Sámsondi Kiss Béla alakja

2022. 12. 09.
építőművészet
Budapest
Miért fontos ma is Sámsondi Kiss Béla életműve?

A hírek események lehetőséget a pályázatom alakulásának bemutatására használom, mivel ebben a harmadban az archívumok áttekintésével foglalkoztam így első hírként Sámsondi Kiss Béla alakját mutatom be a szövetszerkezet feltalálóját.

Sámsondi Kiss Béla alakja

Sámsondi Kiss szerepe a magyar építészetben izgalmas és egyedi.

Az előző században született Erdélyben, Budapesten szerzett építész diplomát, majd egy ideig visszatért és Bukarestben illetve Resicán dolgozott.

1936-ban a két világháború között költöztek Budapestre szegényen. Majd itt hamarosan több épület szerkezettervezőjeként dolgozott. Már az első időkben felfedezték különös tehetségét az Olgyay testvérek, később Molnár Farkas is méltatta, együtt dolgozott Farkas Tiborral is. Életútját a különleges tehetség és a kitaszítottság egyszerre jellemzi.  A világháború után úgy volt, hogy szerkezetivel újulhat meg a lakásépítés, mert a magdolnavárosi pályázaton első díjat nyertek az Olgyayakkal közösen. Itt példaként féllakás méretű térelemeket készített volna végleges felületkiképzéssel. Majd ezt a politika elmosta, ezután több helyen dolgozott kísérletezett, de megélhetésre alig futotta. Számkivetettként, ebben lehetetlen helyzetben mégis rengeteg új találmánya született.

Számos új szerkezeti megoldása volt, melyből a szövetszerkezet a legismertebb, de foglalkozott az épületszerkezetek teljes skálájával. Hőszigetelő nyílászárót készített, hőszigetelő vakolatot fejlesztett ki és vízszigetelési és burkolati megoldásai is mind-mind egyediek voltak. Ez a gondolkodásmód, hogy egy épület a végletekig egyszerűsíthető anyagaira, majd abból okos számítással, elhelyezéssel egy új szerkezet létesíthető, mely az egyes műszaki problémákat kiküszöböl vagy teljesen megold, ma is tanítandó lenne.

Bár az épületek tömegegyártásának hajnalára esik munkássága épületei és épületszerkezetei a tömegegyártás és az egyediség határán mozogtak. Olyan rendszerekben gondolkozott, melyek nyitottak. Egy épület nem feltétlen fal és födém és tető, hanem ezek a szerkezetek egyek és folytatólagosak, egymásba átmehetnek. Szerkezetileg rokon ez a gondolkodás a modernista építészet térkoncepciójával: a helyet csak bizonyos burkolatok, egységek jelölik ki a tér azonban folyamatos. Így voltak Sámsondi szerkezetei, szerkesztési elvei is folyamatok, szükség szerint előregyárthatók, de felxibilisek is egyben. Mindemellet nem csupán konstruktőrként volt jeles alkotó, ha csak Dayka Gábor utcai saját családiházukat bejárjuk, rengeteg gyönyörű téri megoldást, míves építészeti részletet találunk. Tehát a szerkezetek iránti érdeklődés és az építészeti tehetség az ő munkásságában egyszerre fellelhető.

Ezért érdemes tehát Sámsondi Kiss életművével és zsenialitásának máig érő nyomaival foglalkozni. A magyar építészet történetében egyedi szemléletű, kimagasló életművű alkotó, mely típusú lángelmére a mai előregyártott világunkban is nagy szükség lenne.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.