Prédamadár címmel bemutatásra kerülő mozgásszínházi előadás

2019. 02. 22., 19:00:00 — 2019. 02. 23., 21:00:00
irodalom színházművészet
Bethlen Téri Színház
Ibsen: Nóra című színművének mozgásszínházi változata. Egy eredetileg szöveg centrikus dráma sajátságos módon, az érzelmi állapotok skálájának elsősorban mozgással való kifejezésére helyezve a hangsúlyt.

A női archetípusok sokszínű arcának és drámai megjelenésének vizsgálata fontos szerepet tölt be munkáimban.Döntően ezek mentén próbálom újrafogalmazni a drámairodalom különböző nőalakjainak szerteágazó karaktereit,fókuszba állításuk és jellemzőik , személyiségjegyeik vizsgálata a művészet komplex eszközeivel egyre inkább elhivatottan tükrözi koreográfusi utam alappilléreit.

Ibsen művét már sok szempontból felfedezték.Előadásom a férfi és nő függő játszmájának bemutatásán keresztül boncolgat egy kapcsolati krízist.Megannyi aktuálisan is fennálló,hétköznapi kérdést vet föl a darab,mindezt a két főszereplő látószögéből felvonultatva,de egyéni igazságaiknak is maximális teret adva.A cselekmény időrendisége miatt azonban a többi szereplőt és cselekedeteiket is valamiképp meg kellett jeleníteni.Így egy olyan változat jött létre,melyben a mellékszereplőket egyetlen fregoli szerepkör megformálásán keresztül élvezhetjük.Ez teszi igazán szubjektívvé változatomat,hogy a két főszereplőhöz szorosan kapcsolódó „Janus arcú” ellenpólus(ok),a felszínen idillikus hangulatot árasztó házasság szétválasztására és annak visszafordíthatatlan szétrombolására törekszik.Befészkeli magát a család életébe ilyen olyan álarcot öltve,egyre mélyebbre ásva be magát a pár mindennapjaiba,ezáltan közvetetten végletesen megmételyezi Nóra és Torvald szerelmét .

Az örök nő és az örök férfi egyfajta Ibseni megfogalmazását vonultatjuk fel a darabban,a kilátástalan küzdelmet a megértésre és elfogadásra,de mégis az önazonosság hiteles megjelenésére való mérhetetlen vágyat. A látványtervezői munka,mely egy fojtott,de ugyanakkor bensőséges teret szolgáltat,az előadás létrehozásában kulcsfontosságú kérdésekre adott releváns válaszokat eredményezett. Metaforikus tere hűen tükrözi azt a mondanivalót,ami számomra elengedhetetlenül és expresszív kifejezésmódban manifesztálódik ebből a történetből

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.