Rákóczi Találkozó, Sepsiszentgyörgyön

2019. 12. 01.
művészetelmélet népművészet színházművészet
Sepsiszentgyörgy, Mikel Kelemen Elméleti Líceum
A Rákóczi Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön - 70 Kárpát-mednecei magyar fiatal részvételével - Rákóczi Családi Kör Találkozó került megrendezésre.

2019 november 29-e és december 1-e között a Kanadai Rákóczi Alapítvány, a magyarországi II. Rákóczi Ferenc Alapítvány és az erdélyi társalapítvány több mint 10 év elteltével, újra Rákóczi Családi Kör találkozót szervezett Székelyföldön, ezúttal Sepsiszentgyörgyön, mely városban korábban még soha nem volt hasonlóesemény. A találkozón több mint 60 fiatal vett részt, akiket az köt össze, hogy az elmúlt évek során mindannyian részt vettek a Rákóczi Alapítvány, évente megrendezésre kerülő Magyarságismereti Mozgótáborainak valamelyikén.

 A résztvevők nagy többsége az elmúlt 3-4 évben lett a Rákóczis közösség tagja, ugyanakkor volt olyan jelentkező is aki 2003-ban volt táboros. Nagyjából ugyanez az arány volt jellemző, az érkezők lakhelyét tekintve is, a legtöbben Erdélyből jöttek, de a találkozás kedvéért, az élmények felelevenítése és tovább élése céljából volt aki vállalta a nagy utat Kárpátaljáról, Budapestről sőt Kanadából is. 

                        November 29-én, pénteken délután, a regisztrációt és a szállás elfoglalását követően az első programpont egy "Sárkányvadászat" címet viselő, interaktív városnézés volt, melynek keretén belül a résztvevők ötös csoportokban fedezhették fel a város látványosságait, különböző érdekes feladatok megoldása közben. Találkozhattak itt gróf Mikó Imrével, II. Rákóczi Ferenccel, sőt híres  reformátorokkal is.  A városnézést gitárest követte, felidézve az elmúlt évek csapatainak himnuszait. 

            Szombaton reggel, az első nap folytatásaként, a fiatalok Szabó Jenő búvároktató, „Minőségi idő ”címűmotivációs előadását hallgathatták meg, összefoglalva a találkozó tematikáját, felhívva a jelen kor fiataljainak figyelméta minőségi emberi kapcsolatok fontosságára. Az előadást kiscsoportos pályaorientációs műhelymunka követte a következő témakörökben:

Művészetek és Színház (Csadi Zoltán-színművész), Orvostudomány (Zsidó Kata-diabetológus orvos), I.T. (Zsigmond László informatikus) , Politika, államtudomány és közélet (Zsigmond József)Körősi és Petőfi ösztöndíjprogramok (Bokor Csongor-művelődésszervező, korábbi Petőfi Programos ösztöndíjas).

Egy másik programpont egy kötetlen beszélgetés volt Molnár Csongor csoportvezetővel: egyes tábori programpontok megújítási lehetőségeiről, a Családi Kör jövőjét érintő esetleges új irányvonalak feltérképezéséről.

Délután a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban. "európai premierként" közösen tekintettük meg a Rákóczi Alapítvány, Ducki Witek és a Filmarin stúdió rendezésében készült új filmjét, melynek címe  „A Place to Call Home – Ahol otthon érzem magam”.

A film nagy érzelmi hatással volt mindenkire, minden résztvevő generációra. Sokan viszont látták magukat a vásznon. A meghatódottságot tovább fokozta, hogy a mozi teremben Skype-on keresztül, sikerült kapcsolatba lépni Zsuzsa nénivel, aki így élőben is köszöntette a fiatalokat és a helyi szervező csapatot. Esti programként „Kvíznight!” keretén belül megmérettettek a résztvevők. 

            December 1-én Advent I. vasárnapján, a találkozó záró pontjaként ökumenikus istentiszteletet tartott Dénes Katinka református lelkész, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum dísztermében. A találkozó sikerességét a szóbeli visszajelzéseken túl  a búcsúzáskor kicsorduló könnyek sokasága isjelezte. 

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus