Semmiből jött hős

2020. 10. 12.
színházművészet
Budapest
Drámatrilógiám harmadik darabjának főhőse Hunyadi János, kinek alakját számos legenda övezi, többek között származását is homály fedi. A legenda szerint Luxemburgi Zsigmond fia, ez a mendemonda a drámatrilógia szempontjából fontos, hiszen egy olyan szál, melyet végig lehet vinni.

A semmiből jött hős a drámatrilógia utolsó darabja, Hunyadi János alakját hozza a jelen számára befogadható közelségbe. Olyan, self made man történet, ahol egy igen erős karakter áll a dráma középpontjában,aki maga köré rendezi az eseményeket és sokszor az embereket is a maga hasznának megfelelően alkalmazza. Felesége, Szilágyi Erzsébet, aki már a Hollók c. drámában is megjelent, méltó párja, hozzá hasonlóan erős karakter, országosan ismert, gazdag család sarja. Hunyadi János felemelkedésében jelentős szerepe van a Szilágyi család pénzének és országos elismertségének. Mindazonáltal ez egy szerelmi házasság, ami abban a korban igen ritka. Házasságukból négy gyerek született, két fiú és két lány, a történelem csak a fiúkról tud. Mindezek mellett említésre méltó, hogy sokszor évekig nem is találkoztak, hiszen Hunyadi János több olyan hosszú hadjáratban vett részt, melynek során családjának nélkülöznie kellett. Fiai így sokáig apa nélkül cseperedtek, Szilágyi Erzsébet pedig megedződött az önállóságban. Hunyadi János felemelkedését a nemesség egy  része természetesen nem nézte jó szemmel, így mindent megtettek annak érdekében, hogy ne lehessen király. Az ő sorsában nem is volt meg ennek a lehetősége, fiaiéban viszont igen. Hunyadi László többszörösen szerencsétlen csillagzat alatt született, nem sikerült leküzdenie a környezet rontó szándékait, de karaktere is hajlíthatatlan volt, fiatalkori halálában jelentős része van karakterének. A szülők mindkét fiút különös gonddal nevelik, bámulatos neveltetésben  részesítik és arra készítik őket, hogy uralkodjanak, királyként, vagy másképp. Hunyadi János, mivel tudja, hogy ő nem lehet király, élete folytatásaként, fiaiban szeretné megvalósítani azt, ami neki nem jut osztályrészül.

Rendkívül izgalmas anyag, számos brilliáns dialógus lehetőségével, kevesebb akcióval, mint ami az Utánam az özönvíz c. szövegben megjelent, midnazonáltal bőséges lehetőséget tartogat a jellemépítésre és kiváló szerepek megírására.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus