Az összeállított készletet ebbe kell beletekerni. Van benne hely a kéztörlő kendőnek, a purifikáló kendőnek és a korporálénak.

A készlet nevének a latin „Peregrinus” szót választottam, mely magyarul „vándor”-t , „zarándok”-ot jelent.

A tárgyegyüttes tervezési szakaszának a vége felé körvonalazódik bennem a konkrét anyaghasználat és felületkiképzés. Ezzel kapcsolatban elvárásom, hogy a liturgikus előírásokon túl (Oltáriszentséggel érintkező felületek polírozott, aranyozott felülete) a készlet puritán, praktikus, könnyen tisztítható, igénytelen legyen, de ne billenjen át profán érzetű hangulatba. Ennek komponálása jelenleg is zajlik.

 • Színészmesterség - színész a színpadon - - - Beszédtechnika & Színpadi mozgás & Ének & Színészmesterség - - - Michael Chekhov Acting Technique®

  2024. 02. 17., 09:00:00 — 2024. 03. 03., 21:30:00
  színházművészet
  Az intenzív kurzus elvégzése során egy-egy monológon keresztül teremtheti meg mindenki karaktere egyedi atmoszféráját. A folyamat a képzelet és a mozgás tudatos alkalmazására épül, amely az élet bármely más területén is alkalmazható eszközzé válik (nem csak színpadi körülmények között).
 • ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! - KOVÁCS MARCI ÉS A SZAKÉRTŐK KONCERTJE

  2024. 01. 13., 19:00:00 — 2024. 01. 13., 22:00:00
  színházművészet
  Megannyi Mohácsi-előadás + 13 muzsikus + 78 színész + 1000 néző = 1 Kovács Marci & a Szakértők - koncert a Vígszínházban.
 • Danubia 30

  2023. 12. 30., 19:30:00 — 2023. 12. 30., 22:30:00
  zeneművészet
  Harminc évnyi zenei utazás, ünnep, összefoglalás és egyben programismertetés a következő harminc évre - ez a Danubia Zenekar születésnapi koncertje.
 • Bágyi Balázs New Quartet koncert Balatonfüreden

  2023. 12. 21., 19:00:00 — 2023. 12. 21., 22:00:00
  zeneművészet
  A koncerten az együttes "Decade" című lemezanyaga hangzik el
 • Kripta - monológszínház műhelybemutató

  2023. 12. 19., 19:30:00 — 2023. 12. 19., 20:15:00
  színházművészet
  Mi lenne, ha csak 3 percre is, de visszatérhetnénk, hogy elmondjunk mindent, ami fontos volt - a halálunk előtt?! - Edgar Lee Masters: A Spoon River-i holtak c. műve alapján